Spašavanje kandidata Bernardića

Socijaldemokratska partija tek je prije dva tjedna konačno potvrdila mladog šefa zagrebačke organizacije Davora Bernardića kao svog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, a odmah potom nestrpljivo su preko medija krenule pogodbe oko toga kako će izgledati predizborna koalicija lijevog centra u glavnom gradu i koliko će mjesta na listama za skupštinu dobiti SDP, a koliko HNS, koji želi imati i zamjenika gradonačelnika.

Nestrpljiviji je, naravno, HNS, kojem je od dolaska Kukuriku koalicije na vlast u državi značajno opao rejting među biračima, do te mjere da trenutačno u Zagrebu kotira ispod izbornog praga, pa se samostalni izlazak na izbore ne čini kao dobra opcija. Stoga su iz HNS-a javno zaprijetili SDP-u da će u slučaju nesklapanja predizborne koalicije izaći s vlastitim gradonačelničkim kandidatom, i to doturivši medijima ime osobe politički jačeg formata od Bernardićeva, ime aktualne ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

SDP-ovci oko Bernardića svjesni su težine prijetnje, ali se čude takvom pritisku sedam mjeseci prije datuma izbora.

– Mi smo tek nedavno izabrali gradonačelničkog kandidata, imali smo nakon toga dosta tešku sjednicu Gradske skupštine, ali radimo prema nekoj proceduri. Bilo bi neozbiljno da smo ušli u dogovore, a da se ne zna s kim se razgovara. Naravno da ćemo razgovarati s HNS-om, ali budimo realni, izbori su daleko. Imamo kontakte i ti razgovori idu polako, a ako postanu ozbiljni, zaključit ćemo ih u nekoliko tjedana – kaže za “Novosti” blizak Bernardićev suradnik, koji ne odbija ni mogućnost da do dogovora ipak ne dođe.

– U tom slučaju ne sumnjam da će HNS samostalno istupiti s jakom osobom. Nisu ni oni od jučer – kaže on.

Natezanja dvaju partnera

Iako je sam Radimir Čačić prije desetak dana kazao kako je u toj varijanti riječ o osobi koja “okuplja europski i građanski Zagreb” i koja ima “prvorazredni ugled i političku težinu na državnoj razini”, čime je jasno aludirao na Vesnu Pusić, neki su izrazili sumnje da bi ona odustala od pozicije šefice diplomacije radi lokalne funkcije. No izvor iz vrha HNS-a uvjerava nas da je ona doista njihova B varijanta.

– Ona je naš najbolji kandidat za Zagreb, a što se tiče ministarstva, mi ćemo ionako odmah nakon lokalnih izbora ući 1. srpnja u Europsku uniju i dotad će njen glavni posao biti ostvaren. No ako u SDP-u imaju pameti, naš bi cilj trebao biti da zajedno izađemo na izbore, da po vertikali svugdje preslikamo koaliciju, osim možda u nekim malim općinama, a da u Zagrebu idemo još i s listom Tatjane Holjevac. Nužno je da idemo u koaliciju jer smo tako uvijek pobjeđivali i mislim da Bernardić to mora dogovoriti sa svojim šefom Zoranom Milanovićem – kaže naš sugovornik.

Natezanja između dvaju partnera očigledno će trajati još neko vrijeme, no SDP će i bez toga morati dobro zasukati rukave kako bi s Bernardićem kao kandidatom i nakon 12 godina zadržao vlast u Zagrebu, koju je posljednje tri godine dijelio s odmetnutim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Bandić je nakon fijaska na parlamentarnim izborima povratio popularnost i nova anketa HRT-a daje Bernardiću 42,8 posto, a Bandiću 42,3 posto podrške u Zagrebu, dakle podjednake šanse ako se izravno sučeljavaju. Bernardiću svakako nije pomoglo to što je Kukuriku vlada nedavno najavila da će zaplijeniti 337 milijuna kuna s računa Grada Zagreba. On je u toj situaciji ostao bez poteza, a kada se Vlada povukla, to je doživljeno kao Bandićeva pobjeda.

