Vrana odletio iz RIZ-a

Ovo će ti biti zadnje što si napravila u životu! – riječi su koje je, prema tvrdnjama radnika RIZ Odašiljača, predsjednici Nadzornog odbora te tvornice Vesni Čižmar izgovorio Kamilo Vrana, čovjek kojeg je krajem rujna isti taj NO, u dogovoru s većinskim vlasnikom, Agencijom za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), postavio za predsjednika Uprave. Uprava je nedavno smijenjena “radi grube povrede dužnosti i nesposobnosti za uredno vođenje poslovanja Društva”.

Mjesec dana šefovanja Vrane i njegovih jataka i za kaotične je hrvatske poslovne prilike poseban slučaj zloupotrebe ovlasti i bahatosti političkih uhljeba budući da, uz moćne zaštitnike, posljednja dva mjeseca čerupaju zajedničko dobro. Naime, Kamilo Vrana i njegovi kolege iz Uprave – Robert Inkret i Robert Hirc – došli su u RIZ unatoč protivljenju radnika i njihovih predstavnika, koji su organizirano pružili otpor vlastima i AUDIO-u, tražeći da im se omogući davno obećani ESOP program radničkog dioničarstva. AUDIO, koji posjeduje 64 posto dionica, u potpunosti je ignorirao radničke zahtjeve. Radnički otpor, za kojega su radnici više puta fizički spriječili pokušaj ulaska nove Uprave u zgradu, skršen je u rujanskoj noći, kada su naoružani zaštitari General Securityja upali u tvornicu i tako pripremili teren za dolazak nove Uprave, koja se u RIZ-u pojavila iduće jutro.

Isisavanje novca

Po ulasku, Vrana, Inkret i Hirc fotografirali su se pred RIZ-om kao vojskovođe koji su nakon duge opsade osvojili neprijateljsku utvrdu. I njihovo ponašanje nakon toga podsjeća na iživljavanje ratnih pobjednika nad poraženom vojskom: Vrana je od privatne zaštitarske tvrtke napravio svoju pretorijansku gardu, a zaštitari, predvođeni izvjesnim Enimarkom Ponjevićem, koji se predstavlja kao vlasnik tvrtke General Security iako je to navodno njegova supruga, počeli su odmah maltretirati radnike RIZ-a. Prvi ukaz poslodavca Vrane bila je suspenzija jedanaestero radnika, koji su prepoznati kao kolovođe pobune. Među njima su bili bivši član Uprave Milić Bijelić, predsjednica sindikata Marina Glokević i predsjednik RIZ-ove udruge branitelja Branko Banjac. RIZ-om je zavladao strah, jer su Ponjević i njegovi kamaradi mnoge odvodili u svoju sobu na razgovore, tijekom kojih se nerijetko prijetilo otkazima i vršilo razne druge pritiske kako bi se slomila kičma otpora u tvornici.

U svojoj odluci o smjeni Uprave NO je suspenzije proglasio “nezakonitim činom”, a akcije zaštitara “prekoračenjem zakonskih ovlasti”. Ponjevićevi zaštitari su, između ostalog, članove Nadzornog odbora, kada su došli na sjednicu u RIZ, od porte do sale pratili naoružani, a tijekom sjednice stajali su ispred sobe u kojoj se održavala. Kada bi netko od prisutnih poželio otići do toaleta, naoružani zaštitar bi ga otpratio, pričekao i vratio na sjednicu. Takav su postupak članovi NO-a shvatili kao golo iživljavanje i pritisak da donesu odluke u skladu sa željama nove Uprave.

Inače, jedna od prvih odluka te Uprave bila je isplata “nezakonitog predujma na ime plaće bez zakonitog ugovornog odnosa”. Osim toga, upravljački trojac sebi je stavio na raspolaganje tri automobila i to 24 sata, a RIZ im je svaki dan plaćao i ručak u restoranu po izboru.

