Kult ličnosti

Magdalena Vodopija

Direktorica je popularnog Sajma knjiga koji je ovih dana otvoren u Puli. Na manifestaciji koja nosi ime “Sa(n)jam knjige” i koja ove godine uključuje 70-ak raznih događanja, sudjeluje više od 200 pisaca, kritičara, izdavača i prevodilaca iz devet zemalja. Tema ovogodišnjeg Sajma je Mediteran, kojem će biti posvećeno mnoštvo razgovora i okruglih stolova.

Magdalena Vodopija kaže: “Ponosni smo na činjenicu da je Sajam stvorio najbrojniju publiku u Hrvatskoj kad je o knjizi riječ. Bitno nam je što ta publika nije samo brojna, ta se publika profilirala prema knjizi i temama koje knjiga otvara, i na pravi je način zahtjevna. Radi se sad već o generacijama koje pohode Sajam i u ovom bi trenutku preciznije bilo reći da je došlo vrijeme u kojem nas odgaja publika koju smo stvorili.”

Hrvoje Klasić

Autor je izložbe, zajedno s regionalnom grupom povjesničara, pod nazivom “Jugoslavija od početka do kraja: 1919 – 1990”, koja je nedavno otvorena u Muzeju povijesti Jugoslavije u Beogradu. Koncept izložbe temelji se na deset tematskih fenomena, među kojima su “Jugoslavija – osobna karta”, “Teritorij i državni simboli”, “Atentati”, “Narodi Jugoslavije”, “Hrvatski proljećari i srpski liberali”, “Lice i naličje režima” i “Kraj Jugoslavije”.

“Usprkos tome što šira javnost na području nekadašnje države o jugoslavenskoj ideji govori kao o ‘kobnoj grešci’, činjenica je da je početkom 20. vijeka jugoslavenska ideja bila veoma progresivna”, kaže Ivana Dobrivojević, koautorica izložbe.

Izložba ostaje otvorena tri mjeseca, uz poziv na dijalog i okrugle stolove, što bi trebalo pridonijeti budućem stalnom postavu posvećenom povijesti Jugoslavije.

Borivoj Dovniković Bordo

Na tradicionalnom filmskom festivalu animiranog filma Etiuda & Anima u Krakovu, Borivoj Dovniković Bordo, veteran zagrebačkog crtanog filma, bio je predsjednik međunarodnog žirija. U programu je prikazan i izbor njegovih animiranih filmova, kao podsjetnik na to da je Bordo davne 1971. u Krakovu osvojio Srebrnog zmaja za film “Ljubitelji cvijeća”. Grand Prix ovogodišnjeg festivala dobio je film “Marva”, tragična slika ljudske civilizacije kanadskog autora Patricka Boucharda. Druga nagrada pripala je talijanskom “Kratkom filmu o klanju svinja”, a treća estonskom “Suur Maja” Kristjana Holma. Za najbolji studentski animirani film proglašena je “Brzina” Karoline Glusiec.

Pjer Žalica

Filmski redatelj, autor je kazališne predstave “Happy End” koja je nedavno premijerno izvedena u sarajevskom kazalištu SARTR. Žalica je predstavu radio s vrlo mladim glumcima i suradnicima, prema tekstu grupe autora koji je nastao u nastavnom procesu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Naslov drame je ironičan: “Happy End” je prikaz surovog svijeta u kojem je život lišen smisla i sveden na puko preživljavanje. Ipak, predstava nosi snažnu poruku da vrijedi reći da je car gol i da hrabrost, i pored velikog rizika, ima smisla.

Nele Karajlić

Bivši član grupe Zabranjeno pušenje i jedan od aktera kultne sarajevske humoristične TV serije “Top lista nadrealista”, počinje s radom na novoj seriji pod nazivom “Nadrealna televizija”, koja će se emitirati na beogradskoj TV Prva od 10. prosinca. O novoj seriji popularni Nele kaže: “‘Nadrealna televizija’ prilično se razlikuje od onih ‘Nadrealista’. Tada je bio komunizam, a sada je kapitalizam; tada je bila Jugoslavija, a sada se ovo zove region. Jedino što je isto jest kriza, za koju mislim da nikada nije ni prestajala jer su mnoge teme iste kao i nekada: štrajkovi, niske plaće, visoke cijene… Snimaš neki dijalog, pa imaš osjećaj da si se vratio u osamdesete jer se sjetiš istih riječi: ‘Uh, pa ovo je rek’o Đuro 1984!'”

Dejan Ilić

Urednik je hrabre i kritički orijentirane izdavačke kuće Fabrika knjiga, koja je svoju godišnju nagradu “Radovan Galonja” za najbolju knjigu u protekloj godini dodijelila izdavačkoj kući Ex libris iz Rijeke, za knjigu teologa Hansa Künga “Sporna istina: sjećanja”. Nagrada “Radovan Galonja” nosi ime po preminulom članu Fabrike knjiga, a dodjeljuje se za najbolje uobličenu knjigu na prostoru Jugoslavije. Kriteriji odabira obuhvaćaju sve aspekte, od izbora naslova, preko kvalitete sadržaja, autorskog teksta ili prijevoda, uredničkog, lektorskog i korektorskog rada, do dizajna, prijeloma i štampe. Nagrada će biti uručena u četvrtak, 6. prosinca u 19 sati u knjižari Beopolis u Beogradu. Ex libris – svaka čast.

Miloš Forman

Slavni češko-američki redatelj dobit će nagradu za životno djelo Američkog udruženja redatelja (DGA), koja će mu biti uručena na svečanosti 2. veljače u Los Angelesu. Direktor DGA-a Taylor Hackford u saopćenju je naglasio da je Forman “jedan od najznačajnijih redatelja modernog doba, koji uspijeva pronaći univerzalnost čovjekovog iskustva u svakoj priči”. Forman je 34. dobitnik DGA-ove nagrade za životno djelo, a među prethodnicima su, primjerice, Steven Spielberg, Francis Ford Coppola i Stanley Kubrick. Forman je dobitnik i dvaju Oscara za režiju, za filmove “Let iznad kukavičjeg gnijezda” iz 1975. i “Amadeus” iz 1984. Osim ranih radova koji su u Čehoslovačkoj zabranjivani zbog “nepodobnosti”, među čuvenim Formanovim filmovima još su “Kosa”, “Ragtime” i “Narod protiv Larryja Flynta”.