Rabljena sedmica

Bernardić

Premda u trenutku zaključivanja ovog broja “Novosti” stvari još nisu bile službene, vrlo je izvjesno da Davor Bernardić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i šef SDP-ova Gradskog odbora, neće biti socijaldemokratski kandidat za gradonačelnika glavnog grada. Tako bi trebala glasiti odluka SDP-ova Predsjedništva koje je zasjedalo u srijedu, s tim da odluka ima i nastavak: kandidat vladajuće stranke za zagrebačkog gradonačelnika bit će Rajko Ostojić, aktualni ministar zdravlja. Do obrata je došlo kad je vrh SDP-a shvatio da mlađahni Bernardić teško može pobijediti sadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića, a to je shvaćeno kad su ankete počele pokazivati da bi inzistiranje na Bernardićevoj kandidaturi bilo teško izborno kockanje u gradu u kojem se SDP nema pravo kockati. Prema istim anketama, Ostojićeve šanse za pobjedu navodno su mnogo ozbiljnije, a i koalicijski partner HNS podržava Ostojićevu kandidaturu, jer je Bernardić bio skloniji koaliranju s Lesarovim laburistima.

E sad, naravno da se Zoranu Milanoviću Bernardić nije trebao dogoditi. Riječ je, naime, o čovjeku koji je do gradonačelničke nominacije došao bez ijedne izgovorene političke rečenice koja bi vrijedila da je se pamti, što je osnovna karakteristika i velike većine njegovih unutarstranačkih podupiratelja. Tajna Bernardićeva uspjeha ležala je u političkoj vještini kojoj ga je podučio njegov prvi mentor – Milan Bandić, a to je stvaranje mreže svojih ljudi koji se ne bave ničim nego širenjem zone moći u nevidljivoj partijskoj nomenklaturi. Ta sposobnost očito je dovoljna za stranačko uspinjanje, ali ne i za respekt u širim biračkim krugovima. Kao što rekosmo, ovo pišemo prije objave službenih SDP-ovih odluka, pa je utoliko teže znati kako će se postaviti detronizirani Bernardić: hoće li – uz pomoć novostečenih medijskih i komunikacijskih jataka – nastaviti pružati otpor Iblerovu trgu ili će, ipak, shvatiti da je vrabac u ruci opipljiviji od goluba na grani?

Vlada

Osim mangupa u vlastitim redovima, premijera Milanovića muči i najveći koalicijski partner. Hrvatska narodna stranka – još uvijek pod vodstvom psihički i politički devastiranog Radimira Čačića – s Vladom je odlučila komunicirati putem javnih saopćenja. Nakon što je Standard & Poor’s snizio Hrvatskoj kreditni rejting, HNS je saopćio da bi Vlada morala bolje i efikasnije raditi, te da ne dolazi u obzir rezanje proračunskih investicija u energetici. SDP-ovi ministri Linić i Grčić, naime, misle rezati baš te proračunske rashode. HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak čvrsto je izjavio da “novih poreza neće biti”, dok je ministar financija Linić objavio početak četveromjesečne kampanje za uvođenje nekretninskog poreza. Hrvatska još uvijek nije zarobljenica sukoba SDP-a i HNS-a, ali ne čini se da smo daleko od talačke situacije.

Karamarko

Predsjednik HDZ-a nastavlja pružati dokaze da ne razumije ni prostor ni vrijeme u kojem se zatekao na tako relevantnoj političkoj funkciji. U utorak je, na izbornoj skupštini zagrebačkog HDZ-a, održao polusatni nadahnuti govor iz kojeg izdvajamo samo najupečatljivija razmišljanja o aktualnom društvenom trenutku: “Oni su ideološki i svjetonazorski destruktivni i rastaču strukture duha običnog čovjeka. Pogledajte što rade, uvode zdravstveni odgoj. I danas sa skepsom gledaju na Hrvatsku, a još cvile za Titom. Međutim, ovu Hrvatsku nisu stvorili ni Tito ni Račan nego Tuđman. On je otac Hrvatske i zato se vraćamo u prošlost kako bismo našu djecu učili pravim vrijednostima.” Još: “Nedostaje im nacionalna komponenta, ne posjeduju osjećaj za domovinu i zato ne mogu biti uspješni.” I još: “Ne dajte da vam nabijaju komplekse i da vas tjeraju u mišju rupu samo zato što smo mi stvorili Hrvatsku. To je jedini i najveći krimen HDZ-a. Bez obzira što neprijateljski mediji pisali o nama, moramo sačuvati jedinstvo HDZ-a jer Hrvatska neće opstati ako HDZ ne pobijedi na idućim izborima. Ostat će samo neka tvorevina socijalističkog karaktera koja se odlomila od Jugoslavije, ali bez onih vrijednosti koje su krasile devedesete. Već na lokalnim izborima očekujem pomak, a onda se moramo ozbiljno pripremiti za parlamentarne izbore kako bismo napokon maknuli ono što je zacrvenjelo Hrvatsku zbog čega se ona sada crveni. Hrvatska nikad nije bila crvena, to je zemlja običnih prosječnih Hrvata koji dišu kao što diše HDZ.”

Bozanić

U istom duhu i sa istim osjećajem za prostor i vrijeme, javnosti se božićnom porukom obratio i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. “Svatko tko nosi odgovornost za druge, a posebno za narod, ne može se skrivati iza površinskih slogana koji zvuče privlačno, a zapravo su samo jeka praznine. I politička vlast, koja zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku”, poručio je kardinal, pa zakucao: “Upravo zbog toga nije nimalo bezazleno što se u posljednje vrijeme svom silinom u hrvatski školski sustav želi nametnuti sadržaje koji pokazuju značajke antropoloških otklona od judeokršćanskih, ali i širine religijskih polazišta. Na više smo načina i dosad upozoravali na štetnost takvih poteza vlasti za hrvatsku kulturu i hrvatsko društvo, jer oni u sebi kriju metodu koja se ne osvrće na primjereno postupanje po traženju općega dobra, na ulogu roditelja, na odgovornost i slobodu u odabiru programa.” Sretan Božić!