Balkan prolaz

Mandatar

Predstavljajući sastav nove vlade, kojoj samo još potvrda parlamenta nedostaje, novi-stari premijer Crne Gore Milo Đukanović najavio je “korjenite reforme, uključujući i kadrovske promjene na svim razinama”. Mandatar Đukanović u svojem je izlaganju rekao da će prioriteti nove vlade biti “članstvo u NATO savezu i nastavak procesa europskih integracija te poboljšanje životnog standarda”. “Svjesni smo da će, kada dođe vrijeme za to, Crna Gora ući u drugačiju Uniju u odnosu na onu danas”, rekao je Đukanović, manirom čovjeka koji je tek preuzeo vlast i koji nije imao ništa sa vlašću u proteklih dvadeset godina. Sada očekuje da tijekom najnovijeg premijerskog mandata otvori pregovore sa Europskom unijom u gotovo svim poglavljima i zatvori u onima u kojima kriteriji budu ispunjeni. Osim toga, najavio je obračunavanje sa organiziranim kriminalom i “bržu izgradnju pravne države”. Uz sve to, “novu” vladu sačinjavaju uglavnom dobro poznati likovi: dosadašnji premijer Igor Lukšić bit će šef diplomacije, Raško Konjević ministar unutrašnjih poslova, dok će resor financija voditi Radoje Žugić, dosadašnji čelnik Centralne banke Crne Gore…

Oporba zamjera novoj vladi da predstavlja kontinuitet s prethodnom. Oni smatraju da Crnu Goru očekuje daljnji pad životnog standarda i da će vlada imati velikih problema oko ispunjenja postavljenih zahtjeva EU-a, te su prozvali Đukanovića zbog njegove uloge u stvaranju ozračja pogodnog za političku korupciju.

Odgovornost

Još se nije pravo navikao na civilnu odjeću nakon izlaska iz Haga, koji ga je definitivno oslobodio optužbi za zločine nad Srbima, a bivši komandant OVK-a i premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavio je ponovno preuzimanje liderstva nad vladajućom kosovskom strankom, naglašavajući pritom da je spreman uključiti se u dijalog sa Srbijom. Podsjećamo, Haški tribunal je po drugi put oslobodio bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova za zločine nad civilima na zapadu Kosova 1998. Haradinaj je oslobođen po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna ona o udruženom zločinačkom poduhvatu. Sudsko vijeće je naložilo da Haradinaj odmah bude pušten na slobodu, kao i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj, koji su također proglašeni nevinima po svim tačkama optužnice. Nakon ovakvog, reklo bi se očekivanog ishoda suđenja, Haradinaj je odlučio preuzeti inicijativu i, kako je rekao, odgovornost.

“Političke stranke imaju odgovornost, ali mi smo ispunili naše odgovornosti kada je u pitanju dijalog i spremni smo da prihvatimo i nove. Imamo projekat koji je u vezi sa predstojećim periodom, a koji još nismo predstavili”, rekao je. Čelnici Saveza za budućnost Kosova poručili su kako su ciljevi pregovora normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

Saslušanje

Nakon četvoročasovnih pregovora Mišković dao ponudu za kupovinu MUP-a – tako je glasio naslov “vijesti” koju je objavio srpski satirični portal Njuz.net, nakon četvoročasovnog saslušanja vlasnika Delta holdinga i jednog od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u Srbiji, Miroslava Miškovića.

Šalu na stranu, predstavnici srbijanskog pravosuđa saslušavali su Miškovića povodom navoda o spornim privatizacijama. Prema medijima, Mišković je pozvan u svojstvu građanina a ne osumnjičenog, i odbio je davati komentare za javnost. Ministar pravosuđa i državne uprave Nikola Selaković rekao je da će Mišković biti saslušan u svojstvu građanina u svezi s poslovanjem jedne od njegovih tvrtki, Delreala, odbacujući tvrdnje beogradskih tabloida o određivanju pritvora. Kako je naveo izvještač sarajevske Federalne televizije, Miškovića su dočekali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i predstavnici odvjetništva za organizirani kriminal, a u svojstvu građanina mogao je na saslušanju biti zadržan najdulje četiri sata. “Mišković je građanin Srbije koji je 26 i 27 godina pozivao na saslušanje i saslušavao. Ovo je prvi put da neko njega poziva na saslušanje i da će on biti saslušan”, rekao je srpski ministar pravosuđa.

Uprava holdinga kojim rukovodi Mišković objavila je prije saslušanja priopćenje u kojem tvrdi da sve tvrtke u okviru Delta holdinga rade sukladno zakonu te da vlasnik holdinga i nitko od obitelji Mišković “apsolutno nikada nisu poslovali s inkriminiranim osobama”.

Lukić

Milan Lukić, krvnik iz Višegrada, ostat će doživotno iza rešetaka. Apelacijsko vijeće Haškog suda potvrdilo mu je prvobitno izrečenu kaznu, dok je njegovom rođaku Sredoju Lukiću kazna neznatno smanjena sa 30 na 27 godina. Milan Lukić je proglašen krivim u prvostupanjskom postupku po svim tačkama optužnice, gdje je sud zaključio da je on direktno odgovoran za spaljivanje dviju grupa žena, djece i staraca zatvorenih u kućama u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac. U tim “živim lomačama” 14. i 27. lipnja 1992. godine izgorjelo je više od stotinu osoba. Pored toga, proglašen je krivim za strijeljanje dviju grupa bošnjačkih civila na obali Drine i ispred tvornice Varda, kao i za ubojstvo Hajre Korić.

Drugooptuženi Sredoje Lukić također je prvostupanjski osuđen za učesništvo u spaljivanju civila u Pionirskoj ulici i zlostavljanje zatočenika u logoru Uzamnica, no konačnom drugostupanjskom presudom preinačena je kazna u vezi logora Uzamnica. Iako su neki svjedoci Milana Lukića optuživali za silovanje, haško tužiteljstvo nije podiglo optužnicu protiv njega u vezi tih zločina, što je izazvalo prosvjede udruga žrtava iz BiH. Optužnica protiv Lukića podignuta je 1998. Sredoje Lukić prebačen je u Hag 2005, kada je u Argentini uhapšen i Milan, koji je optužen kao vođa paravojne formacije “Beli orlovi”.