Kult ličnosti

Đurđa Knežević

Feministica i civilna aktivistica, autorica je knjige “Feminizam i kako ga steći”, koju je nedavno objavila zagrebačka Fraktura. Eseji Đurđe Knežević provokativni su i direktni: autorica inteligentno analizira fenomene i područja diskriminacije žena, od obiteljskog nasilja do rodne i profesionalne degradiranosti. Njezin stil je duhovit, jasan i koncizan, a analize su potkrijepljene izvještajima, primjerima, statističkim podacima i pravnim argumentima. Prema mišljenju kritike, Đurđa Knežević napisala je jednu od rijetko dobrih knjiga eseja u kojoj je uspjela rehabilitirati tradiciju ženskih pokreta i ukazati na nužnost nastavljanja te tradicije i na Istoku i na Zapadu, kako na nivou teorije, tako i u svakodnevnoj praksi.

Recep Erdogan

Turski premijer objavio je “rat” producentima TV serije “Sulejman Veličanstveni”. Serija nije hit samo u Turskoj, već i u zemljama Balkana i šire, ali za turskog premijera ona predstavlja iskrivljavanje povijesti. “To nije Sulejman kakvog mi znamo. To nije zakonodavac koji je proveo 30 godina u sedlu, a ne u palači, kao što je prikazano u seriji. Upućujem javnu osudu redateljima serije i vlasnicima televizijske stanice. O tome smo već obavijestili nadležne organe i čekamo sudsku odluku”, rekao je Erdogan. Glumica Nebahat Čehre usprotivila se premijeru: “Ne možete cenzurirati umjetnost. Ako to radite, gdje će to završiti? Ovo je samo jedna obična priča, koja je ljude zainteresirala za povijest. Sigurna sam da će ove kontroverze značiti samo veći broj gledalaca.”

Doruntina Baša

Mlada prištinska spisateljica, autorica je drame “Prst”, pobjednice regionalnog natječaja Hartefakt fonda za najbolji suvremeni društveno angažirani dramski tekst za 2011. godinu, koja je premijerno izvedena u Bitef teatru u Beogradu, u režiji Ane Tomović. Drama se bavi  bolnim odnosom majke i supruge čovjeka nestalog u ratnim sukobima 1999. na Kosovu, s odmakom od deset godina, u kontekstu osjetljivog problema nestalih, ali iz potpuno nove, za ovo društvo radikalne pozicije žena koje su ostale iza svojih stradalih partnera. “Komad imponira stilom, lišenim svake patetike, sa točnom dozom humora i ironije, u poetičnom tretmanu tragičnih posljedica novije historije naše regije”, istaknuo je žiri koji su činili redateljica Selma Spahić iz Sarajeva, dramska spisateljica Biljana Srbljanović iz Beograda i filozof i publicist Škeljzen Malići iz Prištine.

Damir Karakaš

Pisac, novinar i karikaturist, autor je nove zbirke priča pod nazivom “Pukovnik Beethoven”, koja je ovih dana predstavljena u Zagrebu. Nakon knjiga “Kino Lika” i “Eskimi”, i treća Karakaševa zbirka priča “Pukovnik Beethoven” odlikuje se žestinom, autentičnim opisima i šokantnim obratima. Karakaševe priče nikada nisu lagane – nije to štivo prilagođeno zabavi masovnog čitateljstva, budući da je uvijek natopljeno teškim problemima i arhetipskim dilemama. Kao što kaže kritika, Karakaš nije pisac iz akademske zavjetrine niti kalkulantski hitmejker, već čovjek kojem su grubost i nedaće izoštrile karakter i senzibilitet, koji se “javlja direktno s ceste i tu nema laži”.

Sasha Waltz

Talijanska koreografkinja pozvala je u štrajk članove kora i baleta milanske Scale koji nastupaju u novoj predstavi “Romeo i Julija”, pa je otkazana premijera koja je ovih dana trebala biti održana. “Uprava teatra zatvorila je vrata pregovorima i otkazala premijeru. Mi smo voljni za nastavak pregovora”, naveli su članovi kora, dodajući da je nova produkcija “Romea i Julije” drugačija od ostalih, jer se pjevači trebaju pojaviti u kostimima na sceni i “ući u interakciju s baletom”. Prema ocjeni predstavnika kora, pojavljivanje na sceni nije predviđeno njihovim ugovorima, zbog čega bi trebali biti dodatno plaćeni.

Hilary Mantel

Engleska književnica dobitnica je prestižne nagrade “Booker” za svoj roman “Bring Up the Bodies” u kojem se bavi poznatom pričom o odnosu engleskog kralja Henrika VIII. i Anne Boleyn, jedinom od njegovih šest žena koju nije dao smaknuti. Knjiga je dobila ogromne pohvale u “New Yorkeru”, a u “New York Timesu” i “Publishers Weeklyju” uvrstili su je među deset najboljih u 2012. Prema pisanju “Washington Posta”, Hilary Mantel naročito se ističe “svojim grubim suosjećanjem za počinitelje i njihove žrtve, otkrivajući da njihove slabosti i okrutnosti nisu ništa drugo nego dio naše raspodijeljene ljudskosti”.