Rabljena sedmica

SANDY

Post-tropski ciklon, to jest uragan Sandy divljao je ovih dana po istočnoj obali Sjedinjenih Država. Do zaključenja ovoga broja “Novosti” posljedice prirodne katastrofe izgledale su ovako: oko pedeset smrtno stradalih, stotine i stotine ozlijeđenih, poplave i požari, ispražnjene police trgovina, krah javnog prijevoza, ulične bande koje pljačkaju sve što se može opljačkati, obustava trgovanja na njujorškoj burzi… Najteže je bilo u New Jerseyju i New Yorku, koji će još dugo zbrajati i sanirati materijalnu štetu koja se mjeri u desecima milijardi dolara. Kakve će, pak, posljedice Sandy ostaviti u pogledu rezultata američkih predsjedničkih izbora znat ćemo sredinom idućega tjedna, a do tada će trajati napori aktualnog predsjednika Obame i njegova izazivača Romneyja da uraganom napune jedra svojih kampanja.

ODBOR

Parlamentarni Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na čelu s HDZ-ovcem Miroslavom Tuđmanom, istražuje tzv. aferu Watergate, to jest zakonitost policijskog zahtjeva za izlistom telefonskih poziva Josipa Buljevića, donedavnog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, kao i načine i razloge zbog kojih je povjerljiva informacija o traženju izlista dospjela do novina i vrha HDZ-a. U utorak su saslušani Petar Mišević, smijenjeni predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Mate Botica, v.d. ravnatelja Operativno-tehničkog centra, te Vlado Dominić, Mario Bertina i Vitomir Bijelić iz Ministarstva unutarnjih poslova: izvještaji ovih triju adresa o istom događaju bitno se razlikuju, pa rečeni saborski odbor navodno nastoji proniknuti u pravu istinu. Taj posao, međutim, obavijen je nevjerojatnom tajnovitošću, a rezultati se – prema Tuđmanovim riječima – mogu očekivati tek idućeg tjedna.

LONČAR

Zamjenica glavnog državnog odvjetnika Višnja Lončar razriješena je sa spomenute funkcije. Državnoodvjetničko vijeće smijenilo ju je na njezin zahtjev, a nakon što je otkriveno da su joj muž i sin sudjelovali u kupovini ispita na zagrebačkom Medicinskom fakultetu: trgovali su, naime, s uhapšenim dr. Zlatkom Kelovićem, profesorom anatomije. Glavni tužitelj Mladen Bajić bio je najavio preispitivanje uloge svoje zamjenice u aferi s kupovinom ispita, no ona je zahtjevom da je se razriješi preduhitrila rezultate unutrašnje istrage u DORH-u: procijenila je da je ostala bez kredibiliteta za obavljanje visoke tužiteljske dužnosti i tako šefu Bajiću olakšala donošenje odluke u ovom slučaju.

POREZ

Ministar financija Slavko Linić demantirao je medijske napise da će se uvođenje poreza na imovinu odgoditi do 1. siječnja 2014. godine. Po njemu, taj porez uvest će se u travnju iduće godine putem Zakona o porezu na nekretnine, a počet će se primjenjivati u jesen 2013. Ministar je za dezinformacije optužio bogataške krugove koji imaju utjecaj na medije. O rečenom porezu govorio je i premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade u srijedu: “O tome se s pravom piše i raspravlja, vrlo je važno za državne i osobne financije, i u te promjene nećemo ići preko noći. Ulazimo u proces koji traje kroz javnu raspravu i želimo vidjeti plastične procjene kako i na koga to utječe. Moramo izbjeći da to bude udar na srednji sloj i da se ne poveća ukupno porezno opterećenje. Srednji sloj je okosnica potrošačkog društva, a to je temelj tržišnog gospodarstva. Porezni sustav nam je zaostao i ne možemo ga održavati više na ovakav način.”