SNV i formalno postaje nacionalna koordinacija

Na skupštini Srpskog narodnog vijeća, održanoj 15. decembra u Zagrebu, delegati su usvojili odluku po kojoj će SNV i u formalnom smislu, kao nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine, postati krovni organ srpske manjinske samouprave u Hrvatskoj. Na skupštini su tajnim glasanjem praktički jednoglasno izabrani Milorad Pupovac za predsjednika i Aleksandar Milošević kao zamjenik predsjednika. Izabrani su i ostali organi SNV-a, predsjedništvo i nadzorni odbor.

– SNV je do sada bio registriran po Zakonu o udrugama, iako je zajedno sa županijskim srpskim manjinskim vijećima obavljao posao najvišeg organa srpske manjinske samouprave u Hrvatskoj – rekao je Pupovac.

Govoreći o onome što je do sada učinjeno i planovima za budući rad, Pupovac je naglasio da su djelatnosti kojima se SNV bavio, od kulture do razvoja povratničkih područja, bile uspješne, ali da postoji potreba njihovog jačanja, prije svega oko rješavanja problema stambenog zbrinjavanja i drugih statusnih pitanja. U nekim projektima, kao što je obnova spomenika NOB-u, prije svega onih na Petrovoj gori i u Kamenskom, remek-djelima Vojina Bakića, računa i na sredstva iz fondova EU-a.

Podsjetivši na značajne donacije iz Srbije, bilo preko Vlade ili pokrajinskih organa Vojvodine, Pupovac je govorio i o radu Tesla banke te najavio daljnje jačanje institucija, kao što je Arhiv Srba. Ukazao je na činjenicu da neke sredine ne izdvajaju dovoljno za rad manjinske samouprave, što treba promijeniti. Također, istaknuo je da treba osnažiti procesuiranje ratnih zločina nad Srbima.

Ipak, najvažnija odluka ove skupštine jeste da će se SNV i u formalnom smislu registrirati kao nacionalna koordinacija i tako poslije niza godina nastojanja postati krovna organizacija srpske manjinske samouprave. Na osnovu te odluke bit će pokrenut postupak upisa SNV-a u registar vijeća i koordinacija nacionalnih manjina te će biti poduzete druge radnje u cilju usklađivanja sa zakonskom regulativom. Pupovac je naglasio da takav status ranije nije bio moguć zbog lanjskog ukidanja izmjena Ustavnog zakona, što je učinjeno na inicijativu nekih srpskih udruženja.

– Time smo se osvjedočili da su neki Srbi privrženiji opstrukciji organiziranja srpskog naroda i jačanja srpskih institucija u Hrvatskoj – rekao je Pupovac.

Zamjenik predsjednika Aleksandar Milošević govorio je o radu SNV-a u posljednje dvije godine, podsjetivši na projekte suradnje s UNHCR-om za davanje besplatne pomoći za preko 1.600 ljudi, prije svega za povratnike u gradovima.

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, naglasio je da je SNV tokom decenija rada aktivno pridonio prevazilaženju nasljeđa rata te da okuplja najveći dio Srba u Hrvatskoj.

– Trebalo je mudrosti da se otvori proces integracije Srba u politički i društveni život Hrvatske – rekao je Tolnauer.

Ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević naglasio je da se skup održava u osjetljivom momentu i u Hrvatskoj i u hrvatsko-srpskim odnosima, izrazivši nadu da će se odnosi poboljšati i da će kontakti zvaničnika dviju zemalja biti češći.

– Odsustvo vraćanja stanarskih prava, što je pogodilo Srbe koji su izbjegli iz gradova, i tajne i duge liste optuženih za ratne zločine glavni su razlozi nedovoljnog povratka – rekao je Milojko Budimir iz Asocijacije udruženja Srba iz Hrvatske, koja okuplja 30-ak udruženja u Srbiji. Poželio je da “prvi Božić u Hrvatskoj kao članici EU-a dočeka što više naših sunarodnjaka koji sada žive u izbjeglištvu”.

Šef poslaničkog kluba Samostalne demokratske srpske stranke Mile Horvat naglasio je značenje SNV-a i tijesnu suradnju bez koje SDSS ne bi mogao biti toliko efikasan, dodavši da su zlonamjerni svi koji odnose SDSS-a i SNV-a tumače drugačije.

Prisutne su pozdravili i daruvarski paroh, protojerej stavrofor Luka Bosanac, izaslanik vladike slavonskog Save, te Bahrija Sejfić iz Ureda za nacionalne manjine i ljudska prava. Skupštini su prisustvovali i saborski zastupnik SDSS-a Dragan Crnogorac, pomoćnik ministra uprave Boris Milošević, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i udruženja Srba iz Slovenije.

Država ima obaveze prema koordinaciji

Delegati skupštine naglasili su da SNV već ima tradiciju rada kao nacionalna koordinacija srpske manjine. Potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Veselko Ćakić ocijenio je da je odluka o preregistraciji donesena u skladu sa zakonom, dok Milan Eraković, predsjednik VSNM-a Primorsko-goranske županije, naglašava da njome SNV počinje i formalno živjeti kao koordinacija.

– To više neće biti nevladina organizacija koja je obavljala posao koordinacije. Kako smo ušli u zakon, država ima obaveze prema koordinaciji jer je naša težina sada mnogo veća – rekao je Eraković. Pozdravio je i zaključak o jačanju vertikalne povezanosti županijskih i gradskih, odnosno općinskih vijeća, ističući da se takva praksa u njegovoj županiji provodi već duže vremena.

Predsjednik VSNM-a Karlovačke županije Rade Kosanović rekao je da je osim ove odluke skupštine za SNV bitan i konstruktivni rad.

– Tu sam od 2001. i ovo je prvi put da je skupština održana u mirnom i tolerantnom tonu, jer je svaki put do sada netko iskakao i pokušao napraviti incident – kazao je Kosanović.

Igor Pavković, predsjednik VSNM-a Virovitičko-podravske županije, istaknuo je da je konačno stvorena koordinacija koju su 20 godina pokušavali osnovati.

– Konačno prerastamo iz udruženja u koordinaciju, zakonski okvir je stvoren, a kakva će ona biti, zavisi od našeg daljnjeg rada – rekao je Pavković.