Desnica radi u korist Hamasa

Uri Avnery (89) čuveni je izraelski mirovni aktivist i novinar. Obitelj mu je iz Njemačke emigrirala 1933., u ranoj mladosti služio je u cionističkoj paravojnoj skupini Irgun, a kasnije i u vojsci. U dva navrata bio je član parlamenta, a 1982. prvi Izraelac s kojim se Jaser Arafat službeno susreo. Četrdeset godina bio je glavni urednik magazina “HaOlam HaZeh”, visokotiražnog proturežimskog tabloida zbog kojeg ga je desnica optuživala da je “otrovao dvije generacije mladih”. Desetljećima se bori za stvaranje palestinske države, oslobađanje zatvorenika, obustavu izgradnje izraelskih naselja na palestinskim područjima i priznanje Jeruzalema kao glavnog grada obiju država, a s organizacijom Gush Shalom organizirao je stotine akcija. S Avneryjem smo kratko razgovarali dan nakon što je Opća skupština UN-a promovirala status Palestine u onaj “države nečlanice”.

Zbog čega su Izrael i SAD protiv UN-ove rezolucije?

Glavni razlog je taj da izraelska desnica želi zadržati sva okupirana palestinska područja i s vremenom ih inkorporirati u “židovsku državu”. Djelujući protiv Palestinske samouprave Mahmuda Abasa, desnica zapravo radi u korist Hamasa jer želi spriječiti kompromis koji bi Izrael prisilio da se odrekne Zapadne obale. U međuvremenu, oni nastoje napuniti okupirana područja izraelskim naseljima. Palestinska država je, dakle, njima potpuno neprihvatljiva.

Komentatori se slažu da je nedavna izraelska vojna operacija ojačala Hamas, no neki napominju i da je sve počelo ubojstvom hamasovog vođe Ahmada Džabarija.

U situaciji kakva postoji u Pojasu Gaze izlišno je razgovarati o tome tko je prvi počeo. Svaka akcija jedne strane reakcija je na akciju one druge. Posljednja izraelska eskalacija imala je za cilj oslabiti Hamas, no naravno, dogodilo se upravo obratno.

Može li umjereni Fatah povratiti svoj izgubljeni utjecaj pobjedom u UN-u?

Pobjeda u Općoj skupštini UN-a ojačala je Fatah i ponovno uspostavila ravnotežu između dvije frakcije.

Koji su ciljevi trenutne izraelske vlade u smislu razrješenja sukoba?

Vlada i izraelski doseljenici na palestinskim područjima nastoje spriječiti osnivanje održive palestinske države. Ono što su oni zamislili za Palestince moglo bi se nazvati skupinom “Bantustana”, palestinskih enklava sa svih strana okruženih Izraelom.

Mogu li se na izborima u siječnju dogoditi kakve promjene?

Izbori će najvjerojatnije ojačati desnicu. Ljevica, koja bi mogla zauzeti mekši pristup problemu, trenutno je slaba i razjedinjena.

Kakvo je prevladavajuće javno mnijenje u Izraelu?

Prevladavajuće razmišljanje u Izraelu je da “nemamo partnera za mir”, a to je rezultat desetljeća pranja mozga. Ako želimo započeti proces izlječenja obaju naroda od mržnje i nepovjerenja, nužno je da stvorimo situaciju koja će omogućiti potpuno osvješćivanje obiju strana.