Balkan prolaz

Nepovjerenje

Vladi Federacije BiH izglasano je nepovjerenje, što u Bosni i Hercegovini znači početak mukotrpne i bolno duge procedure smjene vlade zbog koje će, očekuje se, na koncu svi zaboraviti zbog čega je, dovraga, u vladi ovog bosanskohercegovačkog entiteta uopće i dolazilo do raskola. U najkraćem: nova vladajuća parlamentarna većina, predvođena SDP-om, odlučila je da smijeni staru parlamentarnu većinu, također svojedobno predvođenu SDP-om. Formalni razlozi raspada koalicije bili su neslaganja oko proračuna, a zapravo – u iznimno kompliciranoj proceduri koja se otegla na deset mjeseci, SDP se upirao da iz vladajuće kombinatorike izbaci partnerski SDA za račun tajkunske organizacije medijskog mogula Fahrudina Radončića, aktualnog ministra sigurnosti BiH, dok je SDA istodobno koristio sve raspoložive mehanizme blokade da se u vlasti što duže zadrži. Elem, na izvanrednoj sjednici Vladi je nepovjerenje izrazilo 58 poslanika, 26 je bilo protiv takve odluke, a šest deputata je bilo suzdržano. Sada se o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi treba izjasniti i Dom naroda federalnog parlamenta, međutim nekonstruktivna parlamentarna rasprava vodila se oko toga da li je mjesec protekao ili ne. U svakom slučaju, sve i da procedura izglasavanja nepovjerenja vladi prođe glatko – a sve su prilike da neće – sadašnja vlada ostaje u kabinetu sve do imenovanja nove, što se prema nekim procjenama može otegnuti sve do jeseni 2014, tj. do narednih izbora.

Revolucija

Kraj prošle sedmice u Sloveniji su obilježile masovne demonstracije protiv klijentelizma i korupcije na kojima se, prema zvaničnim procjenama, samo u Ljubljani okupilo 20.000 građana. Nastavljajući val protesta diljem zemlje, prosvjednici u “trećem slovenskom ustanku” traže ostavke političkih lidera obilježenih korupcijskim skandalima, poput Janeza Janše i Zorana Jankovića. Kako javljaju agencije, u šetnji ulicama Ljubljane kolona prosvjednika zaustavila se ispred zgrade središnje banke, a preko megafona su spomenutim političarima poručivali da su “lopovi” i da ne predstavljaju narod. U najnovijem valu demonstracija nisu zabilježeni ozbiljniji incidenti, a regionalni mediji o protestima izvještavaju kao o “karnevalskoj atmosferi”, ponajprije zbog brojnih kulturnih sadržaja kojima su propraćena okupljanja u Ljubljani. Prosvjednici su prošli u povorci centrom Ljubljane noseći transparente na kojima je pisalo “Nitko nas ne predstavlja, parlament nećemo, ulicu ne damo”, “Znanje je moć”, “Radnici svih zemalja, ujedinimo se”, “Došlo je vrijeme kada rodoljub mora braniti svoju domovinu”.

Kontrarevolucija

Slovenski “ustanici” naročito su revoltirani izjavom premijera Janeza Janše, koji je u ustvrdio kako iza demonstracija u Sloveniji posljednjih mjeseci stoji “stara lijeva elita” koja želi srušiti njegovu vladu te da se treba suprotstaviti “lijevom fašizmu”. Tako je to premijer Slovenije objasnio svojim pristašama, koji su prošloga petka također izašli na ulice Ljubljane u znak potpore voljenom vođi. On je poručio da su nasilne demonstracije imale podršku dijela medija “plaćenih kapitalom tranzicione ljevice, većinom onim kapitalom koji sada nedostaje u državnim bankama”. Organizatori skupa su procijenili da je bilo oko 12.000 fanova i članova SDS-a kojima je pročitana premijerova poruka iz Bruxellesa, ona u kojoj je izvaljena Janšina teorija o “lijevom fašizmu”. “Sve miriše na proljeće”, napisao je u poruci poetski nadahnut Janša, dok je publika mahala transparentima na kojima je pisalo “Bez Janše mi ne možemo da živimo”, “Nećemo dozvoliti pljuvanje po Janši”, “Politički linč” i tome slično. Protesti protiv Janše, navedimo ovdje činjenica radi, rasplamsali su se po objavljivanju izvješća Antikorupcijskog povjerenstva, prema kojem je premijer Slovenije utajio dio imovine koju je stekao dok je obavljao državne dužnosti. Janšina, blago rečeno, neukusna i neodmjerena izjava izazvala je burne reakcije u slovenskoj javnosti, naročito među oporbom i novinarima.

Pritvor

Ako je i bilo nekih dilema o tome kako će se odvijati slučaj vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, one su otklonjene. Miškoviću je uskraćena mogućnost da se brani sa slobode jer mu je sudac Specijalnog suda u Beogradu produžio pritvor na dodatnih mjesec dana. Iza rešetaka će još najmanje toliko ostati i Mišković mlađi, Marko, kao i Mile Đurašković, vlasnik Nibens grupe, kako je Tanjugu potvrdila glasnogovornica suda Maja Kovačević. Kako prenosi Tanjug, Miškovićima i Đuraškoviću pritvor je produžen zbog opasnosti od bjekstva, odnosno bojazni da će tijekom istrage utjecati na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti. Miškovići, Đurašković i Jevtić uhapšeni su sredinom decembra 2012. zajedno sa još šest osoba, pod sumnjom da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz cestarskih poduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona eura. Osim spomenutog trojca, ostalim osumnjičenicima bit će dozvoljeno da se brane sa slobode.

Veskobar

U Bariju je počelo suđenje crnogorskim “kontroverznim biznismenima” – što je termin rado upotrebljavan za poduzetnike koji baš i nisu u stanju objasniti porijeklo svoje imovine – optuženima za krijumčarenje cigareta. Dakle, “kontroverzni biznismeni”, predvođeni Veselinom Barovićem, koji je crnogorskoj javnosti poznatiji pod prigodnim nadimkom Veskobar, suočavaju se sa optužbama za međunarodnu ilegalnu trgovinu cigaretama te za mafijaško udruživanje, a pored Veskobara optuženi su i Branko Vujovišević i Branislav Mićunović, kao i nekadašnja šefica crnogorske trgovinske misije u Italiji Dušanka Jeknić, te državljanin Srbije Andrija Drašković. Prvo ročište, kako se navodi u šturim agencijskim priopćenjima, trajalo je svega desetak minuta, tokom kojih je sudija formalno imenovao optužene, nakon čega su njihovi advokati zatražili da optuženima bude poslata dokumentacija, vezana uz odluku o pokretanju suđenja, prevedena na njihov materinji jezik. Novo ročište je zakazano za 9. april, kada se očekuje i čitanje optužnice. Nitko od optuženih nije prisustvovao suđenju. Proces protiv Veskobara i družine traje već duže od tri godine, a istraga je obuhvatila mnoga imena koja se dovode u vezu sa švercom cigareta u regiji, od “kontroverznog biznismena” Stanka Subotića do aktualnog crnogorskog premijera Mila Đukanovića.