Balkan prolaz

Demokracija

Izglasavanje proračuna za predstojeću godinu u Makedoniji je popraćeno masovnim protestima, desetinama povrijeđenih na ulicama, tučnjavom u Sobranju u kojoj su povrijeđene dvije zastupnice opozicije, nasiljem nad novinarima i, generalno, izbacivanjem osnovnih principa parlamentarne demokracije – kroz prozor. Raspravi u makedonskoj skupštini prethodili su protesti pristaša i pozicije i opozicije, nakon čega su zastupnici opozicije blokirali ulaz u salu i spriječili predsjednika Skupštine Trajka Veljanovskog da otvori sjednicu. Između poslanika vlasti i zastupnika opozicije došlo je do sukoba u sali, tokom kojih su lakše povrijeđene dvije zastupnice, Vesna Bendevska i Radmila Šekerinska, obje iz oporbenog Socijaldemokratskog saveza Makedonije. Obezbjeđenje Sobranja je nasilno istjeralo sve novinare koji su sa galerije pratili protest SDSM-a.

Proračun je na koncu izglasan na sjednici kojoj su prisustvovali samo poslanici vladajuće većine, pošto su predstavnici oporbe, kao i novinari, izbačeni iz sale. Rijetki nerežimski mediji javljaju da su povrijeđeni snimatelj televizije 24 vesti iz Skoplja Trajče Andonovski i novinar lista “Vest” Naser Selmani, inače predsjednik Udruženje novinara Makedonije. U skladu sa novoinauguriranim demokratskim metodama, novinari su od obezbjeđenja dobili obavijest da moraju napustiti sjednicu “jer je to naređenje”.

Demokracija 2

Dok je u Sobranju trajala drama, rasplamsavali su se izravni sukobi demonstranata ispred zgrade skupštine. Nakon međusobnog gađanja jabukama, kamenicama, drvenim štapovima i plastičnim flašama, oporbena grupa koju su predvodili Branko Crvenkovski i potpredsjednik SDSM-a Zoran Zaev, probila je metalne barikade i krenula prema drugoj grupi koja je bila raspoređena kod Porte Makedonija, nekoliko stotina metara od glavnog ulaza u skupštinu. Prema agencijskim izvještajima, najmanje sedamnaest osoba, među kojima jedanaest policajaca i dvoje zastupnika, povrijeđeno je u ponedjeljak u obračunu pred Sobranjem.

“U proteklom periodu gledali smo kako je (makedonski premijer) Gruevski dijelio narod po svim osnovama, na vjernike i nevjernike, na antičke Makedonce i historijske. Razjedinjavao je narod. Dijelio nas je na tranzicionere i reformatore. Danas gledamo kako hoće da zavadi narod. To je radio i Milošević. Gruevski je dobio svoj 5. oktobar”, izjavio je lider SDSM-a, bivši makedonski premijer i predsjednik Branko Crvenkovski, koji je predvodio proteste oporbe. S druge strane, premijer Nikola Gruevski je u obraćanju narodu na državnoj televiziji optužio Crvenkovskog da je htio preuzeti vlast “uz upotrebu sile, ugrožavajući državu (…) i demokratske ustanove”. Nešto ranije, stranka Gruevskog je rekla da je “spriječila državni udar” koji je, tvrde, bila pripremila opozicija.

Demokracija 3

Incidenti povodom izglasavanja makedonskog državnog proračuna nisu završili zajedno s neredima pred Sobranjem. Članovi i simpatizeri stranaka, ali i lideri makedonske opozicije, u više su gradova te zemlje na pola sata blokirali glavne saobraćajnice, u okviru provedbe najavljenog plana o građanskom neposluhu, uz poruku da će nastaviti s tim aktivnostima do kraja sedmice. Na protestima su prisustvovali lider opozicije Branko Crvenkovski, njegovi koalicioni partneri i na hiljade građana. Protesti su, uz izolovane manje incidente, protekli mirno. Crvenkovski je kazao da članovi opozicione koalicije neće učestvovati u daljem radu parlamenta i da će nastaviti s podrškom svim akcijama za društveni neposluh u zemlji.

Platforma

Još se nisu oporavili od posljedica inzistiranja na neprincipijelnom koaliranju na osnovu “platforme” koju su kasnije i sami napustili, a socijaldemokrati Bosne i Hercegovine utrčali su u najnovije “platformaško” okupljanje, ovaj put na lokalnoj razini – u Srebrenici. Nakon skoro tri mjeseca od održavanja izbora, u tom je istočnobosanskom gradiću napokon konstituirana vlast, i to bez oporbe, pošto su sve stranke koje učestvuju u političkom životu Srebrenice ušle u vlast. Platformu za skupštinsku većinu potpisali su predstavnici sedam političkih partija – SDA-a, SNSD-a, SDS-a, SDP-a, SBB-a, DNS-a i SNS-a te predstavnik nacionalne manjine – a platformu je podržao novoizabrani načelnik Srebrenice Ćamil Duraković koji je, podsjetimo, na izborima pobijedio isključivo zahvaljujući inicijativi “Glasaću za Srebrenicu”, odnosno pokušaju da se, isturanjem zajedničkog kandidata bošnjačkih partija (uključujući i SDP), spriječi pobjeda “negatora genocida”, tj. kandidata srpskih stranaka. Duraković je izabran za općinskog načelnika, a onda su partije koje su ga u kampanji podržavale ušle u koaliciju upravo s političkim subjektima koje su (s pravom) optuživali za negiranje zločina i genocida. Volšebno je, nakon izbora, uporno vrijeđanje i omalovažavanje žrtava Srebrenice postalo prihvatljivo, i to ni manje ni više nego zbog “boljeg sutra sa mlade”. “SDP je obećao da će raditi u interesu naroda i priključili smo se ovoj platformi, te ćemo davati pozitivne kritike sami sebi i drugima, u interesu građana s načelnikom i ostalim snagama treba krenuti za bolje sutra za mlade”, protumačio je predsjednik SDP-a iz Srebrenice Hakija Meholjić.

Agrobanka

Radio-televizija Srbije javila je kako je radna grupa Uprave kriminalističke policije Srbije privela člana Izvršnog odbora Agrobanke Branislava Pešića, bivšeg direktora čačanske filijale ove banke Velibora Lukića i vlasnika i direktora firme Mediteran 92 Milenka Surudžića, koji su osumnjičeni da su zlouporabom službenog položaja oštetili Agrobanku za oko 16 miliona. Ovo je još jedno proširenje istrage u slučaju Agrobanke, u kojoj je od početka do danas 25 osoba osumnjičeno za zloupotrebe kredita te banke. Policija i tužilaštvo sumnjaju da je od 2006. godine odobren velik broj kredita mimo zakona, što je imalo za posljedicu da je više od 200 miliona eura kredita Agrobanke ostalo nenaplativo.