Balkan prolaz

POLITIKA

Balkansku turneju visokih gošća – američke državne tajnice Hillary Clinton i visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton – koja nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu, političari iz te zemlje iskoristili su za novu rundu (međunarodnog) brukanja. Prijedlog iz Bruxellesa da osuda genocida bude dio zajedničke izjave bh. i regionalnih parlamenata, koji je stavljen na stol pred njih, parlamentarci iz Republike Srpske “s nokta” su odbacili. Tako je u Sarajevu, na završetku 14. međuparlamentarnog sastanka između Delegacije za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom i Crnom Gorom Evropskog parlamenta i predstavnika BiH, usvojena protokolarna zajednička izjava, bez osude minimiziranja i negiranja genocida u Srebrenici. Predsjedavajući ove delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan, javlja Fena, izjavio je nakon završetka sastanka da se ovaj put nije mogao naći kompromis kada je u pitanju Srebrenica, ali da se “nada da će do toga doći nakon narednog sastanka i da će osuda negiranja genocida biti u zajedničkoj izjavi”. Nažalost, ovakve nade u Bosni i Hercegovini za sada može gajiti samo totalno neinformirana ili beznadežno naivna osoba. Ipak, Kukanu se nije ni čuditi: predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije BiH Halid Genjac, inače član Stranke demokratske akcije, kazao je da mu je teško razumjeti stav da neko ne osuđuje zločin genocida, kao da do sada nije jasno da je negiranje genocida sastavni dio politike establišmenta iz Republike Srpske.

DORUČAK

Suđenje bivšem zapovjedniku Generalštaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je na Tribunalu u Haagu, ali bez prisustva optuženog. Naime, Mladić je sud obavijestio da neće doći u sudnicu dok ne dovrši doručak. O tome, kako javlja Javni servis BiH, nisu bili obaviješteni ni Mladićevi pravni zastupnici. Sudsko vijeće je zaključilo da barem jednu sesiju treba održati bez Mladića, a ovakav pristup ocijenilo je odricanjem optuženog od prava da bude u sudnici. A u sudnici je svoj izvještaj o ulozi kriznih štabova čitala ekspertica Tužilaštva Dorothea Hanson, koja je zaključila kako su “krizni štabovi” Srpske demokratske stranke (SDS) s proljeća 1992. djelovali “u harmoniji s vojskom pod komandom Ratka Mladića u nasilnom preuzimanju vlasti u opštinama širom BiH”. Ona je još rekla da je Mladićeva vojska “koordinirala dejstva s opštinskim vlastima i njihovim snagama, uključujući paravojske”. Krizni štabovi i Mladićeva vojska su, prema Dorothei Hanson, zajedno radili na objedinjavanju svih srpskih snaga i na planiranju vojnih operacija. To je ilustrovala tajno prisluškivanim Mladićevim razgovorom sa zvaničnikom kriznog štaba iz opštine Ilidža, s kraja maja 1992, kada komandant VRS-a naređuje da se “sve vojne formacije stave pod kontrolu”. “Sve što nosi pušku i hoće da nosi glavu, mora da se stavi pod moju komandu”, rekao je Mladić na primjedbu sagovornika da “ima nešto arkanovaca”. “Oni su imali iste ciljeve i zajedno su radili da ih ostvare”, naglasila je Dorothea Hanson, dodajući da su krizni štabovi SDS-a, uspostavljeni po preporuci lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića s kraja 1991, bili ključni instrumenti za formiranje srpskih opština i oružanih snaga širom BiH. Nakon svega toga sud je trebalo da povjeruje kako Ratko Mladić nije uspio “koordinirati ni vlastiti doručak”, pa da se na vrijeme pojavi u sudnici.