General Security, koji se otpočetka ponašao kao okupacijska sila, imao je dobar razlog za takvo ponašanje: u posjedu smo ugovora na temelju kojih je RIZ toj zaštitarskoj firmi isplatio gotovo 300.000 kuna! Od 22. rujna do 30. listopada, dakle za manje od 40 dana, zaštitari su obavljali poslove ugovorima opisane kao štićenje objekta, interventno čuvanje, osobna zaštita i security management. U RIZ-u smatraju kako su ti troškovi nerealni i kako je riječ o isisavanju novca iz tvrtke, jer su zaštitarske usluge na tržištu puno jeftinije.

Nadzorni odbor smatra kako među krupnije pogreške smijenjene Uprave svakako spada i kreditno zaduženje u iznosu 6,5 milijuna kuna kod Zabe, i to bez ikakvih konzultacija i objašnjenja zbog čega RIZ-u treba taj novac. Radnici su posebno ogorčeni na tvrtku za odnose s javnošću Manjgura, koja je za “pružanje usluga odnosa s javnošću” inkasirala ukupno

50.000 kuna. Iako u RIZ-u tvrde da je tvrtka Krešimira Macana taj iznos dobila za širenje spinova i dezinformacija na štetu tvrtke, a sve u korist smijenjene Uprave i to za samo mjesec dana rada, iz Manjgure tvrde da je njih zapravo angažirao Robert Inkret još 2. srpnja, dok je bio na dužnosti predsjednika Uprave.

Linić vs. Čačić

Zavrzlamu oko RIZ-a dodatno komplicira i sukob između dvojice najmoćnijih ministara Milanovićeve vlade, Radimira Čačića i Slavka Linića. Naime, Čačić stoji iza imenovanja Kamila Vrane: javno je više puta netočno prozivao staru Upravu tvornice da je stvorila gubitke, a radnike da su davno prodali dionice i da nemaju pravo na ESOP. Osim toga, Čačić je tvrdio da je država u RIZ uložila desetke milijuna kuna. Ništa od toga nije bilo točno – dionice su devedesetih prodavali samo RIZ-ovi umirovljenici i radnici sestrinskih tvrtki, a iznos od 88 milijuna kuna, koji je RIZ dobio od Ministarstva financija, zapravo je povrat sredstava osamdesetih godina zarađenih u Iraku, koje je država pet godina držala na svojim računima, stvorivši tako iznos od 103 milijuna kuna kamata, što nikada nije vraćeno.

Radnici tvrde da je Čačić protiv ESOP-a jer radi u korist svog prijatelja, koji je vlasnik tvrtke Elka iz Varaždina, konkurenta koji se pokušava domoći unosne proizvodnje brojila za sitan novac. S druge strane, Linić je prije nekoliko dana primio Upravu RIZ-a na sastanak i obećao im ESOP ako se odreknu 103 milijuna kuna spornih potraživanja. “Ukoliko se odreknete potraživanja, dobit ćete dionice za iznos nekoliko puta manji od njihove stvarne vrijednosti”, rekao im je Linić, suprotstavivši se tako prvom potpredsjedniku Vlade.

– Uopće nas ne zanima politika. Mi samo želimo raditi i pronositi ugled naše firme u svijetu, jer znamo da čitav svijet, od Koreje preko Indije do Britanije, želi naše odašiljače. Želimo postati vlasnici dionica naše firme. Neka nas isele, premjeste, eto im zemljište, neka rade što hoće s njim, samo neka nas puste na miru – kažu Branko Banjac i Marina Glokević, koji su se nakon odluke NO-a o smjeni Uprave, mjesec dana nakon suspenzije, sa svojim suspendiranim kolegama ponovno našli u RIZ-u.

Radnici RIZ-a, vrhunski majstori i inženjeri, ovih dana slave. Smatraju da su opet osvojili svoju tvornicu i da ih više nitko ne može zaustaviti. Dok su zaštitari i smijenjena Uprava napuštali tvornicu, mnogi su zaplakali od sreće. Predsjednica NO-a Vesna Čižmar i ministar Linić njihovi su heroji. Međutim, najavljuju nove prosvjede ako se ne ostvari ESOP.