Kult ličnosti

Michelangelo Merisi da Caravaggio

Jedan od najvećih baroknih slikara (1571 – 1610) autor je svjetski poznate slike “Večera u Emausu”, koja će u lipnju biti izložena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Izlaganje slike, rekao je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, poklon je Italije Hrvatskoj prilikom ulaska u Europsku uniju. Caravaggio ju je naslikao u razdoblju kada se skrivao kod princa Maurizija Collone zbog ubojstva Ranuccija Tomassonija, svodnika kojeg je veliki umjetnik ubio u svađi, i to tako da mu je odrezao testise. Svađa je izbila, kako je dokazao povjesničar umjetnosti Andrew Graham-Dixon, zbog prostitutke Fillide Melandroni.

Snježana Banović

Kazališna redateljica i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gostovala je nedavno u Beogradu, predstavivši svoju knjigu “Država i njezino kazalište”. O srpsko-hrvatskim kulturnim vezama Snježana Banović tom je prilikom izjavila: “Već deset godina istupam u javnost i inzistiram na ponovnom uspostavljanju naših kulturnih veza. I predstavu ‘Dvije’ Tene Štivičić prije deset godina radila sam u Ateljeu 212 sa željom da napravimo korak dalje. To nije uspjelo! Bila je to svojevrsna reakcija na otkaz koji sam dobila u HNK-u zbog neuspjelog pokušaja gostovanja HNK-a u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i obratno. Pišem o toj temi redovno, posljednji tekst o potrebi liječenja hrvatsko-srpskih rana kulturom objavljen mi je u Zagrebu prije nedjelju dana. Nažalost, nisam zadovoljna pomacima jer mislim da su to samo individualni pokušaji…”

Vlado Simčić Vava

Poznati riječki gitarist (ex Laufer), koji je lani izdao svoj prvi roman nazvan “Odstranjivač ljubavi”, čitao je ovih dana odlomke iz romana u dvorani Filodrammatice, novom literarnom okupljalištu u Rijeci. Pod nazivom “Noć velikog čitanja” Rijeci se predstavila nova književna grupa Ri Lit, koju uz Vavu čine uglavnom mlađi i neafirmirani književnici: Tea Tulić, Enver Krivac, Alen Kapidžić, Zoran Žmirić, Bojan Mušćet, Milan Zagorac, Moris Mateljan i Zoran Krušvar. Oni su pripadnici različitih generacija, s raznovrsnim poetikama, no svjetonazorski su bliski utoliko što književnost ne doživljavaju kao elitističku umjetnost koja u svojoj hermetičnosti postaje autistična i ne komunicira s okolinom.

Čaja Stojka

Romkinja koja je preživjela holokaust i svojim slikama i pisanjem privukla pažnju svijeta prema patnji Roma pod nacistima, umrla je u 79. godini. Stojka je kao djevojčica preživjela koncentracione logore i sa 12 godina bila oslobođena iz Bergen-Belsena. Evropska romska kulturna fondacija iz Budimpešte opisala ju je kao ključnu figuru povijesti, umjetnosti i književnosti romske kulture u Evropi, a za njene slike se navodi da “utjelovljuju tugu u tijelima i duhu žrtava”. Po oslobađanju iz Bergen-Belsena vratila se u Austriju, gdje se izdržavala prodajući tepihe. Slikarstvom se počela baviti u poznim pedesetim godinama, često koristeći prste ili čačkalice umjesto četkice, a glavni motiv bili su joj koncentracioni logori.

Nataša Rajković

Direktorica Teatra &TD i donedavna pomoćnica za kulturu ravnatelja zagrebačkog Studentskog centra, u nedavnom razgovoru za medije izrazila je ozbiljnu sumnju u najnoviju odluku o sanaciji SC-a: “Godinu dana slušamo kako se javnim institucijama loše upravlja pa ih treba privatizirati, a pritom nikome nije palo na pamet da je možda problem u lošem kadroviranju i da ta partitokratska praksa mora jednom stati. Konkretno, mi u kulturi SC-a uspjeli smo doskočiti zastarjelom organizacijskom modelu, dakle reformirati i osuvremeniti sve što se moglo u okvirima mogućeg, ali nismo uspjeli to formalizirati pa ni zaštititi. Po svemu sudeći, nećemo daleko u budućnost, prije ćemo se malo voziti unatrag. Kao i čitavo društvo.”

Milan Rakovac

Književnik i publicist, autor je knjige “Kvarnerski otočni lucidar” koja je nedavno predstavljena u Rijeci. O svom djelu Rakovac kaže: “Htio sam poučiti, osobito hrvatske inteligente & rezonere, kako je ironizirao Krleža, o jednome dijelu naše zemlje, njene povijesti i kulture, o kojoj pojma nemaju, jer nikad nisu ništa o nama učili, niti naučili, već nam dolaze soliti pamet. Ovaj ‘lucidar’ jest romansirana leksikografija, bedekerski putopis, poetizirana posve slobodna proza, oslobođena artizma i kanona… Ovo je sabrana sinteza milenijske pismenosti i kulture i moj poklon plemenitim otočanima.”

Matko Botić

Kazališni teoretičar koji je nedavno doktorirao na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, član je sve poznatijeg riječkog benda My Buddy Moose koji je izdao svoj treći album “Shine! Shine! Shine!” Glazbena kritika puna je hvale za njihov album: “Ugodan vokal Luke Benčića koji je donekle uspio popraviti akcent, uz žicu za pamtljive melodije i sjajne sviračke doprinose ostatka benda i gostujućih gitarista Vlade Simčića Vave (ex Laufer) i Dinka Tomljanovića (The Bambi Molesters), temelj su albuma koji krasi uvjerljivo baratanje zakonitostima odabranih, srodnih i logično povezanih žanrova u jednu skladnu cjelinu.” Album “Shine! Shine! Shine!” svoju će promociju imati 15. veljače u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.