Dreka kormilara vlasti

Upravo je onako kako su neki tabloidi tjednima najavljivali: protiv bivšeg ministra okoliša Olivera Dulića (Demokratska stranka) nadležno Tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala pokrenulo je kazneni postupak. Riječ je o pogodovanju slovenskoj firmi Nuba invest u poslu postavljanja optičkih kablova duž glavnih puteva u Srbiji, iako je ona u trenutku dobivanja tog posla – navodno bez propisane dokumentacije i dozvola – imala tek jednog zaposlenog i samo neku “siću” na svom računu.

Lov na kapitalca

Dulić, protiv kojega se sprema i proširenje istrage, već je mjesecima – još dok je bio na vlasti – na tapetu medija i organizacija koje se bave korupcijom. Uz njegovo se ime vežu brojne afere, od dodjeljivanja profitabilnih poslova i kredita poduzeću njegovoga oca i drugih srodnika (rođeni brat mu je gradonačelnik Subotice), preko popriličnih iznosa za objavljivanje tematskih dodataka o ekologiji u listovima “Blic” i “Alo” (vlasništvo firme Ringier), zbirke satova (tabloid “Kurir” je objavio da su vrijedni oko sto tisuća eura), pa do izrade jedne internetske stranice za što je niškom poduzeću Logic internet Dulićevo Ministarstvo platilo 25.000 eura. Iako je Dulić tvrdio da je to bila najpovoljnija ponuda i da se ulaganje isplatilo, znalci su tada tvrdili da takvu internetsku stranicu može napraviti i amater za najviše nekoliko stotina eura, dakle barem 50 puta jeftinije nego što je plaćeno. Istraga je tek na početku, valja sačekati kako će se stvari dalje razvijati. Duliću, koji je zastupnik u Skupštini Srbije, oduzet je imunitet, kao i putovnice: diplomatska, srpska i hrvatska, kako ne bi mogao napustiti zemlju; trebao je narednih dana službeno putovati u Kanadu.

No, cijelu priču oko Dulića prate priče o revanšizmu nove vlasti prema demokratima. Nekadašnji predsjednik Boris Tadić i nekadašnji ministar Dušan Petrović zaklinju se da je Dulić nevin i da su demokrati izloženi progonu – čak su ovih dana napravili i nekakvu “radnu skupinu” unutar stranke koja bi se trebala baviti obranom “progonjenih”. S druge strane, premijer i ministar policije Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade i koordinator svega i svačega (i ministar obrane) Aleksandar Vučić svakodnevno ponavljaju rečenicu: “Hapsit ćemo i svoje.”

Nezadovoljni tužiteljem

Istodobno, u pozadini se promolilo i navodno nezadovoljstvo policije suradnjom s tužiteljem za borbu protiv organiziranog kriminala Miljkom Radisavljevićem, koje je policija javno iskazala, a Vučić odmah iskoristio da se pokaže kao moćni gasitelj požara. Nezadovoljstvo je, inače, izbilo navodno zbog toga što je Radisavljević podnio optužni prijedlog po najblažoj točki zakonske norme o zloupotrebi službenog položaja, a nije zatražio ni pritvor za Dulića. Cijela ta stvar podsjetila je na nekadašnju pobunu “Crvenih beretki” 2001. godine koja je – pokazalo se – završila atentatom na premijera Zorana Đinđića godinu i nešto kasnije, i u svemu tome nije od pomoći to što su i Vučić i Dačić proteklih dana izjavili da neće smjenjivati tužitelja Radisavljevića. Zanimljivo je da o tome dosad ni riječ nisu prozborili ni republička tužiteljica Zagorka Dolovac ni predsjednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić, iako su – kako se čuje u tužiteljskim kuloarima – mnogi to očekivali.

Kako god, s Dulićem ili bez njega, činjenica je da ovih dana u Srbiji hapse i političari i mediji. Dvojac na čelu, Dačić i Vučić, najavljuje da će pasti i velike face, onda se tabloidi i većina ostalih medija nadmeću u licitiranju imenima: “Neka se pripremi…” Činjenica je i to da osim Olivera Dulića cijela ta dreka o dosljednoj borbi protiv korupcije nije rezultirala nijednim zvučnim imenom, nijednom zvučnom aferom, kojih je u posljednjih desetak godina u Srbiji bilo tušta i tma. Dok ne bude jasno kako će se “afera Dulić” rasplesti, ostaje samo jedna riječ za opis trenutnog stanja: dreka, i to besmislena.