Gedžet za premijera

Pravi politički potres uzdrmao je Srbiju: najprije je premijer Ivica Dačić priznao susrete s izvjesnim Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana ili Miša Amerikanac, pripadnikom narko-klana Darka Šarića, da bi nakon sjednica Vlade Srbije i predsjedništva Srpske napredne stranke prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić opovrgao glasine da će Vlada pasti i da će biti raspisani izvanredni parlamentarni izbori.

Sve je počelo nedavnim intervjuom Miodraga Rakića, nekadašnjeg šefa kabineta predsjednika Borisa Tadića, zaduženog za koordinaciju službi sigurnosti za prošle vlasti i predsjednika Nacionalnog savjeta za sigurnost. On je izjavio da su neki visoko pozicionirani pojedinci, među kojima i neki današnji ministri, bili u kontaktu sa Šarićevim ljudima. Tabloidi su narednih dana istakli ime Branka Lazarevića, bivšeg šefa Dačićevog kabineta (dok je u prošloj Vladi bio ministar policije), danas savjetnika u ambasadi Srbije u Grčkoj; ovaj je to, posredstvom svog odvjetnika, odbacio kao zlonamjerne laži, a Tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala objavilo je tek da su se tijekom 2008. i 2009. godine neki funkcionari tadašnje vlasti sastajali sa spornim Radulovićem, što je zabilježeno na 130 diskova.

Da se nešto neobično zbiva bilo je jasno prošle subote prijepodne, kada je najavljena izvanredna popodnevna konferencija za novinare u sjedištu Socijalističke partije Srbije. Dačić se pojavio pred novinarima s vidljivo zabrinutim ministrima Slavicom Đukić Dejanović (zdravlje) i Žarkom Obradovićem (prosvjeta) iza sebe, te priznao svoje kontakte s Radulovićem, kojem je prije nekoliko dana beogradski sud potvrdio optužnicu zbog šverca 1,8 tone kokaina iz Južne Amerike, namijenjenog evropskom tržištu. No premijer kaže da nije znao da je riječ o nekom tko se bavi kriminalnim aktivnostima i da ga nitko od nadležnih službi nije o tome obavijestio. Kao dokazom mahao je tzv. Bijelom knjigom organiziranih kriminalnih skupina MUP-a Srbije, u kojoj u “Šarićevom klanu” nema Radulovićevog imena.

Na brojna pitanja nema odgovora – dio oporbe nakon toga traži Dačićevu ostavku i izvanredne izbore, a javnost odgovore. Najprije o pitanjima javnosti: o čemu je točno Dačić višekratno pričao s Radulovićem, zašto ga, ako to nije znao, nadležne službe nisu obavijestile da je riječ o kriminalcu i pripadniku Šarićevog narko-klana, zašto se o tome šutjelo sve dosad, kome je u interesu da upravo u ovom trenutku cijela ta priča bude servirana javnosti i što sve krije tih 130 diskova s presretnutim razgovorima.

Ni Miodrag Rakić ni Milorad Veljović, direktor policije kojeg Vučić želi zadržati na toj funkciji usprkos Dačićevom protivljenju, nisu ni riječju objasnili kako to da Dačić, tada još samo ministar policije, nije obaviješten o tome s kime se sastaje, kao ni o tome da je – samom činjenicom da je Radulović bio “pod mjerama” – i sam prisluškivan jedno vrijeme.

Beogradski tabloidi objavljuju da je sporni Radulović u razgovorima s Darkom Šarićem Dačića zvao “drugom” te da je jednom prilikom tražio od Šarića dva telefona BlackBerry “za njega” (Dačića) i “onog njegovoga” (Lazarevića), pa onda šest dana potom obavještava Šarića da su “pokloni uručeni”. Također, u siječnju 2009. godine Šarić navodno u telefonskom razgovoru od Radulovića traži da kod “svog druga” opet provjeri da li ga “policija radi”.

Sam Dačić je naveo da iza cijele priče stoji jedan vrlo važan funkcionar jedne stranke. Nekako se to, u samo dva dana, pretvorilo u zaključak njemu bliskih i njega samoga da iza svega stoji Demokratska stranka Dragana Đilasa, odnosno bivši predsjednik stranke i države Boris Tadić i već spomenuti Miodrag Rakić, pogotovo zato što je Đilas odmah nakon objelodanjivanja afere pozvao na raspisivanje izvanrednih izbora. Na to se oglasio i sam Dačić, potvrđujući da misli da demokrati stoje iza svega, izjavivši: “Vidim da neke stranke, pa i predsjednik DS-a, traže izbore, ali nije mi jasno da li u stranci ili u Beogradu.”

Naime, dosad su Dačićevi socijalisti podržavali većinu u glavnom gradu i gradonačelnika Đilasa, usprkos tome što naprednjaci Aleksandra Vučića mjesecima ljuljaju vlast u Beogradu. Analitičar Vuk Stanković to tumači kao poruku Vučićevim naprednjacima da su u ovom trenutku spremni sudjelovati u promjeni vlasti u Beogradu.

Iako se čini da nema neposredne veze, mnogi ipak ocjenjuju da je diskreditaciju Ivice Dačića pokrenula vladajuća naprednjačka opcija, pa se tako tumači i činjenica da je prošlog tjedna u javnost izašao snimak “Skrivene kamere”, u kojem Dačića ugošćuje navodna voditeljica odjevena “kao sa štajge” i bez gaćica. Na stranu sve političke i čaršijske ocjene i tumačenja, ali jedini koji je pogodio u sridu je novinar i urednik magazina “Status” Slaviša Lekić, koji je kazao da ga nerviraju oni koji su sablažnjeno reagirali na akciju “međunožjem na premijera” jer on zna “najmanje pet kolega koji prije razgovora s Vučićem ili Dačićem također skinu gaće”.

Prema oporbi, premijer je izgubio svaki autoritet, ali vjerojatno je najtočnije ono tumačenje koje kaže da će aktualna vlast – koja mu, i mimo njega samog, neprestano autoritet ruši – to stanje držati sve do proljeća, kada će se Evropska unija izjasni o tome da li će Srbija dobiti ili ne datum početka pregovora. Nakon toga sve je moguće: i rekonstrukcija Vlade i novi izbori, sudeći po rastu rejtinga naprednjaka i njihovog vođe Aleksandra Vučića, koji je svime ovime začuđen, zaprepašten i iznenađen, te i dalje objavljuje rat svima umiješanima u kriminal, bez obzira na “ime, prezime i funkciju”.