Bilo jednom na divljem istoku

Nedavno divljanje navijača tokom utakmice mladih reprezentacija Srbije i Engleske ponovo je, kažu, Srbiju postavilo na stub srama. Primitivni uzvici na kraju utakmice, kad su majmunskim (o)ponašanjem pokušavali da uvrede tamnopute igrače Engleske, koju je Srbija, ako to nekoga još i zanima, izgubila sa 1:0, samo su nastavak već viđenih scena širom sportskih borilišta.

Setićemo se “gostoprimstva” na Marakani priređenog reprezentaciji BiH, u kvalifikacijskoj utakmici, kad su grla kao jedno uzvikivala “Nož, žica, Srebrenica”, setićemo se “dobrodošlice” navijačima Hrvatske tokom Evropskog prvenstva u rukometu koje je održano u Beogradu…

Rasizam je teška kvalifikacija, ali ovde rasizma, barem u obliku kakvog ga poznaje Engleska, nije bilo. Odnosno jeste, ali u ovom kruševačkom slučaju rasizam je čak iskorak napred, jer ovde je reč o najobičnijem primitivnom obliku ponašanja ispoljenog dodatnom frustracijom zbog poraza i koškanja igrača na terenu.

Kažu da je lako biti velik kad se dobija. Valja biti velik i u porazu, a Srbija to nikad nije znala ili je to retko kad ispoljavala. Valja li sad sliku iz Kruševca preneti na stanje čitave nacije i države? Pa, ako je na te scene pravovaljano reagovao samo Savo Milošević, kao službenik Fudbalskog saveza Srbije, a taj isti Savez nije stao iza njegovog izvinjenja, baš kao ni premijer i ostali dužnosnici, onda je odgovor pozitivan. Dok god se prvo oni zbog kojih su ti navijači bili na tribinama ne oglase i ne osude takvo ponašanje, a zatim i ostale institucije i ličnosti, onda niko ne sme da se buni kad na naslovnicama medija po inostranstvu osvanu naslovi kako je Srbija još jednom pokazala svoje lice, kako je “razapinju na stub srama” itd.

Pomaka, međutim, nema. Insistiranje medija na izjavi Rija Ferdinanda, igrača Mančestera, čiji je brat bio meta rasizma, da Engleska nema šta prozivati Srbiju zbog rasizma dok sama ne očisti dvorište, stoji, ali tamo, u dalekoj Engleskoj. Kako li se samo lako uhvatimo sličnih izjava, pa čak i metli da im sami pomognemo u raščišćavanju tog smeća. Pravi domaćin bi to prvo uradio u sopstvenoj kući.