Kako smijeniti Tijanića

Dominantni dio srpske Vlade, tačnije Srpska napredna stranka rado bi promijenila dugogodišnjeg direktora RTS-a Aleksandra Tijanića. Ima oko toga otežavajućih okolnosti, pošto Aleksandar Vučić ima blagi zort u odnosu na medije, jer je kao ministar informisanja krajem devedesetih ponio teško breme cenzora. Zato se Tijanićeva smjena pokušava obaviti nježno, dok se on sam, što vlastitom pameću i lukavstvom, što potporom onih koje je zadužio, što dobrom procjenom slabosti svojih neprijatelja, suvereno drži svoje pozicije.

S promjenom vlasti, on nije promijenio odnos spram Vučića, Tomislava Nikolića i SNS-a. Da neko neupućen gleda njegov program, mogao bi pomisliti da još vlada Boris Tadić. To nije zato što je Tijanić inače obožavao Tadića, nego zato što je dobro procijenio da će naprednjake tako držati na distanci lakše i bolje nego da im se ušlihta.

Protivnici su nahuškali na njega tabloide, prozivaju ga zbog korupcije, a sindikate guraju u štrajk. Novac mu uskraćuju, sve obećavajući, i to je ono najbolnije. Na njega su gurnuli i poslanika DSS-a Sinišu Kovačevića, ranijeg Tijanićevog stranačkog drugara, koji ga je s parlamentarne govornice prozvao za razne stvari, ali mu se omaklo da pomene i “tri plavuše”, voditeljke koje je Tijanić s drugih televizija doveo na RTS. Napad je imao elemente mizoginije, i od te tri dame došao je odlučan protuudar.

Dobile su podršku javnosti, ali to Tijaniću ne znači mnogo. Naslućuje se da napad Siniše Kovačevića služi kao zavaravanje, a da se teži udarac tek sprema.