Kapitulacija države

Treći put u poslednje četiri godine Beograd je zabranio Paradu ponosa. Ove godine umesto jednodnevne Parade, organizatori su se odlučili za Nedelju ponosa. Debate, programi iz kulture, svakodnevne presice pojačale su prisutnost LGBT populacije u medijima, što je i bio cilj. Cilj je takođe bio i da se ublaži pritisak na samo Paradu, ali avaj…

Parada u četiri zida

Jedna izložba je možda bila presudna kako bi Parada bila zabranjena. Reč je o izložbi “Ecce homo” švedske umetnice Elizabet Olson Valin, koja je otvorena u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) i koja se mogla pogledati samo tad i nikad više. Na delima je prikazan Isus, a društvo mu prave homoseksualci, transseksualci, lezbejke, HIV pozitivne osobe… Naravno da je to izazvalo dušebrižnike nacije koji su u tome videli samo provokaciju, bez obzira na to što su organizatori uporno ponavljali da je sama autorka hrišćanka koja je svojim delom želela da pokaže da Isus nije pravio razliku, već da je bio na strani slabijih, potlačenih.

Dva sata pred izložbu, prostor oko Slavije, u čijoj je blizini CZKD, bio je blokiran. Oko 2.000 do zuba naoružanih policajaca obezbeđivalo je jednu običnu izložbu. Iako nije bilo značajnijih izgreda, bilo je jasno da od šetnje koji dan posle neće biti ništa. Pomamio se SPC, “Dverima”, “Našima” i ostalima izrasli su rogovi, a Ivica Dačić je, kao ministar policije, doneo odluku o zabrani jer država ne bi bila sposobna da zaštiti učesnike Parade. Zabranio je Dačić sva okupljanja tog dana u Beogradu, pa ispada da je došlo do kompromisa jer je to kačilo i “Naše” i “Dveri”. Dakako, zadovoljstvo je na njihovoj strani jer su dobili šta su tražili, a Parada se u subotu, 6. oktobra, preselila u četiri zida, u Medija centar.

Moskva barem ne laže

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin nakon zabrane kratko je prokomentarisao da će Srbija dobiti ono šta zapravo želi. A svakako želi datum početka pregovora. Uslov za to je i poštovanje ljudskih i manjinskih prava, pa će se taj datum još čekati. Odatle valjda i sad već čuvena izjava predsednika Tomislava Nikolića da Srbija ubuduće neće žuriti u EU. Neće sigurno, kao što nije ni do sada. Više je bauljala, spoticala se o sopstvene noge i sopstvene građane, posebno o manjine, bile one nacionalne, verske ili seksualne.

Na kraju Nedelje ponosa i “Parade u četiri zida”, tokom mirnog protesta ispred zgrade Medija centra, saznali smo datum Parade za sledeću godinu. To je 28. septembar. Saznali smo i da bi predsednik Srbije lično stao na čelo Parade da ona, eto, nije zabranjena. Zanimljivo je da se preko socijalnih mreža oglasio i njegov prethodnik Boris Tadić, koji je podržao održavanje Parade. Licemerstvu nema kraju.

U Moskvi, drugoj kući aktuelnog nam predsednika, barem je sve jasno. Nema laži, nema prevare, pa je tako gej parada zabranjena za narednih sto godina. Nimalo demokratski, naravno. Beograd, za razliku od Moskve, pruža neku nadu. Pruži, pa je otme, a način na koji to uradi boli više od moskovskog. Sa puno laži i sa puno prevara.