Balkan prolaz

Fetva

U posljednjem danu svojega stolovanja Islamskom zajednicom Bosne i Hercegovine, Mustafa Cerić izveo je završnu bedastoću: donio je fetvu, ekvivalent zakona u islamu, protiv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića. Cerić je fetvu donio uz argumentaciju da “nakon genocida niko nema pravo da slabi i razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka”. Nije tajna da je Islamska zajednica Srbije osnovana uz blagoslov i zdušnu podršku vlade Vojislava Koštunice, ali je isto tako poznato da je dobar dio muslimana u Srbiji prihvatio novoosnovanu vjersku zajednicu i njenog poglavara Zilkića. No i pored toga, treba obratiti pažnju na činjenicu da je Cerić svojom fetvom praktično ekskomunicirao sve Zilkićeve pristalice, baš kao što je 1993. muftija Islamske zajednice BiH donio fetvu protiv pristalica tzv. AP Zapadne Bosne i Fikreta Abdića. Taj je potez među muslimanima Bosanske krajine donio dugogodišnji raskol, koji i danas tinja iako je fetva relativno nedavno poništena. Cerić je odlučio da posljednjeg dana svojeg stolovanja na mjestu reisa crva podjele ubaci i među muslimane u Srbiji, tj. u Sandžaku, sve kritizirajući Zilkića da “razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka”. Sada već bivši reis trebao je ostati upamćen po tvrdnji da je Radovan Karadžić učinio više za buđenje islama u BiH nego što je on (Cerić) dostigao za 50 godina misionarskog rada, ali će njegov posljednji potez ostati – Mustafina fetva.

Podrška

Republika Srpska ima puno razumijevanje za poziciju Izraela i izražava podršku aktivnostima, koje su preduzele vlasti ove države, kako bi zaštitile svoju teritoriju i stanovništvo – tu je rečenicu u svom pismu uputio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predsjedniku Izraela Shimonu Peresu i ministru vanjskih poslova Avigdoru Liebermanu, u kojoj “aktivnosti vlasti Izraela” podrazumijevaju danonoćno zasipanje Gaze projektilima koji su do sada usmrtili preko stotinu Palestinaca, uglavnom civila. Od uzvratne vatre je, prema posljednjim izvješćima, poginulo najmanje troje Izraelaca. Za ove potonje je Dodik pun razumijevanja: “Želio bih da Vas obavijestim da Republika Srpska iskreno žali zbog oružanih sukoba koji su izbili u Vašoj zemlji i gubitka života građana Izraela.” Izvijestit ćemo još samo da u Dodikovom pismu nema mjesta dilemama o tome ko su “prijatelji”, a ko “teroristi”: “Ovom prilikom želio bih da još jednom potvrdim moju ličnu, i podršku Republike Srpske i srpskog naroda prijateljskom jevrejskom narodu i naporima koje ulaže Vaša zemlja u borbi protiv terorizma i zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Izrael.”

Slavlje

Ulice Prištine okićene su za slavlje, u čast 100. godišnjice nezavisnosti Albanije. Širom Kosova organiziraju se različite svečanosti, dok je Priština okićena nacionalnim zastavama Albanije. Agencija Anadolija javlja kako je organizator svetkovina donio odluku da ove godine Priština bude centralno mjesto obilježavanja 100. godišnjice nezavisnosti Albanije. U okviru proslave u centru Prištine bit će postavljena spomen-ploča Zahiru Pajazitiju, koji dan kasnije biciklisti će voziti počasni krug od Prištine do Vlora u Albaniji, a za 28. novembra planirana je centralna svečanost. Ministar kulture Kosova Memli Krasnići najavio je da će u okviru proslave 27. novembra biti otvoren i jedan dio autoputa.

Veterani

Ratni veterani iz Srbije i Bosne i Hercegovine, učesnici rata na svim stranama, posjetili su zajedno Memorijalni centar u Potočarima kraj Srebrenice. Okupljanje i druženje vojnika već godinama organizira Centar za nenasilnu akciju (CNA), a radi se o posjetama stratištima i neobilježenim i obilježenim mjestima zločina širom BiH. “Želimo prvo zajednički odati počast žrtvama, civilnim i vojnim, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost”, kazao je za “Novosti” aktivist CNA-a Adnan Hasanbegović, koji je i sam rat proveo kao vojnik. “Cilj nam je da se na licu mjesta uvjerimo u ono što se dešavalo na svim područjima kako bismo spoznali pravu istinu. Obilazimo sva stratišta, ali poseban značaj ima posjeta Memorijalnom centru Potočari. Svi smo danas odali poštu žrtvama genocida”, rekao je Hasanbegović nakon polaganja cvijeća u memorijalu.

Novica Kostić, bivši vojnik iz Srbije, koji je početak rata proveo na ratištu u Hrvatskoj, ispričao je za “Novosti” kako je grupa posjećivala i druga obilježena i neobilježena mjesta gdje su ljudi patili tijekom rata. “Ova mi je posjeta najteža. Ovo je užas. Genocid je preblaga riječ da se ovo opiše. Ovo je pakao za moju dušu”, rekao je. Okupljeni veterani ratova, učesnici borbi sa svih strana, iz svih vojski koje su učestvovale u ratu i borili se jedni protiv drugih, dokazuju da im je, kao što reče Faruk Šehić, pisac i učesnik rata, bol zajednička. “Bol je ta koja nas zbližava”, kaže Šehić.

Interpelacija

Najjača slovenska oporbena stranka, Pozitivna Slovenija, podnijela je u ponedjeljak interpelaciju protiv ministra unutarnjih poslova Vinka Gorenka, javljaju agencije. Ministar je, smatra 27 zastupnika PS-a, objektivno odgovoran za skandal “nestalih” potpisa iz peticije kojom je jedan sindikat zahtijevao održavanje referenduma o zakonu o sanaciji bankarskog sustava. Vodstvo slovenskog parlamenta i ministarstvo unutarnjih poslova objavili su prošlog mjeseca da sindikat kemijske i gumarske industrije nije prikupio dovoljan broj potpisa za početak inicijative kojom bi se na referendumu pokušao opozvati već doneseni zakon o sanaciji slovenskih banaka. Nakon provjere priznali su da je počinjena greška i da je s peticije “nestalo” oko 400 potpisa, a oporba sumnja da je za to odgovoran ministar unutarnjih poslova, član Slovenske demokratske stranke. O interpelaciji stranke koju vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković parlament se mora izjasniti do kraja ove godine. Interpelacija je, kao oblik pritiska oporbe na vladu, u proteklih 20 godina u Sloveniji korištena 40-ak puta, ali rijetko s uspjehom. Agencije prenose da je i predsjednik Vlade Janez Janša nestanak potpisa ocijenio skandaloznim, ali se istovjetno izjasnio i o ponašanju PS-a.