Ostojić obećao pronaći zločince

Ni nakon sedamnaest godina nitko nije odgovarao za masakr staraca u Gošiću i Varivodama što je, kao i sami zločini, sramota za Hrvatsku, složili su se svi govornici na komemoraciji održanoj 29. septembra u Varivodama, a onda i u Gošiću, selima na području Općine Kistanje. Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić obećao je da će u svom mandatu učiniti sve da zločinci budu otkriveni i kažnjeni.

U Gošiću je 27. avgusta 1995. pobijeno osmero, a u Varivodama 28. septembra devetero staraca. Toga su se na komemoraciji u Varivodama, održanoj kod spomenika postavljenog 2010, pred stotinjak prisutnih prisjetili ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić kao izaslanik premijera Zorana Milanovića, brigadni general Mladen Fuzul kao izaslanik predsjednika Ive Josipovića, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i predstavnik organizacije Documenta Eugen Jakovčić.

Cilj – progon

– Ovaj se zločin dogodio izvan vremena vojnih akcija, nakon što su mnogi u Hrvatskoj čuli poruku predsjednika Hrvatske kojom poziva građane srpske nacionalnosti da ostanu. Od onih koji su ostali značajan je broj ubijen, bez povoda, u svojim dvorištima, na pragovima kuća, ne samo u Varivodama, nego i u Gošiću, Golubiću, Mokrom Polju i drugim selima kninskog i ne samo kninskog kraja. Ovaj zločin je imao za cilj mnogo više od oduzimanja života, imao je za cilj proganjanje, da ovdje ne mogu živjeti pripadnici srpskog naroda. Onaj tko je naredio i počinio ubojstvo učinio je grijeh prema svima koji vjeruju u mogućnost zajedničkog života. Očekujemo da se ovi zločini kazne i da se utvrde krivci – rekao je Milorad Pupovac.

Naglasio je da je dolazak predstavnika državnih vlasti ohrabrenje da se ustraje u komemoraciji, ali i obaveza da predstavnici Srba uzmu učešće u komemoracijama na mjestima stradanja i zločina počinjenih od strane pripadnika srpskog naroda nad pripadnicima hrvatskog naroda. Na kraju je pozvao prisutne da svim civilnim žrtvama, svim stradalima srpske i hrvatske nacionalnosti, izraze pomen.

– Ovo neoprostivo zlodjelo nanijelo je cijelom hrvatskom narodu neopisivu sramotu. Borba za slobodnu Hrvatsku je nešto na što moramo biti ponosni, a ne radi čega ćemo se sramiti. Država mora voditi računa da svaki počinjen zločin bude kažnjen. Za mog mandata učinit će se sve da se ovaj slučaj riješi – obećao je Ranko Ostojić, ističući da je sada vrijeme za građenje života, a ne suživota.

Brigadni general Hrvatske vojske Mladen Fuzul naglasio je da se postupci pojedinaca koji su počinili zločin u Varivodama ničim ne mogu opravdati.

– Hrvatska borba za slobodu nije smjela biti ukaljana krvlju nevinih žrtava. Smrt ubijenih u Varivodama pogađa sve nas. Svi mi koji smo se borili za Hrvatsku borili smo se za poštenu i pravednu domovinu. Ovakvi događaji više se nikada ne smiju ponoviti – rekao je Fuzul.

– Šutnja i stid jedini su primjereni ovom mjestu – kazao je Eugen Jakovčić, ističući da on spada u onaj dio većinskog naroda koji se stidi tog zločina.

Podsjetio je da za njega nitko nije osuđen, ali i da je Vrhovni sud u građanskoj parnici oko isplate odštete Jovanu Beriću, čiji su roditelji ubijeni u Varivodama, ustanovio odgovornost hrvatske države za zločin i mogućnost da porodice ubijenih dobiju obeštećenje.

– Jedna od stvari na koju se pozvao Vrhovni sud je društvena solidarnost koja nedostaje kada su u pitanju srpske žrtve – rekao je Jakovčić i pozvao da se po statusu izjednače vojne i civilne žrtve, a Vladu da oformi fond iz kog će se isplaćivati odštete žrtvama i njihovim porodicama te im se refundirati sudski troškovi koje su morali platiti nakon odbijenih zahtjeva za odštetu.

Pustoš ispod murvi

– Prije dvije godine tu je bio predsjednik Ivo Josipović koji je rekao da treba biti skinuta ljaga, da se počinioci trebaju kazniti, ali to još nije učinjeno – rekao je novinarima Jovan Berić.

Na početku komemoracije vijence su, osim Pupovca, Ostojića, Fuzula i Jakovčića, položili i članovi porodica žrtava na čelu s Jovanom Berićem, konzul Srbije Zoran Vasiljević, zamjenik šibensko-kninskog župana Mirko Rašković, načelnik Općine Kistanje Goran Reljić, pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić, predstavnici SDSS-a, županijskog i općinskog VSNM-a, lokalnih antifašista i Udruženja porodica poginulih i nestalih Srba “Protiv zaborava”. Parastos u Varivodama i Gošiću služili su paroh đevrsački, protonamesnik Đorđe Veselinović i monah Jovan iz manastira Dragovića.

Vijenci su položeni i kod drvenog krsta u Gošiću, nakon čega se Pupovac obratio prisutnima rekavši da bi “svi radije dijelili radost da ispod murve u selu sjede brojni ljudi koji uživaju u plodovima svog rada, ali netko je prije 17 godina odlučio drugačije”.