Abolicija za Džajića i druge priče

Ako je Škotski fudbalski savez mogao Glasgow Rangerse, protivnika Crvene zvezde, na putu ka onoj čuvenoj tituli prvaka Evrope, zbog dugova i bankrota da pošalje u četvrtu fudbalsku ligu a sve zbog proglašenog bankrota, po čemu se razlikuje Crvena zvezda koja, obelodanjeno je to nedavno, duguje čak 60 miliona evra? Niti je Srbija Škotska, a niti se ovde razmišlja o stvarnoj dobrobiti kluba. Sasvim suprotno.

Odgovor bi, kako sada stvari stoje, trebala dati radna grupa na čelu sa Zvezdinom legendom Draganom Džajićem. Ne tako davno taj isti Džaja je u spektakularno režiranom hapšenju priveden zbog sumnje da je, zajedno sa saradnicima, od transfera oštetio klub za osam miliona evra.

Struktura duga

Suđenje jedva da je počelo, a Džaju je na čelo radne grupe instalirao “provereni” zvezdaš – Aleksandar Vučić, koji igrom slučaja obnaša funkcije ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade, uz obećanje da će država učiniti sve da Zvezdu izvede na pravi put.

Džajić je ovde zanimljiv iz nekoliko uglova, ali pre svega kao neko ko još nije dokazao svoju nevinost. Istina, nije ni država dokazala krivicu, ali postavljanje na čelo Zvezde znači da je država od toga i odustala, što je samo koji dan posle potvrdio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je potpisao aboliciju za Džaju. Ako znamo da se abolicija potpisuje uglavnom za politički procesuirane slučajeve, onda ovo treba tako i gledati. Aboliranje Džajića samo je skupljanje političkih poena, baš kao što je to i njegovo postavljanje na čelo Zvezde. Džaja, međutim, nije čudotvorac.

Već prvih dana radne grupe ušlo se u trag nekim od dugova. Prema saznanjima B92, na ime usluga menadžerima, FK Crvena zvezda duguje preko 13 miliona evra, a na ime obaveza bankama skoro 17,5 miliona evra. Čak je i stadion zalagan više puta kao jemstvo za kredite. Obećanja da će država učiniti sve da izvuče Zvezdu iz krize znače pre svega opraštanje dugova, otpisivanje kamata, pa možda čak i finansijsku injekciju klubu. Samo, odakle?

Možda je odgovor u postavljanju Nebojše Čovića u radnu grupu. Čović je za kratko vreme izvukao iz dubioze i KK Crvenu zvezdu tako što su poverioci mahom otpisivali dugove Zvezdi. Kako je to učinio? Prepustimo to mašti na volju.

Srbi nisu Škoti

Svakako valja problematizovati najavu da će država pomagati Zvezdu, i to iz više uglova. Pozitivna diskriminacija u odnosu na druge klubove, u odnosu na građane kojima se dugovi ne otpisuju tako lako, ali i tome bi se možda moglo progledati kroz prste kad bi to značilo da će Zvezda povratiti sjaj koji je imala pre početka ovog incestuoznog odnosa, jer “Zvezda je život”, kad bi Zvezda bila klub koji bi ponovo privlačio porodice na stadion, kad bi deca imala zdravu osnovu za razvoj, ne samo u sportskom nego i u pedagoškom smislu.

Škoti su svoj najveći fudbalski klub Glasgow Rangerse poslali u četvrtu ligu. Pardona nije bilo. Ko će iz svega izaći zdraviji? Klub koji je počeo novu istoriju sa dna ili klub koji i dalje u sebi sadrži bolesno tkivo sazdano od politikanata, menadžerskih mešetara, tajkuna, ali i “navijača” koji su saučesnici u zločinu u kom je Zvezda nastradala od svih, a ponajviše od njih samih.