Kult ličnosti

Salvador Dali

Radovi velikog majstora nadrealističke umjetnosti predstavljeni su na retrospektivnoj izložbi otvorenoj u pariškom Centru Pompidou. Riječ je o najvećoj izložbi u posljednjih 30 godina koja je posvećena španjolskom slikaru, a koja nastoji kroz dvjestotinjak njegovih djela prikazati unutarnji svijet ovog provokativnog umjetnika. Dali, kontroverzni genij i veliki manipulator medijima, umjetnost je smatrao arenom globalne komunikacije, u kojoj je suočavao umjetnikovu personu sa svjetskom umjetničkom tradicijom. Možda ga najbolje opisuje njegova vlastita izjava: “Jedina razlika između mene i nadrealista sastoji se u tome što ja jesam nadrealist.”

Dubravka Vrgoč

Direktorica ZeKaeM-a povela je ovo kazalište na turneju u Pariz i New York, koja će trajati mjesec dana. To je najveće gostovanje ZeKaeM-a do sada, za kojeg je planirano 14 izvedbi u trima prestižnim svjetskim kazalištima: u pariškim Theatre de Gennevilliers i La Colline Theatre National te u njujorškoj La MaMi. Također, ZeKaeM će prvi put nastupiti u programu Festivala d’Automne u Parizu. Zagrebačko kazalište mladih gostuje s predstavama “Car neuspjeha” Jana Fabrea, “S druge strane” Bobe Jelčića i Nataše Rajković te “Pismo Heineru Mülleru” u režiji Bojana Đorđeva. Ovom će turnejom ZeKaeM uspješno zaokružiti brojna gostovanja ove godine, na kojima je izvedeno tridesetak predstava, a kazalište je osvojilo brojne nagrade i priznanja.

Mirjana Karanović

Proslavljena kazališna i filmska glumica, književna prevoditeljica Neda Valčić-Lazović i redatelj Goran Marković dobitnici su francuskog ordena umjetnosti i književnosti, koji im je u ime Ministarstva kulture Francuske uručen u ambasadi te zemlje u Beogradu. Za Mirjanu Karanović na svečanosti je rečeno da je ona jedna od najpriznatijih umjetnica bivše Jugoslavije i da pripada “veoma uskom krugu ličnosti iz svijeta filma” koje su dva puta dobile Zlatnu palmu u Cannesu. Primajući nagradu, Goran Marković je rekao: “Dobio sam mnogo nagrada na filmskim i kazališnim festivalima, ali Francuska je prva država koja je izrazila poštovanje prema mom radu. Za mene je to veliko iznenađene i čast: to je orden koji sublimira čitav moj život.”

Steven Spielberg

Autor je filma “Lincoln” o posljednjim danima američkog predsjednika, za koji se gotovo jednoglasno misli da će pokupiti najveći broj Oscara na svečanoj dodjeli 24. veljače u Hollywoodu, zbog sveukupne kvalitete, mega-produkcije, režije, glume i kostima. Velike šanse ima i film “Argo” u režiji Bena Afflecka, politički triler koji je podigao dosta prašine u Hollywoodu i za koji se očekuje da će uzeti dosta nagrada. Najozbiljniji kandidat za Oscara za glavnu mušku ulogu je Daniel Day-Lewis za ulogu Lincolna u istoimenom filmu, a Helen Hunt smiješi se novi zlatni kipić za potresnu ulogu u filmu “Sessions”. Philip Seymour Hoffman ozbiljan je kandidat za Oscara za sporednu ulogu u filmu “Master”.

Hans-Martin Gauger

Njemački lingvist napravio je opsežno istraživanja o psovkama i došao do zaključka da evropski narodi psovke doživljavaju potpuno različito. Dok su na jugu Evrope gotovo sve psovke vezane uz seks i spolovila, Nijemci psuju drugačije: prije svega spominju izmet i stražnjicu, “prokleto sranje” i “poliži mi dupe”, što teško da bi negdje drugdje nekoga moglo uvrijediti. Gauger navodi dijalog francuskog igrača Zinedinea Zidanea s talijanskim igračem Marcom Materazzijem na odlučujućoj utakmici Svjetskog prvenstva 2006., kada je Zidane rekao: “Ako ti se toliko sviđa moja majica, možeš je poslije dobiti”, aludirajući na navodne homoseksualne sklonosti Materazzija, na što mu je Talijan odgovorio: “Draža mi je kurva nego tvoja sestra!” Gauger tvrdi kako u Njemačkoj uopće nisu razumjeli ove uvrede jer bi neki njemački igrač prije rekao “popišaj se” ili “gubi se, šupčino”, što pak u Francuskoj ili Italiji ne bi bila naročita uvreda.

Andrej Nikolaidis

Dobitnik je najveće crnogorske književne nagrade “Miroslavljevo jevanđelje” za svoj roman “Odlaganje. Parezija”, objavljen u zagrebačkom Algoritmu. Iako se u prošlosti nerijetko znao naći u nemilosti države, a poznat je po svom kritičkom stavu spram crnogorske politike, Nikolaidis je dobitnik najveće crnogorske državne književne nagrade, koja se svake dvije godine dodjeljuje autoru iz Crne Gore za književno, historiografsko, etnografsko ili publicističko djelo. “Nemam što reći osim da mi je čast što sam dobio nagradu. Čast je još veća što je dodijeljena od vrlo respektabilnog žirija”, izjavio je Nikolaidis.

Andraš Urban

Direktor je kazališnog festivala Desire Central Station koji se po četvrti put održava u Subotici. Festival predstavlja zanimljiv pregled kazališne produkcije kroz izbor angažiranih predstava iz regije, koje su objedinjene temom “Apolitika” i bave se odnosom pojedinca i društva. U programu su predstave Olivera Frljića “Zoran Đinđić” i “Proklet bio izdajica svoje domovine”, kazalište Glej iz Ljubljane, Borut Šeparović i njegov “Klasni neprijatelj”, kazalište Hotel Bulić iz Zagreba s predstavom “Svršimo s Božjim sudom, part one”. Među gostima su i Porodica bistrih potoka, predstava Jožefa Nađa “Vojcek ili skica vrtoglavice”, Rambo Amadeus i mnogi drugi, a festival završava trilogijom predstava samog Urbana.