Kult ličnosti

Marko Brecelj

Foto: Davor Konjikušić

Kultni pjevač nekadašnje grupe Buldožer predstavio je ovih dana u zagrebačkom MSU-u dva svoja performansa, “Magare u Zagrebu” i “Izrada plakete Sedam sekretara SKOJ-a Cvrkut”. O konceptu performansa Brecelj kaže: “Ovaj svijet želi da izgleda osmišljen, a Besmisao razara globusom. Kada vidite toliku gomilu betona i željeza kao što je MSU, onda je umjesno pitanje: Je li se spontano ili s promišljanjem dogodilo da budžet za izgradnju Muzeja naraste od planiranih 250 milijuna na 420 milijuna? Tu miriši na dobitak s predumišljajem nekih Spontanovića. Što se magarca tiče, njegov put u Zagreb isplaniran je kao što je bilo isplanirano krunjenje Matije Gupca. Magarac je pravi drugar ljudima koji su eksploatirani u tom boljem sutra koji je buknuo samo za neke.”

Antun Vujić

Ministar kulture u vladi Ivice Račana novi je glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”. O tome kako vidi budućnost te značajne kuće Vujić kaže: “Ako je institucija velika i vremešna, onda je najvažnije da ona ponudi javnosti ono što je u njoj veliko i vremešno, a to je za Zavod golema leksikografska i enciklopedijska građa, sada rasuta u mnogobrojnim enciklopedijama koje su uglavnom nedostupne. Želim zamisliti Zavod kao veliku virtualnu knjižnicu u kojoj su pohranjene stotine tisuća knjiga i enciklopedijskih članaka koje tipkovnicom na vašem kompjutoru, kao vodičem po knjižnici, možete na svom ekranu računala učiniti dostupnim.”

Sanja Iveković

Multimedijalna umjetnica, dobitnica je nagrade za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Kako je istaknula Ljiljana Mihaljević, članica odbora za nagrade, “Sanja Iveković je umjetnica koja ne isporučuje odgovore, već postavlja pitanja, pokušavajući učiniti vidljivima goruće društvene probleme, nasilje nad ženama, privatizaciju javnog prostora, odnos ljudi prema politici, seksualnosti i rodnoj ravnopravnosti”. Najboljom izložbom u 2012. prema ocjeni HDLU-a proglašena je “Zbrajanjem do beskraja” Zlatana Vrkljana, a dobitnik nagrade HDLU-a za mladog umjetnika je Damir Očko, multimedijalni umjetnik čiji radovi često kao polazište koriste glazbu, vrijeme i pokret.

Michael Haneke

Filmski redatelj, autor je Zlatnom palmom u Cannesu nagrađenog filma “Ljubav”, koji je ušao u uži izbor Američke filmske akademije za predstojeću nagradu Oscar u kategoriji filmova izvan engleskoga govornog područja. Za Oskara za strani film bio je prijavljen 71 naslov iz zemalja širom svijeta, a među odabranima nema kandidata iz zemalja bivše Jugoslavije. To su bili “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića iz Srbije, “Djeca” Aide Begić iz Bosne i Hercegovine, “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta iz Hrvatske, “Treće poluvreme” Darka Mitrevskog iz Makedonije i “Izlet” Nejca Gazvode iz Slovenije. Oscara za najbolji strani film u 2011. godini osvojio je iranski “Razvod” Asghara Farhadija.

Patti Smith

Legendarna američka glazbenica najavila je nastavak hvaljene autobiografije “Tek djeca”, objavljene 2010. Memoari, za koje je nagrađena National Book Awardom za publicistiku, prate njezin život šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koncentrirajući se na odnos s fotografom Robertom Mapplethorpeom. “Nova knjiga bit će više bazirana na glazbi i obitelji”, izjavila je Patti Smith i naglasila kako želi pisati o svom pokojnom suprugu, gitaristu benda MC5 Fredu Smithu. “Moj život nije priča o seksu, drogi i rock’n’rollu. Zbog rock’n’rolla proputovala sam svijet, radila s pokojnim bratom i najbolje od svega – upoznala Freda. To je promijenilo moj život na bezbroj neočekivanih načina”, kaže 65-godišnja glazbenica.

Matko Raguž

Vlasnik zagrebačkog kazališta Exit odlučio je u blagdanskim danima darivati nezaposlene i socijalno ugrožene građane i građanke sa 350 besplatnih ulaznica za predstave ovog kazališta. Takva praksa već desetljećima postoji u bogatijim državama Zapada, a u našoj regiji tek rijetka kazališta, primjerice Atelje 212 iz Beograda u akciji “Dan otvorenih vrata”, besplatnim ulaznicama daruju umirovljenike, siromašnu djecu, invalide i hendikepirane. “U ovom trenutku u Hrvatskoj je registrirano 350.708 nezaposlenih osoba, od kojih si većina ne može priuštiti odlazak u kazalište. Teatar Exit tim osobama poklanja ukupno 350 ulaznica. To je samo jedan promil navedenog broja, ali možda potakne i druge na sličan čin”, kaže Raguž.

Leonardo da Vinci

Slavni talijanski slikar i kipar iz doba renesanse bio je tijekom 2012. predstavljen javnosti na velikoj izložbi u pariškom muzeju Louvre, koju je vidjelo ukupno 305.000 ljudi. Taj se muzej može pohvaliti rekordima po broju posjećenosti u prošloj godini: izložbu “Rafael – posljednje godine”, koja traje do 14. siječnja 2013., dosad je vidjelo 310.000 posjetitelja, dok je novi odsjek muzeja za islamsku umjetnost do sada posjetilo 650.000 ljudi. Louvre je prošle godine posjetilo blizu deset milijuna ljudi. Primjetan je rast broja kineskih posjetitelja, koji su uz Amerikance i Brazilce najbrojniji strani posjetitelji, dok mlađi od 30 godina čine 50 posto svih posjetitelja Louvrea, navedeno je u priopćenju muzeja.