I dalje bez optuženih oficira

Prošloga tjedna Tužilaštvo za ratne zločine Srbije priopćilo je da je optužilo još jednog neposrednog izvršitelja ratnog zločina na Ovčari 1991. godine, Petra Ćirića iz Vrbasa. Ćirića optužnica – četvrta po redu, otkako su na beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine počela suđenja za ubojstvo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika iz Vukovara – tereti da je sudjelovao u premlaćivanju zarobljenika dok su bili prisiljeni trčati kroz špalir koji je postavljen na ulasku u hangar na Ovčari, nanoseći im teške tjelesne povrede. Potom je Ćirić, znan kao Pera Ciganin, sudjelovao u strijeljanju više skupina zarobljenika na lokaciji Grabovo, kamo su oni iz hangara dovoženi i ubijani, a pored toga, po povratku s Grabova – navodi se u optužnici – sudjelovao je i u strijeljanju posljednje skupine od desetak ratnih zarobljenika.

Optužnica je podignuta još sredinom lipnja, pripremno ročište održano je 1. listopada, a suđenje je zakazano za 15. studeni. Tužilaštvo je, inače, iskoristilo priliku da podsjeti da su dosad za ratni zločin na Ovčari održana tri sudska procesa u kojima je bilo 20 optuženih, od kojih je pravomoćno osuđeno njih 15. Po običaju, zbrojili su i zatvorske kazne, pa dosadašnja cifra iznosi ukupno 207 zatvorskih godina.

Optuženi Ćirić se, kako je to naveo zamjenik tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik Tužiteljstva Bruno Vekarić, trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Sremskoj Mitrovici, po presudi novosadskog Okružnog suda, ali nije precizirao zbog kojeg je kaznenog djela osuđen.

Novu optužnicu valja pozdraviti – svi koji su sudjelovali u tom (i bilo kojem drugom) ratnom zločinu trebaju biti privedeni pravdi – ali ipak bode oči činjenica da nitko, ama baš nitko osim neposrednih izvršitelja (a prva optužnica podignuta je davne 2003) dosad nije sjeo na optuženičku klupu. Nitko iz tadašnje JNA, kao što nitko nakon pada Vukovara nije odgovarao za logore u kojima su zatočeni preživjeli Vukovarci. Ispada da će “slučaj Ovčara” najnovijim suđenjem Ćiriću dobiti još jedan mali segment, u vrijeme kada je suđenje “vukovarskoj trojki” na Haškom tribunalu već završeno, te da između te dvije razine odgovornosti više nema nikoga.