Zakon o amneziji, ne amnestiji

Shodno nedavno usvojenom Zakonu o amnestiji, u Srbiji će se narednih dana na prijevremenoj slobodi naći 4.300 zatvorenika. Već je pušteno njih 1.080, među ostalima i Uroš Mišić, navijač koji je osuđen zbog napada na pripadnika srpske Žandarmerije gorućom bakljom, i Miladin Kovačević koji je u Americi 2008. teško isprebijao svog kolegu studenta, potom pobjegao uz pomoć konzularnog osoblja Srbije, da bi potom država platila 900.000 dolara odštete obitelji prebijenog američkog studenta.

Amnestija je obuhvatila osuđene na kaznu zatvora do tri mjeseca, kojima se kazna ukida, osuđene na zatvorske kazne od tri do šest mjeseci, kojima će kazna biti prepolovljena, osuđene za teško ubojstvo, ubojstvo i teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva, kojima će kazna biti umanjena za deset posto, te osuđenike starije od 70 godina, kojima se kazna umanjuje za četvrtinu.

Od amnestije su izuzeti osuđeni za najteža kaznena djela na kazne zatvora od 30 do 40 godina, kao i za ratne zločine, djela protiv spolne slobode, teže oblike nasilja u obitelji, neovlaštenu proizvodnju i prodaju narkotika, djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, davanje i primanje mita, kaznena djela s elementom organiziranog kriminala, zatim oni koji su osuđivani više od tri puta i oni koji su bili u bijegu.

Dok su nadležni računali koliko će država uštedjeti smanjivanjem pretrpanih kapaciteta zatvora, žrtve, tužitelji, suci i policajci su ogorčeni. Profesor beogradskog Pravnog fakulteta Goran Ilić tako kaže da se problem prenapučenosti u zatvorima mora rješavati sistemski, a ne amnestijom, jer ćemo na ovaj način uskoro opet imati pune zatvore.

Cijelu je priču začinila i predsjednička amnestija za Dragana Džajića, kojem je presuda za navodne malverzacije od prodaje igrača trebala biti izrečena početkom iduće godine. Tek se nakon novinskih tekstova Ministarstvo pravosuđa sjetilo da naknadno zatraži i amnestiju za trojicu suoptuženih, jer što ako oni u finišu postupka sve svale na već amnestiranog Džajića!

– Pogrešno je početi reformu reforme pravosuđa Zakonom o amnestiji zbog neuobičajenih razloga – kaže profesorica Pravnog fakulteta Union Vesna Rakić Vodinelić, konstatirajući da zakon više podsjeća na zakon o amneziji, nego na zakon o amnestiji.