Balkan prolaz

Depardieu

Iz bratskog zagrljaja sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom francuski je glumac i superstar Gerard Depardieu helikopterom doletio u Crnu Goru, da se izljubi sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem. Prije nego što je sjeo u onaj helikopter, Depardieu je izjavio da je “veoma zainteresiran za Crnu Goru” te da je jako želio posjetiti tu zemlju. A još prije toga, Putin mu je uručio državljanstvo Rusije koje je glumac, poput mnogih francuskih milijunaša, objeručke prihvatio kako u svojoj zemlji ne bi plaćao porez na bogatstvo. Nakon svega, veseli je Depardieu rekao da bi volio imati i pasoš Crne Gore koji je, inače, sa istim entuzijazmom 2009. prihvatio odbjegli svrgnuti premijer Tajlanda Thaksin Shinawatra. Francuski se glumac najprije odlučio odseliti u Belgiju, nakon što su francuska vlada i predsjednik Francois Hollande donijeli odluku o uvođenju veće porezne stope za bogate.

Nakon susreta i večere sa slavnim glumcem, Đukanović je izrazio osobito zadovoljstvo što je u ime Vlade Crne Gore imao priliku ugostiti Depardieua i što Crna Gora inače “privlači pažnju tako velikih imena”. Depardieu je, sa svoje strane, izrazio oduševljenje crnogorskim ovcama: “Kao prvo, Crna Gora je jako lijepa, vidio sam nevjerovatne vinograde, probao fantastično vino, vidio divnu luku, vidio sam čak i ovce koje su pasle travu što je jako, jako interesantno.” Crna Gora je, smatra on, zemlja umjetnosti i kulture, u kojoj je moguće snimiti film ili osnovati studio za filmsku industriju. Inače, francuski Ustavni sud nedavno je proglasio neustavnim porez od 75 odsto na prihode više od milion eura, što je bila razrezala Hollandeova administracija.

Netrpeljivost

Pripadnici radikalnog pokreta Vetëvendosje (Samoopredjeljenje) i organizacije Glas majki, koje okupljaju kosovske Albance, pokušali su blokirati ulazak pravoslavnih vjernika iz Srbije u crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, negodujući zbog dolaska raseljenih Srba iz tog grada. Kako su izvijestili dopisnici sa Kosova, vjernicima je omogućeno da uđu u crkvu pošto je kosovska policija okupljene udaljila od ulaza, nakon čega su se prosvjednici sukobili sa policijom, tražeći da se “zabrani ulazak srpskim radikalima u Đakovicu”. Pripadnici pokreta Vetëvendosje također su tražili da se “otkrije gdje su Albanci koji su nestali tokom rata na Kosovu”. Nakon incidenta, lider pokreta Albin Kurti najavio je i nastavak demonstracija u Dečanima. S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova izdalo je saopćenje u kojem se navodi da su specijalne policijske jedinice štitile vjernike u manastiru te da su ih bez problema otpratile nazad do srbijanske granice. U saopćenju ministarstva također je navedeno da su dva demonstranta privedena te da u incidentu nije bilo povrijeđenih.

Neposluh

Nakon blagdanske pauze, kako je i bilo najavljeno, nastavljeni su protesti makedonske oporbe, koja je u skladu sa svojim planom o građanskom neposluhu ponovno na ulice izvela građane Skoplja i drugih gradova Makedonije. Kako javljaju agencije, građani su opet imali priliku govoriti u “narodnim parlamentima”. Katerina Canevska, bivša novinarka zatvorene A1 televizije, govorila je o medijima i njihovoj bliskosti sa vlastima u Makedoniji, gdje je Vlada najveći pojedinačni oglašivač u medijima. Rekla je da bi na A1 televiziji, da nije zatvorena, “glavna vijest bila novo zaduženje Makedonije”. Petar Atanasov, profesor na skopskom Univerzitetu Kiril i Metodije, rekao je da Vlada ne daje dovoljan doprinos obrazovanju. “Gruevski je doveo Makedoniju u stanje provincije, u kakvom je bila u osmanskom periodu, kao i periodu prije nezavisnosti”, rekao je Atanasov. Suat Misinin, koji se predstavio kao aktivist za ljudska prava, rekao je da Makedonijom upravljaju tri banke i da nema njih, “Makedonija bi bankrotirala za 24 sata”. Nakon protesta, navodi dalje agencijsko izviješće, 75 delegata Socijaldemokratske zajednice Makedonije održali su sastanak na temu učešća stranke na predstojećim lokalnim izborima.

Rođendan

Širom Republike Srpske proslavljeni su rođendan i krsna slava tog bosanskohercegovačkog entiteta. Razvijene zastave, blagdanska atmosfera i prigodni politički govori evocirali su uspomene na utemeljitelje RS-a, koji su svi odreda završili u Haagu, gdje su osuđeni na višegodišnje robije zbog najtežih zločina protiv civilnog stanovništva, uglavnom bošnjačke ili hrvatske nacionalnosti, ili čekaju presude. Protiv dva ključna čovjeka RS-a – predsjednika Radovana Karadžića i komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića – podignute su optužnice za ratne zločine, uključujući i genocid. Što sve nije razlog za odustajanje od proslave u RS-u, entitetu sa apsolutnom političkom i institucionalnom dominacijom Srba te diskriminaciju svih ostalih. “Godina 2012. bila je godina jubileja za Republiku Srpsku, koja je obilježena nizom manifestacija njenih institucija u cijeloj zemlji”, rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik u prigodničarskom intervjuu za RTRS. “Srpska je pokazala istrajnost da opstane, a čak je i dodatno ojačala svoju političku poziciju”, dodao je Dodik, ističući da je “Republika Srpska uvjerila svoje partnere da vodi ozbiljnu politiku”.

Kandahar

Parlament Bosne i Hercegovine potvrdio je odluku predsjedništva te zemlje o učešću jedinice Vojne policije Oružanih snaga BiH u operaciji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamskoj Republici Afganistan, čime je uklonjena i posljednja prepreka da u borbenim operacijama međunarodnih snaga učestvuju i bosanskohercegovački vojnici, koji su do sada imali manje šanse da nastradaju tokom obavljanja pozadinskih zadataka. Niti jedan zastupnik iz parlamenta nije glasao protiv spomenute odluke, 30 ih je glasalo za, devet je bilo suzdržano. Kako je zvanično saopćeno, u operacijama će učestvovati 26 pripadnika Oružanih snaga BiH, a bit će stacionirani u Kandaharu, bivšem uporištu talibanskog režima, odakle svakodnevno dolaze vijesti o pogibiji vojnika NATO-a, policajaca i civila, mahom u samoubilačkim napadima. Kako je dalje navedeno, kontingent vojne policije iz BiH djelovat će u sastavu 115. bataljona Vojne policije Nacionalne garde Marylanda iz SAD-a.