Rabljena sedmica

Pritvor

Poznata i ugledna novinarka Jasna Babić u utorak je uhapšena i odvedena u remetinečki pritvor na temelju naloga zagrebačkog Općinskog kaznenog suda. Prema riječima glasnogovornika tog suda Dražena Kevrića, nalog je izdan još u studenom prošle godine, a razlog je neodazivanje Jasne Babić na sudska ročišta u povodu privatne tužbe Josipa Dikana Radeljaka.

– S obzirom da sud nije mogao blažim mjerama realizirati njezinu nazočnost na ročištu, primijenjena je ova mjera – rekao je Kevrić.

Po ovoj odluci, novinarka može provesti do trideset dana u pritvoru, a u trenutku njezina hapšenja nije bio poznat datum sljedeće sudske rasprave. Protiv pravosudnog iživljavanja nad Jasnom Babić prosvjedovalo je Hrvatsko novinarsko društvo koje će, čini se, sve češće imati povod za slična saopćenja: restriktivniji kazneni zakoni koji reguliraju javnu riječ, spojeni s kadrovskom tugom hrvatskog sudstva, nesumnjivo će dovesti do povećanog broja novinara u zatvorima i u financijskim provalijama. Do zaključenja ovog broja “Novosti” nije bio poznat rasplet odvođenja Jasne Babić u Remetinec.

Presuda

Sutkinja Općinskog suda u Kninu Ana Jeleč Pecirep presudila je da Republika Hrvatska Jovanu Beriću i njegovim dvjema sestrama mora isplatiti odštetu od 540.000 kuna za smrt njihovih roditelja, Radivoja i Marije Berić, koji su s još sedmoro mještana masakrirani 28. septembra 1995. u Varivodama. U nepravosnažnoj presudi, sud je prihvatio zahtjev za isplatom odštete, ali je smanjio traženi iznos od 900.000 kuna. Današnja presuda značajan je pomak u pravnoj borbi koju Berići vode od 1995, kada su podnijeli zahtjev za odštetu za pretrpljenu duševnu bol zbog smrti roditelja. Sudovi u Kninu i Šibeniku odbijali su zahtjeve, tvrdeći da krivci nisu nađeni. Vrhovni je sud sredinom januara 2012. ta rješenja odbio i vratio predmet na suđenje, jer se radilo o terorističkom aktu za koji je odgovorna hrvatska država. Na osnovu ove presude, i djeca drugih žrtava zločina u Varivodama mogu zatražiti odštetu. Za zločin u Varivodama sumnjičilo se šestoricu pripadnika hrvatskih oružanih snaga, ali su

zbog nedostatka dokaza oslobođeni optužbi.

AUTOR: N. J.

Slovenija

Europski parlament prilično oštrim riječima upozorio je Sloveniju da što prije zaboravi svaku ideju o blokadi ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja ove godine, odnosno da slučaj Ljubljanske banke ne zloupotrebljava za političko ucjenjivanje. “Jasno mi je da postoji niz neriješenih pitanja, bilateralnih i multilateralnih, ali pokušajmo gledati stvari na pozitivan način. Od vitalnog je interesa za Sloveniju da Hrvatska bude članica EU. Dođe li do blokade, tu nitko neće biti pobjednik, ni Slovenija, ni Hrvatska, ni Europska unija”, kazao je Libor Rouček, europarlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, dok su neki drugi zastupnici bili još radikalniji u osudama slovenskog ponašanja. Vrlo jasne poruke Ljubljani upućene su i s više razina američke administracije, ali čini se da je slovenska politička elita trenutačno toliko okupirana vlastitom bitkom za preživljavanje da nije u stanju čuti ni pozive na zdrav razum, ni oštra međunarodna upozorenja.

Obama

Barack Obama u ponedjeljak je u Washingtonu dao javnu zakletvu i drugi put je svečano inauguriran za predsjednika Sjedinjenih Država. Ceremoniji je prisustvovalo oko osamsto hiljada ljudi, otprilike upola manje nego prilikom prve Obamine predsjedničke inauguracije. Kako je običaj u takvim prigodama, američki predsjednik održao je “vizionarski” govor u kojem je upotrijebio mnoge velike i jake riječi, bez ulaženja u konkretnosti poteza koji bi trebali rezultirati smanjenjem proračunskog deficita, ekonomskim rastom i ojačavanjem srednje klase. “Mi, narod, razumijemo da naša zemlja ne može uspjeti kada je sve malobrojnijima dobro, a sve brojniji jedva preživljavaju. Mi se onda držimo svog vjerovanja da djevojčica rođena u najgorem siromaštvu zna da ima jednake šanse za uspjeh kao i svi drugi. Zato što je Amerikanka, zato što je slobodna, zato što je jednaka, ne samo u očima Boga nego i u vlastitim očima”, poručio je Obama koji će 12. veljače objaviti glavne smjernice svoje politike u drugom mandatu, u govoru o stanju nacije.

Čačić

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je pravomoćnu presudu mađarskog suda protiv predsjednika Hrvatske narodne stranke i donedavnog prvog potpredsjednika Vlade. To znači da će Radimir Čačić – koji je u Mađarskoj 2010. skrivio prometnu nesreću u kojoj je dvoje ljudi izgubilo život – najmanje jedanaest mjeseci provesti u zatvoru, a o njemu i njegovim odvjetnicima ovisi hoće li na izdržavanje kazne otići ovih dana ili će se žaliti Vrhovnom sudu, pa odlazak u zatvor odgoditi za mjesec ili dva. Nakon odležanih jedanaest mjeseci, Čačić – prema presudi – može uputiti molbu za otpust na uvjetnu slobodu do isteka kazne koja iznosi dvadeset i dva mjeseca. Suci Županijskog suda i nisu imali puno manevarskog prostora, jer je mađarsko pravosuđe zadržalo pravo da u slučaju hrvatskog pogodovanja Čačiću zatraži da dotični kaznu provede u mađarskom zatvoru.

Što se tiče HNS-a, prilično je izvjesno da su Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak postigli dogovor da Pusić postane nova-stara predsjednica stranke, te da se Čačićev utjecaj na vođenje HNS-a što prije pokuša anulirati.