Balkan prolaz

Razvlačenje

Sastanak makedonskog premijera Nikole Gruevskog sa liderom oporbe Brankom Crvenkovskim, kako su i predviđala očekivanja analitičara, nije rezultirao nikakvim dogovorom. Na sastanku je Gruevski pozvao opoziciju da se vrati u Sobranje, dok je Crvenkovski insistirao na istodobnom održavanju parlamentarnih i lokalnih izbora 24. marta. Susret lidera stranke VMRO-DPMNE i socijaldemokrata bio je blijeda nada da će se politička kriza, koja je eskalirala potkraj prošle godine usvajanjem državnog proračuna te nasilnim izbacivanjem oporbe iz Sobranja, pomjeriti s mrtve tačke. S tim u skladu, najavljen je nastavak antivladinih protesta i blokada cesta širom zemlje. Agencije prenose kako je Crvenkovski rekao da oporba, koja ne učestvuje u radu državnog parlamenta, “neće snositi nikakvu odgovornost za bilo kakve malverzacije ili sporna imenovanja ako ih je bilo u proteklom periodu”, te da će njegova partija bojkotirati lokalne izbore u martu “ukoliko Vlada Makedonije ne udovolji zahtjevima opozicije”. Gruevski je odvratio da Socijaldemokratska unija nije jedini predstavnik makedonske opozicije i da se izbori mogu održati “sa ili bez njih”.

Ugled

Ugled Dragana Đilasa, gradonačelnika Beograda i lidera Demokratske stranke, najskuplji je na planeti, tvrdi – Dragan Đilas. On je, naime, podnio tužbu protiv tabloidnog desničarskog lista “Kurir”, tražeći za odštetu na ime časti nevjerovatnih milijardu eura. Kako prenosi ovaj tiražni srbijanski dnevnik, ovakav slučaj i ovoliki odštetni zahtjev nije zabilježen u sudskoj praksi, ne samo u Srbiji već i u svijetu. “Ovakav astronomski odštetni zahtev protiv jednog medija ne da nije zabeležen u sudskoj praksi Srbije nego ni na planeti Zemlji. Iako se u tužbi navodi da lider demokrata traži milijarde za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda i da će ih dati u humanitarne svrhe, jasna je namera gradonačelnika da preko skandalozno visoke odštete pokuša da ugasi najtiražniji dnevni list, jer nije uspeo da nas zastraši niti da utiče na uređivačku politiku”, piše “Kurir”. Kako dalje navodi list, tužbu od Đilasa su zaradili tekstom “političar, a tajkun”, odnosno prenošenjem riječi poslanika Demokratske stranke Petra Petkovića, “i to iz skupštinske rasprave”. Đilas je potvrdio da je podnio tužbu, a i visinu traženog odštetnog zahtjeva. “Iznos je naravno besmislen, kao što su besmislene i tvrdnje koje ‘Kurir’ objavljuje o meni”, rekao je Đilas za Tanjug. Od suda je također tražio da “Kuriru” zabrani objavljivanje netačnih informacija o njemu.

Štrajk

U “boljem dijelu BiH”, kako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik često naziva ovaj bosanskohercegovački entitet, nastavljen je generalni štrajk proračunskih korisnika. Predstavnici granskih sindikata obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave entiteta ostaju pri svojoj odluci, dok se u pojedinim mjestima štrajk pretvorio u potpunu obustavu rada, unatoč vladinoj uredbi o minimumu rada. “Štrajk nije cilj nikome u sindikatu, ali on je jedini način borbe za pa očuvanje prava radnika kojima su plate smanjenje”, rekao je predsjednik granskog sindikata obrazovanja RS-a Stevan Milić, dodajući da se “ne boji prijetnji premijera”. Predstavnicima Vlade RS-a, umjesto da se statistikom o broju štrajkača prepucavaju sa sindikatom, bilo bi bolje da razmotre mogućnosti kako riješiti probleme nastale smanjenjem plata za 40.000 zaposlenih u policiji, prosvjeti, upravi i pravosuđu, poručio je u ime štrajkača Milić.

Rezolucija

Vijeće Europe usvojilo je rezoluciju o Kosovu i uputilo poziv Beogradu i Prištini da izbjegnu situaciju koja bi dovela do stvaranja zamrznutog sukoba na sjeveru Kosova. Kako je saopćeno iz VE-a, sa 115 glasova za i 15 protiv, u rezoluciji se navode “preporuke za daljnju suradnju”. Autor rezolucije, švedski socijaldemokratski poslanik Bjorn von Sydow, ocijenio je da su potrebni veći napori kako bi se poboljšala funkcionalnost demokratskih institucija, naročito Skupštine Kosova, kao i efikasniji rad u javnoj administraciji i pravosuđu. “Postoji opći nedostatak vladavine prava na Kosovu. Korupcija je prisutna u cijeloj zemlji, na raznim nivoima. To se odnosi na pravosuđe, tužioce”, kazao je Sydow tokom zasjedanja skupštine Vijeća. Na Kosovu je rezolucija dočekana uglavnom pozitivnim reakcijama. “Usvojena rezolucija je realna, naročito kada se govori o korupciji i nedostatku vladavine prava. Ali važno je to što rezolucija prvi put zahtijeva direktne kontakte zvaničnika Savjeta Evrope sa kosovskim institucijama”, prokomentirala je Vjosa Osmani, poslanica oporbenog Demokratskog saveza Kosova.

Dogan

Video-snimka je obišla svijet: lider turske manjine u Bugarskoj držao je govor na stranačkoj konvenciji, kada se iz mase izdvojio mladić koji je u preneraženog Ahmeda Dogana uperio pištolj. Prestupnik je, nakon neuspjelog napada, oboren na pod, a zatim pred kamerama propisno pretučen, i to od razjarenih deputata iz publike. Kasnije je napadač, kod koga su pronađena još i dva noža, identificiran kao Oktaj Enimehmedov, te je uhićen i odveden na psihijatrijsko vještačenje. Bugarska novinska agencija navodi da je po imenu napadača “jasno da je u pitanju etnički Turčin” i da je na konferenciji bio kao stranački delegat iz Burgasa. Doganova partija Pokret prava i slobode učestvovala je u radu tri prethodna saziva bugarske vlade, koju su predvodili socijalisti, a u skupštini od ukupno 240 zastupnička mandata tursku manjinu zastupa sa 38 poslanika. Agencija Reuters navodi da Pokret predstavlja i druge muslimane koji čine 12 odsto bugarskog stanovništva od 7,3 miliona.