Nove stranke, stara lica

Dve inicijative u političkom životu Srbije posebno su zanimljive: najava Zorana Živkovića, naslednika Zorana Đinđića na čelu Vlade Srbije nakon atentata, i Vladimira Bebe Popovića, Đinđićevog šefa biroa za komunikacije, da bi mogli osnovati nove stranke.

Demokratska stranka nastavlja utapanje koje je započelo još pobedom Borisa Tadića na izborima za šefa stranke, a što je iz stranke udaljilo upravo Živkovića. Udaljilo je kasnije i još jednog Đinđićevog bliskog saradnika, Čedomira Jovanovića, koji je osnovao prvo frakciju, a zatim i Liberalno-demokratsku partiju. Osnivanje LDP-a shvaćeno je kao alternativa pasivnoj politici demokrata, a stranka je postala utočište nezadovoljnih smerom koji je zacrtao Tadić. No, veoma brzo pojavile su se prve pukotine, pa su LDP napustili Branislav Lečić, Nikola Samardžić, a onda i Biljana Srbljanović, uglavnom zbog autokratskog načina vladavine Čedomira Jovanovića. Stranka se u međuvremenu utopila u sivilo, pre svega u odnosima unutar Beograda, gde su sa demokratima ušli u vlast, a sve zarad ponekog upravnog odbora. Zato se stranka na izborima za beogradsku skupštinu nije dobro provela.

Sada se oseća rezultat tog poraza. Stranku su napustili potpredsednik Nebojša Ranđelović, Nenad Prokić i još neki članovi. Gibanja u političkom mulju LDP-u više ne daju za pravo da očekuju da će samo oni biti nosioci ako ne politike, ono barem retoričke ideje o oštrom raskidu sa prošlošću i oštrom zaokretu u odnosu na budućnost.

Na to polje sada pretenduju Živković, koji je najavio formiranje nove stranke, i Vladimir Beba Popović. Sam Popović nije se još oglasio, ali se oglasio Liberalni pokret Srbije, koji je najavio da će u novoosnovanu stranku ući nezadovoljnici iz LDP-a.

Pitanje je mogu li nabrojani popuniti rupe koje su nastale pojavom “belih listića”, koji su uticali na ova gibanja. Deklarativno, ovde može biti reč o novim političkim snagama, ali očigledno nije reč o novim političarima, već o pokušaju povratka onih koji su svoje šanse već prokockali. A da li biste takvima opet dali da vam grade kuću?