Rabljena sedmica

Jakovina

Najnoviji ministar u problemima zove se Tihomir Jakovina. “Večernji list” otkrio je da je ministar poljoprivrede još uvijek vlasnik blokirane tvrtke TJ-PROM koja državi, državnim poduzećima i privatnim firmama duguje oko 150 tisuća kuna: među Jakovininim vjerovnicima, s devet tisuća kuna duga, jest i poduzeće Hrvatske vode u kojem je Jakovina, po logici svoje ministarske funkcije, član Upravnog vijeća. Zaboravni ministar, osim što je zaboravio platiti dugovanja svoje firme, smetnuo je s uma i zakonsku obavezu da prenese vlasništvo u firmi na povjerenika (odvjetnički ured): učinio je to tek kad je afera izišla u javnost. Dok HDZ-ovci u parlamentu zahtijevaju ministrovu ostavku zbog kršenja zakona i sukoba interesa, SDP-ovci se donekle razilaze u razmišljanjima. Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec smatra, naime, da se Jakovina zatekao u sukobu interesa, dok premijer Zoran Milanović zaključuje kako ne mora svaki sukob interesa biti kažnjiv i nemoralan. Sva je prilika da će ministar Jakovina zadržati svoju funkciju, jer narav njegova prekršaja očito nije takva da mu dovodi u pitanje vjerodostojnost.

Pupovac

U saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu Zakona o prebivalištu, HDZ-ovcu Davorinu Mlakaru i HDSSB-ovcu Dinku Buriću nije se svidjela mogućnost nebrisanja s određene adrese za samo dvije kategorije stanovnika: one koji su napustili prebivalište radi privremenog odlaska izvan Hrvatske i one koji su obuhvaćeni programom obnove i stambenog zbrinjavanja a nekretnina im još nije obnovljena i vraćena. “Ovakvo zakonsko rješenje je na štetu prava hrvatskih građana hrvatske nacionalnosti koji žive u BiH, koji će svoja prava na glasovanje ostvarivati odlaskom u konzulate na svega nekoliko mjesta u BiH, a s druge strane ćemo imati i dalje činjenicu da će hrvatski građani srpske nacionalnosti, koji trenutno žive u Republici Srbiji, autobusima bit dovođeni ovdje kako bi konzumirali to svoje pravo i lijepo se vratili tamo gdje u biti, uistinu, mnogi od njih i ne svojom voljom trenutno žive”, rekao je Burić.

Odgovorio im je SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac, objasnivši razliku između hrvatskih državljana koji žive u BiH i koji čine konstitutivni narod u toj zemlji, i hrvatskih građana koji su morali izbjeći u Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu, građana koji čekaju na povrat i obnovu svoje imovine u Hrvatskoj. “Riječ je o hrvatskim državljanima, ali nije riječ o istim hrvatskim državljanima. Državljani Hrvati, državljani Bosne i Hercegovine su primarno državljani Bosne i Hercegovine. Srbi izbjeglice u Srbiji ili Bosni i Hercegovini su nerijetko ljudi bez ičijeg državljanstva osim hrvatskog. Ako ćete tako gledati na stvari i tako izjednačavati ljude, onda naravno da govorite na temelju predrasuda, i ne samo predrasuda, nego na temelju licemjerja. I ne samo licemjerja, nego i na temelju politike koju čovjek ne može drugačije okarakterizirati nego kao zadržavanje politike etničkoga čišćenja za koju biste htjeli da postoji i u ovom zakonu i da ovaj zakon bude dodatno sredstvo za cementiranje politike etničkog čišćenja”, kazao je Pupovac. Da sve ne bi prošlo bez otvorenih izljeva šovinizma, pobrinula se Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević: ona je Pupovcu inventivno zamjerila da se ponaša kao “zastupnik srpskog parlamenta u posjetu hrvatskom parlamentu”.

Crkva

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić otvoreno je istupio protiv kurikuluma zdravstvenog odgoja namijenjenog hrvatskim đacima. “Ovakav je zdravstveni odgoj opasan, jer u nekim dijelovima razara čovjeka”, rekao je kardinal Bozanić, te se založio za pravo roditelja da odlučuju o načinu odgoja vlastite djece. Ono što smeta Crkvi i raznim katoličkim udrugama, ali i HDZ-u i HDSSB-u, jesu liberalni i znanstveno utemeljeni stavovi o ljudskoj seksualnosti i o postanku svijeta. “Mislim da se ovdje radi o nedopustivom, teškom zadiranju Crkve u jednu tako svjetovnu stvar kao što je obrazovanje”, odgovorio je Nenad Stazić iz SDP-a, pojasnivši da su se i dosad u školama paralelno podučavala dva pogleda na, primjerice, stvaranje svijeta i čovjeka: na geografiji i biologiji jedan, na vjeronauku drugi. “Prema tome, zašto bi bilo problema ako bi se u zdravstvenom odgoju razilazilo stajalište Crkve i stajalište znanosti?”, zaključio je Stazić.

Mišković

Miroslav Mišković i njegov sin Marko, vlasnici jednog od pet najvećih poslovnih carstava u Srbiji, uhapšeni su u srijedu ujutro u Beogradu. Određen im je dvodnevni pritvor, a zajedno s njima uhapšeno je još osam osoba koje se dovodi u vezu s malverzacijama prilikom privatizacije više poduzeća za ceste, koja su kasnije okupljena u Nibens grupi. Srpski mediji godinama su nagađali da iza Nibens grupe stoji Miškovićev Delta holding, a sad će se vidjeti je li policija došla do opipljivijih dokaza koji bi govorili u prilog toj tezi. Prema nekim izvještajima, Mišković je, dok je hapšen, uputio prijetnju Aleksandru Vučiću, potpredsjedniku Vlade Srbije, koji je prije nekoliko tjedana prvi najavio policijske istrage o poslovanju Delta holdinga.