Rabljena sedmica

Resetiranje

Srpski premijer Ivica Dačić u ponedjeljak je agenciji Beta izjavio da odnose između Srbije i Hrvatske treba “odlediti, resetirati i početi iznova”. “Nije dobro da postoje dvije zemlje u kojima razina političke komunikacije nije na najvišem nivou, zato mislim da je važno resetirati te odnose i početi ispočetka”, rekao je Dačić, izražavajući spremnost da se uskoro susretne s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Dačić se založio za praktičnost u odnosima s Hrvatskom: ne mora biti ljubavi, ali političke veze moraju postojati. “Srbija želi biti promotor dobre suradnje i odnosa sa svim državama u okruženju. Moramo biti svjesni da se ne možemo oko svega slagati, ali moramo tražiti točke koje će nas vući naprijed”, zaključio je predsjednik Vlade Srbije. Pitanje je, međutim, koliko će još Dačić biti na premijerskom položaju: srpski mediji sve više spekuliraju da je lider Srpske napredne stranke i zamjenik premijera Aleksandar Vučić odlučan u namjeri da tokom ove godine izazove izvanredne parlamentarne izbore i da tako pokuša materijalizirati popularnost koju trenutačno uživa u srpskoj javnosti.

Start

Potpredsjednici Vlade Neven Mimica i Branko Grčić predstavili su rezultate projekta Clean start čiji je smisao bio da se ustanovi stvarno financijsko stanje u dijelu ministarstava, javnih poduzeća i ustanova. Prema analizi nezavisnih konzultantskih kuća, aktualna Vlada od prethodne je naslijedila milijarde kuna gubitaka i dugova koji su bili prikriveni, a u tom pogledu naročito prednjače sektori prometa i zdravstva. Čitavi javni sektor pati od šlampavog i neujednačenog vođenja knjiga, neobjedinjene javne nabave i nepostojanja zajedničkog informatičkog sustava, a slabim je ocijenjen i način upravljanja državnom imovinom. Mimica i Grčić obećali su da će smjesta krenuti u saniranje zatečenog stanja, a neki ministri iz prošle HDZ-ove Vlade pokušali su ismijati nastojanje da se utvrdi pravo stanje u jednom dijelu državnih financija. HDZ-ovci, naime, tvrde da ni jedna brojka nije skrivena i da je sve bilo poznato, ali da je sadašnjoj Vladi više do predstave nego do ozbiljnog posla.

Istra

Eskalira rat Ivana Jakovčića i Damira Kajina. Nakon što je istarski SDP dao podršku Kajinovoj kandidaturi za župana, Jakovčić je do kraja zaoštrio retoriku prema Zoranu Milanoviću: optužuje ga za licemjerje i zakulisne rabote čiji je cilj razbijanje IDS-a, pa je zbog toga odlučio da do lokalnih izbora u svibnju neće odlaziti na sastanke šefova vladajuće koalicije, nego će na te sesije slati pulskog gradonačelnika Borisa Miletića. Ni Kajin, međutim, ne ostaje dužan. “Istrom više neće upravljati mafija. Svi će dobiti jednake šanse, a ne samo oni s članskim iskaznicama IDS-a”, grmi Kajin koji je, kaže, Jakovčićeva mafijaška skretanja primijetio kad se dugovječni istarski gazda počeo učestalije družiti s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, a to je bilo prije osam godina. U prilično šizofrenoj situaciji zatekao se IDS-ov ministar turizma Veljko Ostojić, koji je rekao da će raditi svoj posao sve dok mu Jakovčić ne naloži drukčije, ali lako bi mu se moglo dogoditi da bude smijenjen ako ostane dosljedan u vjernosti stranačkom šefu.

Generali

“Slobodna Dalmacija” otkrila je da nekolicina umirovljenih visokih oficira Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane već godinama istovremeno prima mirovine u dvije države – u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Razlog tome jest činjenica da imaju iste ili slične činove u dvjema vojskama, što je samo po sebi suludo i predstavljalo je oblik financiranja tzv. Herceg Bosne iz hrvatskog državnog proračuna, pa od umirovljenja primaju oko tisuću eura penzije u Hrvatskoj (ako nemaju invalidninu) i otprilike još toliko u Bosni i Hercegovini. Hrvatske i bosanskohercegovačke vlasti sad najavljuju oduzimanje mirovina i kazneni progon onih koji su, mudro šuteći, primali mirovine iz dviju država, a najrazvikanijeg među njima – Ljubu Ćesića Rojsa – nije napustio bezobrazluk, pa je ovako prokomentirao svoj slučaj: “Neka oni meni oduzmu i činove i mirovine, samo da mi Hrvatska ostane.”

Rebić

Da i ovaj tjedan ne bi prošao bez katoličkog fundamentalizma i širenja mržnje, pobrinuo se poznati teolog dr. Adalbert Rebić koji je u intervjuu “Slobodnoj Dalmaciji” napustio sve obzire i zdrav razum. “Ako pratite ankete koje idu uživo preko televizije i radija, uvidjet ćete da je više od 80 posto građana protiv predloženog seksualnog odgoja. Više je stvarno besmisleno upozoravati na to da se i Hrvatska pokušava uklopiti u globalnu urotu pedera, homoseksualaca, lezbi i drugih osoba devijantnog seksualnog ponašanja koje svoje nazore pokušavaju nametnuti svima. Tako nam sada razni Štulhoferi, pederi i lezbe hoće nametnuti svoj manjinski seksualni moral koji će upropastiti društvo.” I još: “Pa pogledajte gdje je takva seksualna politika dovela Ameriku, tamo je sve više djevojčica trudno i sve je više abortusa. Uz to, takvom moralnom politikom mali narodi osuđeni su na propast. Propast nam slijedi svima ako dopustimo da se i Hrvatskoj to dogodi, premda mi se čini kako ćemo se teško oduprijeti pederskoj uroti. Pa pogledajte samo o čemu govori film ‘Svećenikova djeca’, pa to je komunistički pamflet protiv Katoličke crkve. To je dio globalnog pokreta devijantnih seksualnih manjina protiv većine i jako sam tužan i žalostan zbog toga i svega što se događa u Hrvatskoj i svijetu.”