MONSTRUM

Slučaj peterostrukog ubistva, poznatiji kao “Monstrum”, koji je šokirao Makedoniju i cijelu regiju, napokon ide pred sud. Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju podnijelo je Krivičnom sudu u Skoplju optužnicu protiv šestorice osumnjičenih za terorizam koji se terete za petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera u okolini Skoplja 12. aprila. Optužnica je na sud stigla samo nekoliko sati prije ponoći, kada ističe rok od šest mjeseci za podnošenje optužnice ili bi oni u suprotnom bili oslobođeni iz pritvora. Tužilaštvo traži da se produži pritvor za njih šestoricu, od kojih su dvojica, inače direktnih izvršilaca ubistva, u bjekstvu. Kao direktni izvršitelji gnusne egzekucije označeni su Afrim i Agim Ismailović i Alil Demiri, dok su Fejzi Aziri, Rami Sejdi i Haki Haziri osumnjičeni za pomaganje. Alil Demiri i Afrim Ismailović su u bjekstvu i za njima su raspisane međunarodne potjernice. Na mjestu ubojstva je prošle sedmice izvršena i rekonstrukcija, kojoj su prisustvovali istražni sudija, tužilac, odbrana, osumnjičeni, svjedoci kao i zaštićeni, ili kako ga, prema zakonu nazivaju, ugroženi svjedok. On je bio maskiran i objašnjavao je detalje surove likvidacije četvorice mladića i jednog starijeg muškarca, koji su te večeri pecali ribu na jezeru. Premijer Makedonije Nikola Gruevski zatražio je da se ne politizira slučaj “Monstrum”, nakon što je poslanica opozicione Demokratske stranke Albanaca Meral Ferati pokušala da prikaže učesnike kao nedužne građane. “Kako je moguće”, pitala je ona, “da frizer, domaćica, poljoprivrednik, šofer, stolar i prodavac knjiga budu teroristi?”

OTPOR

U Sloveniji se gomila broj nezadovoljnika vladinim mjerama štednje, među kojima su i vjerojatno zamrzavanje mirovina u idućoj godini te već najavljeno smanjenje plaća u javnom sektoru. Ministar vanjskih poslova te zemlje Karl Erjavec upozorio je nedavno da zbog toga može doći do situacije u kojoj će vlada mimo svoje volje biti prisiljena zatražiti financijsku pomoć međunarodnih ustanova i EU-a. “Dođe li do raspisivanja referenduma o ‘slaboj banci’, to bi dovelo do novog pada kreditnog rejtinga države, a Slovenija bi već u ožujku ili travnju iduće godine morala zatražiti međunarodnu financijsku pomoć”, izjavio je Erjavec nakon sastanka Demokratske stranke umirovljenika, čiji je predsjednik. Parlament Slovenije je nedavno usvojio zakon o sanaciji bankarskog sustava koji uključuje formiranje tzv. slabe banke, no neki ekonomisti, ali i većina članova Državnog vijeća, svojevrsnog gornjeg doma parlamenta, smatraju da zakon nije dobar i žele da se o njemu održi referendum. Ljubljanski gradonačelnik i predsjednik najveće oporbene stranke Zoran Janković rekao je da vlada premijera Janeza Janše nema koncept za izlazak iz krize te Janšu ponovno pozvao da razmisli o ostavci. “Ja tvrdim da je ova vlada legalna, ali da nema legitimitet niti koncept spašavanja države”, rekao je Janković na konferenciji za novinare u Ljubljani. Dodao je da, po njegovim podacima, unatoč mjerama štednje Janša ne uspijeva smanjiti državne troškove na željenu razinu, pa je proračunski manjak u ovoj godini već prešao jednu milijardu eura.

NUBA

Protiv bivšeg ministra srbijanske vlade i funkcionera Demokratske stranke Olivera Dulića i formalno je podignuta optužnica za zloupotrebu službenog položaja. Osim Dulića, optužnica za ista krivična djela tereti i njegovog zamjenika Nebojšu Janjića te vršitelja dužnosti direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka. Glasnogovornica Specijalnog suda za organizovani kriminal Maja Kovačević izjavila je kako je “tužilac našao da je pribavljena korist viša od dva miliona dinara” (17,5 hiljada eura), te da se samim tim radi o težem obliku tog djela. Početak suđenja može se očekivati za dva mjeseca. Dulić, Janjić i Drobnjak terete se da su prilikom izdavanja dozvola za postavljanje optičkih kablova kraj puteva u Srbiji pribavili imovinsku korist preduzeću Nuba Invest u Beogradu, a na štetu budžeta. Prema novoj kvalifikaciji krivičnog djela, Duliću i ostalima prijeti kazana od dvije do 12 godina zatvora, za razliku od prethodne, prema kojoj je maksimalna kazna iznosila pet godina.