Milanović: Omogućit ćemo dvojezičnost

I na ovogodišnjem Božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, održanom 4. januara, nastavljeno je s tradicijom okupljanja političke, kulturne, naučne i društvene elite, a dodijeljene su i nagrade pojedincima za razvoj međunacionalnih odnosa.

Događaj kome su, uz izuzetak predsjednika Ive Josipovića, prisustvovali najviši državni rukovodioci, ministri, saborski zastupnici, predstavnici SPC-a, lokalne i manjinske samouprave, izbjegličkih organizacija iz Srbije te ličnosti iz javnog i kulturnog života, prošao je u davanju podrške jačanju regionalne suradnje Srbije i Hrvatske i u najavama da će se ispuniti zakonom predviđena prava Srba u Hrvatskoj, prije svega u vezi dvojezičnosti u sredinama gdje za to postoje uslovi.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac pozvao je na više tolerancije prema institucijama Srba u Hrvatskoj, kao i na jaču suradnju s državama u regiji, posebno sa Srbijom.

– To treba učiniti ne samo zbog Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, već zbog svih građana koji žive u njima. Tolerancija je ono što očekujem u ovoj godini. Želim da srpske institucije budu podržane, ali ne pod patronatom ili uz destrukciju organizacija koje smo stvarali decenijama, afirmirajući vrijednosti na koje se Hrvatska poziva – rekao je Pupovac.

Dodao je da ne želi produbljivati nesporazume i neslaganja, jer Vlada i Sabor podržavaju manjine i njihov odnos prema većini. Također, Pupovac je poželio da se u godini u kojoj Hrvatska ulazi u EU riješi pitanje izbjeglih Srba te je pozvao na dodatni rad na povratku srpskih izbjeglica i obnove njihovih kuća.

– Sadašnja Vlada rješava ono što nisu rješavale prethodne i nosi se s problemima rata, tranzicije i krize u svijetu – ustvrdio je predsjednik SNV-a i najavio podršku u zajedničkom poslu “na stvaranju ekonomije rada umjesto ekonomije potrošnje i zaduživanja koje su vladale do sada”.

U svom stilu, premijer Zoran Milanović rekao je da se “neće odazvati pozivu za toleranciju, jer tolerancija znači trpljenje”.

– Tolerirati možemo samo nepogode. Druge građane u ovoj zemlji, druge vjere i nacije, ne toleriram, ja s njima živim, i to čak nije suživot, to je zajednički život – dodao je premijer.

Pozabavio se i dvopismenošću.

– Hrvati kao jedini narod zapadnog kršćanstva imaju posebno pismo, svoju ćirilicu. I kada tako kao Hrvat gledam, kako mogu biti protiv prava nekoga da bude drugačiji i da koristi svoje pismo, pisalo to u zakonu ili ne pisalo – rekao je Milanović i sva suprotstavljanja uvođenju ćirilice nazvao “starim izgovorima, trikovima i maglama o tome kako je dvojezičnost neprihvatljiva i kako je zakon loš”.

– To je dobar zakon i svima u Hrvatskoj koji žele koristiti svoje nacionalno pismo, to ćemo omogućiti. Ova Vlada neće to omogućiti zato što to piše u zakonu i zato što je Hrvatska pravna država, nego zato što je ispravna država, što će biti dok sam ja premijer – zaključio je Milanović.

Prisutnima su se obratili i protojerej stavrofor Marko Nogić kao izaslanik mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana, šef Sabora Josip Leko, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Josipovićev izaslanik Siniša Tatalović.

Što se tiče nagrada koje je SNV dodijelio zaslužnima za razvoj međunacionalnih odnosa, humanizam, razvoj srpskih institucija i njegovanje antifašizma, nagradu “Gojko Nikoliš” za izuzetan doprinos očuvanju vrijednosti antifašizma i antifašističke tradicije u Hrvatskoj dobio je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH. Govoreći u ime nagrađenih, Mesić je naglasio da se, dok je bio predsjednik države, borio za stvaranje drugačijeg identiteta Hrvatske nego što je bio onaj devedesetih te će se i dalje boriti za očuvanje tekovina antifašizma.

– Iza mene je mnogo javnih nastupa, nekima od njih ne mogu se ponositi, ali antifašizma se nikada nisam odricao – rekao je Mesić.

Medalja i plaketa “Nikola Tesla” za izuzetan doprinos unapređenju položaja i očuvanja identiteta Srba u Hrvatskoj uručena je Tatjani Oluić Musić, dugogodišnjoj urednici časopisa za djecu “Bijela pčela”, aktivistkinji “Prosvjete” i drugih srpskih organizacija. Nagradu “Diana Budisavljević” za humanost i pravednost dobila je Mirjana Galo, aktivistkinja iz udruženja “Homo” iz Pule, koja je godinama bila angažirana oko pomoći povratnicima u Lici, ali i svima drugima kojima je ona bila potrebna.

Nagradu “Svetozar Pribićević” za izuzetan doprinos unapređenju hrvatsko-srpskih odnosa i za očuvanje multietničnosti i multikulturalnosti u Hrvatskoj posthumno je dobio Josip Reihl Kir, šef osječke policije koga su u julu 1991. u Tenji kraj Osijeka ubili hrvatski ekstremisti.

Poruke mira i zajedništva

Badnje veče u zagrebačkom sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg proteklo je u porukama mira, ljubavi i zajedništva s obzirom na prisustvo predsjednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića, predstavnika Srba u Hrvatskoj i ambasadora Srbije u Zagrebu Stanimira Vukićevića.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan pozdravio je uvažene goste, ističući da su dolazak hrvatskog državnog vrha na bogoslužje velika radost, čast i ohrabrenje. Naglasio je da crkva, shodno normi da je svaka vlast od Boga, daje podršku vlastima, pogotovo u borbi za mir.

– Zato dajemo podršku rukovodiocima da se izbore da živimo u miru i razumijevanju, pogotovo na ovim našim prostorima – rekao je mitropolit.