Budimpeštansko veče posvećeno Srbima u Hrvatskoj

Kulturni i dokumentacioni centar Samouprave Srba u Mađarskoj ugostio je prošlog tjedna predstavnike Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, SKD-a “Prosvjeta” i Srpskog narodnog vijeća, u okviru Mjeseca srpske kulture u Mađarskoj. Tom prilikom u centru Tekelijanum – zadužbini Save Tekelije u Budimpešti – održano je i tematsko veče posvećeno Srbima u Hrvatskoj.

O današnjem političkom trenutku potonjih, s kratkim uvodom o prethodeća dva desetljeća, izlagao je Saša Milošević, predsjednik VSNM-a Grada Zagreba. Potom je novinar ovog tjednika Igor Lasić predstavio knjigu Ante Lešaje “Knjigocid” o uništavanju knjiga u Hrvatskoj 1990-ih godina. Ipak, poseban obol večeri dalo je nakon toga otvorenje izložbe fotografija s popratnim tekstovima “Komora”, autora Jovice Drobnjaka, fotografa “Novosti”, i Čedomira Višnjića, predsjednika “Prosvjete”. Posrijedi je serijal od 27 njihovih radova, kroz čitavu godinu prikupljanih u jednom srpskom selu na Baniji, čijim je imenom i nazvana izložba. Komora je karakteristična po danas već raritetnim, krasnim drvenim kućama – ali je pritom riječ o ambijentu tragičnom zbog pustoši koja je tamo zavladala nakon ljeta 1995. godine, kada je mjesto raseljeno.

Tematsko veče organizirao je i vodio Milan Đurić, voditelj Kulturnog i dokumentacionog centra. Okupljanje koje je pohodilo nekoliko desetaka zainteresiranih, uglavnom Srba iz Budimpešte, na koncu se pretvorilo u neformalni razgovor prisutnih, s generalnim osjećajem da takva druženja trebaju biti češća već i zbog kvalitetnijeg prekograničnog informiranja o spomenutim temama.