S druge strane, otkad je sredinom 2010. u borbi za predsjednika zagrebačkog SDP-a premoćno pobijedio dotadašnjeg Bandićevog zamjenika Ivu Jelušića, kojeg se smatralo Milanovićevim favoritom, a od početka ove godine preuzeo i funkciju predsjednika Gradske skupštine, ni Bernardić nije pokazao da može slomiti Bandića. Njegovom jačem profiliranju svakako je otegotna okolnost bila to što je vrh stranke dugo oklijevao da ga jasno potvrdi za svog kandidata i što je prvo morao učvrstiti svoj položaj na SDP-ovim unutarstranačkim izborima u svibnju.

Oklijevanje stranačkog vrha oko Bernardića nije bilo bez razloga, a brzo se pokazalo i kako je tog mladog kandidata stalno potrebno spašavati. To što se HNS-ova prijetnja Vesnom Pusić uzima ozbiljno, kao i to što se SDP potrudio da brzo spriječi moguću kandidaturu svoje bivše ministrice okoliša Mirele Holy na strani Hrvatskih laburista, pokazuje koliko Bernardiću još uvijek nedostaje političke težine i koliko je njegova kandidatura osjetljiva na pojavu svakog iole ozbiljnijeg konkurenta s lijeve strane.

Scenarij s Laburistima

Anketa HRT-a u tom je slučaju u prvom krugu izbora davala Bandiću vodeće mjesto sa 27,6 posto podrške, a Bernardić ga je slijedio sa 20,4 posto, pri čemu mu je Mirela Holy bila ozbiljno blizu sa 16,8 posto, iako nije ni bila službeni kandidat. Od pada potpore strankama Kukuriku koalicije nakon preuzimanja državne vlasti profitirali su i Bandić i Laburisti, gotovo svi osim HDZ-a. Kada je riječ o izborima za Gradsku skupštinu, SDP pojedinačno dobiva 26,8 posto, HNS 4,2 posto, a lista Tatjane Holjevac 3,0 posto podrške anketiranih i moglo bi se lako dogoditi da Laburisti, koji kotiraju oko deset posto, postanu bitni za formiranje većine.

Iako su u zagrebačkom SDP-u otvoreni za suradnju s Laburistima, pa je prema nekim informacijama Bernardić čak nudio Branku Vukšiću mjesto zamjenika gradonačelnika, iz te smo stranke, ovaj put bez skrivanja sugovornika, dobili jasan odgovor da od toga neće biti ništa, ali da je moguća suradnja nakon izbora.

– Jasno i glasno, ne pada nam na pamet ići u predizbornu koaliciju sa SDP-om, ne sto, nego tisuću posto. Iako mi neki podmeću da osobno jesam za koaliciju, ja sam najžešći protivnik toga – kazao nam je Vukšić, navodeći kako je laž i to da mu je Bernardić nudio mjesto zamjenika.

Vukšić dodaje da Laburisti nakon odustajanja Mirele Holy još uvijek razmišljaju hoće li ići s vlastitim ili nekim vanjskim gradonačelničkim kandidatom, a tvrdnje da ne žele preuzeti odgovornost nego samo lagodno kritizirati iz opozicije nazvao je podmetanjima.

– Ostat ćemo u opoziciji ako se nakon izbora u Zagrebu vlast bude mogla sastaviti bez nas. No ako ćemo mi trebati odlučivati o vlasti, onda ćemo preuzeti odgovornost i biti konstruktivni partneri, naravno tako što ćemo ući u vlast pod našim uvjetima – tvrdi Vukšić.

On je tako zaokružio jedan od mogućih scenarija po kojem bi se buduća vlast u zagrebačkoj Skupštini mogla sastaviti od stranaka Kukuriku koalicije pojačanih nekim manjim partnerima te poslijeizbornom koalicijom s Laburistima. Vjerojatnost da Skupštinom zavlada desnica je mala, s obzirom na to da ni Laburisti ne žele u vlast s HDZ-om, kojem ankete daju deset posto potpore, a Bandićeva nezavisna lista dobiva 14,8 posto glasova, znatno manje od samog Bandića.