Balkan prolaz

Sigurnost

Igrokaz koji je pokrenuo lider bosanskohercegovačkih socijaldemokrata Zlatko Lagumdžija, a koji je pompozno kršten kao “rekonstrukcija vlasti”, došao je do svojega ishodišta imenovanjem tajkuna Fahrudina Radončića, šefa Saveza za bolju budućnost BiH, za ministra sigurnosti BiH. Cijeli proces “rekonstrukcije” trajao je više od pola godine nakon raspada koalicije Stranke demokratske akcije i SDP-a BiH, do čega je došlo zato što SDA nije želio podržati budžet BiH u formi u kojoj je to tražio SDP. Potom se SDP okrenuo SBB-u Fahrudina Radončića, vlasnika najtiražnijeg dnevnog lista “Dnevni avaz”, koji je pred prošlogodišnje opšte izbore u BiH osnovao stranku i koji se dovodi u vezu sa pripadnicima kriminalnog miljea, poput Nasera Keljmendija. Raspad “crveno-zelene” koalicije uzrokovao je promjene u Vijeću ministara BiH, gdje su kadrove SDA-a zamijenili Lagumdžijini SDP-ovci i Radončićevi SBB-ovci, kao i u foteljama na nivou Federacije BiH te u pojedinim kantonima u tom entitetu.

Građani Bosne i Hercegovine mogu odahnuti: nakon više od dvije godine od općih izbora opet su dobili vlast na državnoj razini te ministra koji samo što vlastito srednje ime nije promijenio u Sigurnost. Na koncu, ko bolje poznaje vlasnike širokog spektra međunarodnih tjeralica od njega?

Ljimaj

Kosovski Vrhovni sud objavio je odluku o jednomjesečnom pritvoru za četvoricu optuženika za ratne zločine u slučaju “Klečka” na Kosovu, među kojima je i zastupnik kosovskog parlamenta Fatmir Ljimaj, nekada jedan od vodećih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Tako je ovaj sud poništio odluku prvostupanjskog suda kojom je obustavljeno kazneno gonjenje Ljimaja i njegovih bivših suboraca, te je predmet ponovno vratio Okružnom sudu u Prištini, koji je ranije optuženike oslobodio. Uz Ljimaja, koji je i potpredsjednik Demokratske partije Kosova premijera Hašima Tačija, pritvor od 30 dana određen je i njegovoj trojici suboraca u OVK-u Nedžmiju Krasnićiju, Naseru Šalji i Naseru Krasnićiju, javili su kosovski mediji. Podsjećanja radi, napomenimo da je EULEX ponovno otvorio slučaj “Klečka”, mjesta u središnjem dijelu Kosova, gdje se sumnja da su pripadnici OVK-a počinili zločine, nakon što je dobio nove dokaze iz dnevnika osobe nazvane “svjedok X”, za koju se ispostavilo da se radi o sada već pokojnom Agimu Zogaju. Ljimaj je optužen da je zajedno sa skupinom suradnika odgovoran za ubojstvo civila i ratnih zatvorenika u pritvorskom centru u Klečki koji je držao OVK. Hapšenje Ljimaja i određivanje pritvora za njega i njegovu grupu premijer Kosova Tači nazvao je “uvredom za sve građane Kosova”.

Ustanak

Protesti protiv gradonačelnika Maribora pretvorili su se u pravo nasilje u kojem su povrijeđene desetine demonstranata i desetak policajaca. Slovenski mediji su najmasovniji skup građana, koji zahtijevaju ostavku korumpiranog gradonačelnika, proglasili “ustankom”. Policija je upotrijebila suzavac protiv prosvjednika kojih je, prema izvješćima medija, bilo preko 10.000. Građani su nosili natpise sa zahtjevima da gradonačelnik Franc Kangler prestane da “rasprodaje njihov grad”, a mnogi su bili odjeveni u majice na kojima je bila njegova slika uz natpis “Gotof je!” Zgrada u kojoj su gradonačelnikove kancelarije zasuta je jajima i petardama, a demonstranti su i zapalili lutku gradonačelnika. Kako navode agencije, Kangler još odbija da ode, tvrdeći da bi to bila šteta za grad, dok demonstranti obećavaju nove proteste, ne samo u Mariboru nego u cijeloj Sloveniji. Istodobno, podršku prosvjednicima pružila je međunarodna hakerska zajednica Anonymous, koja je privremeno blokirala internetske stranice grada Maribora i gradonačelnika Kanglera. Prema neslužbenim podacima iz medija, najmanje 25 prosvjednika je uhapšeno. Ministar unutarnjih poslova Slovenije Vinko Gorenak izjavio je da su prosvjedi, bez obzira na moguće legitimne zahtjeve građana, bili nezakoniti jer nisu bili prijavljeni. Prosvjede je navodno organizirala skupina nezadovoljnih građana preko društvene mreže Facebook. Organizatori najavljuju da će se prosvjedi nastaviti sve dok Kangler, kojeg je u međuvremenu Slovenska pučka stranka isključila iz članstva, ne podnese ostavku.

Suspenzija

Iako se posljednjih mjeseci iz institucija EU-a redovno čuju najave da bi bezvizni režim mogao biti suspendiran za pojedine zemlje Balkana, prvenstveno za Srbiju i Makedoniju, poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon sada tvrdi da, barem do kraja ove godine, ne očekuje da će Evropska komisija usvojiti mehanizam za suspenziju bezviznog režima prema zemljama zapadnog Balkana. Ipak, kaže ona, to bi se moglo dogoditi početkom naredne godine. Za agenciju Srna izjavila je da se u Evropskoj komisiji trenutno pregovara o detaljima sigurnosne klauzule ili tzv. mehanizma za suspenziju bezviznog režima, predloženog prije skoro godinu dana. “Ne očekujem da će ova mjera biti usvojena tokom kiparskog predsjedavanja EU-om”, navela je Tanja Fajon i dodala da bi se to moglo desiti početkom naredne godine, što bi omogućilo da jedna ili više članica EU-a privremeno uvedu vize za jednu ili više država zapadnog Balkana, prenosi Srna. “Suspenzija bezviznog režima, čak i na samo nekoliko mjeseci, predstavljat će veliki udarac za građane i integracioni proces. Opasnost je ozbiljna, posebno za državljane Srbije, pošto je zabrinjavajući broj azilanata iz te zemlje u Njemačkoj”, upozorila je Tanja Fajon.