Donacija nikad dosta

Ured UNHCR-a u Hrvatskoj organizirao je dvodnevnu posjetu područjima povratka u Karlovačkoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji za predstavnike diplomatskog zbora u Hrvatskoj, s namjerom predstavljanja otvorenih pitanja povratka izbjeglica i reintegracije.

Na završnoj prezentaciji u Kninu, 15-ak diplomatskih predstavnika zemalja donatora, regionalnih zemalja partnera i međunarodnih organizacija, sa situacijom oko povratka i ostvarenja prava povratnika te provođenja Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja upoznali su pomoćnik ministra regionalnog razvoja Stanko Janić, Miroslav Papa iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova i Mario Pavlović iz UNHCR-a. Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici više općina i nevladinih organizacija koje djeluju na područjima povratka te predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj Terence Pike sa suradnicima.

– Ciljevi posjete bili su informiranje stranih diplomatskih predstavnika o trenutnoj situaciji i preostalim preprekama u kontekstu interesa izbjeglica za dobrovoljnim povratkom, ali i ukazivanje na osnovne potrebe stanovništva na tim područjima, kao i predstavljanje važnosti ostvarenja stambenog zbrinjavanja, reguliranja vlasništva, prebivališta i državljanstva – rekao je Dorijan Klasnić iz UNHCR-a.

– Osim što smo upoznali veleposlanike s postojećom situacijom i preprekama te načinima na koje se troše sredstva namijenjena povratku, posjeta je bila prilika za ukazivanje na potrebu novih donacija. Na konferenciji u Sarajevu od potrebnih 583 miliona eura za rješavanje problema izbjeglica u regiji osigurano je znatno manje, a za Hrvatsku je zbog statusa zemlje koja ulazi u EU namijenjen relativno mali dio. Zato se posjetom ukazalo na potrebu osiguravanja kontinuiteta doniranih sredstava u nekoliko narednih godina – rekao je Klasnić.

Prilikom posjete predstavljeno je značenje ponovnog uspostavljanja zemljišnih knjiga i pristupa zemljištu, kao i održivosti povratka, u čemu važnu ulogu imaju obnova i razvoj infrastrukture. Diplomatskim predstavnicima prikazani su konkretni slučajevi, pa je u Karlovcu izvršen prijem dva stana u okviru zbrinjavanja izvan područja posebne državne skrbi. U Plaškom su obišli udruženje “Kako je zelena moja dolina” kako bi se vidjelo da povratak ne znači samo obnovu kuća, nego i socijalne aktivnosti, a obiđena su domaćinstva u Biljanama Donjim i Gornjim, Skradinu i Erveniku, svako sa svojim problemima koji su u procesu rješavanja.