Kult ličnosti

Bernard-Henri Levy

Francuski filozof, autor je otvorenog pisma pod nazivom “Evropa ili kaos” koje je potpisala grupa svjetskih intelektualaca, među njima i Umberto Eco, György Konrad, Salman Rushdie, Claudio Magris, Julia Kristeva, Peter Schneider i drugi, a koje je nedavno objavljeno u centralnim evropskim medijima. U tekstu se dramatično upozorava na to da “današnja Evropa nije samo u krizi, već je na samrti” te da se raspada u svojim simboličkim središtima, Ateni i Rimu, i uzduž temeljnih vrijednosti na kojima je do sada počivala. “Evropa se raspada – od zapada na istok, od sjevera na jug. Populizmi i šovinizmi svih vrsta jačaju, ideologije omraze i izolacije, protiv kojih se Evropa trebala boriti, ponovno su, na sramotan način, postale prihvatljive. Odavno su prošli skupovi solidarnosti s disidentima u srcu Evrope, koju je Milan Kundera nazivao ‘okovanom Evropom’. Ili će Evropa učiniti odlučan korak u pravcu političke integracije, utemeljene na zajedničkim vrijednostima, ili je prije ili kasnije čeka smrtonosna perspektiva potonuća u kaos”, navodi se na kraju pisma.

Dvoje afirmiranih umjetnika

Koji zasad ne žele otkriti svoj identitet, preplavili su zagrebačke ulice provokativnim džambo-plakatima koji prikazuju razgolićene i ponižene ljude u potrazi za poslom. Inspirirani surovom hrvatskom svakodnevicom i primjerima prijatelja koji su unatoč visokom obrazovanju trajno bez posla, odlučili su umjetničkim činom upozoriti na bezizlaznost iz aktualne društvene situacije. Plakati socijalne tematike posveta su radnicima i svakodnevnim, običnim ljudima koji su zabrinuti za svoju egzistenciju jer nisu sigurni hoće li im se produljiti ugovor o radnom odnosu na još jedan mjesec ili će im ovršitelji pokucati na vrata i zaplijeniti pokućstvo. Građani će u naredna dva tjedna imati prilike vidjeti neke od svojih sugrađana koji, metaforički pod prisilom, skidaju dio po dio odjeće te u izazovnim, erotskim pozama nude svoje usluge onome tko će barem nešto platiti. Umjetnici su zakupili oglasni prostor za postavljanje plakata, a nakon ulične slijedi njihova galerijska izložba.

Radojica Bunčić

Aktivist, autor je izložbe o nasilju koja je nedavno postavljena u novootvorenom Muzeju nasilja u Beogradu. Izložba predstavlja angažirani umjetnički postav koji svoje eksponate pronalazi u medicinskim nalazima kao krajnjim posljedicama govora mržnje, stereotipa, predrasuda, diskriminacije i fizičkog nasilja. Među glavnim izlošcima nalaze se dramatične rendgenske snimke, medicinski nalazi i izvještaji, kao i svjedočanstva žrtava i detaljni opisi slučajeva. “Ovo je autentičan javni arhiv koji dokumentira i svjedoči o povezanosti retrogradnih društvenih pojava sa slučajevima nasilja u svakodnevnom životu, te služi kao edukacijski materijal u formi kako dokaza tako i opomene za sve sadašnje i buduće generacije”, kaže Radojica Bunčić.

Josif Tatić

Poznati filmski i kazališni glumac preminuo je u Beogradu u 67. godini. Igrao je u velikom broju kazališnih predstava i u 76 filmova i televizijskih serija, a široka publika posebno će ga pamtiti po ulogama Slobodana Mihajlovića u predstavi “Šovinistička farsa” i Tanasija Vitorovića u seriji “Grlom u jagode”. Televizijska publika pamti njegove brojne uloge iz filmova “Tri karte za Hollywood”, “Vizantijsko plavo”, “Zasad bez dobrog naslova”, “Poslednji krug u Monci”, “Hajde da se volimo”. Posljednjih godina igrao je u JDP-ovoj drami “Hadersfild”, koja je izvedena više od 150 puta i za koju je dobio brojne nagrade.

Svetlana Spajić

Pjevačica tradicionalnih pjesama objavila je sa svojom Pjevačkom družinom prvi album pod nazivom “Siv sokole”, koji je ovih dana promoviran u Beogradu. Pjevačka družina Svetlane Spajić osnovana je prije tri godine i u njezin su glazbeni repertoar uključene dalmatinske ojkalice, potresalice iz Bosanske Krajine, hercegovačka ganga, zlatiborska kajda, kantalice iz Podrinja i starinske balade s Kosova i iz istočne Srbije. Družina se već predstavila u prestižnim evropskim koncertnim dvorana, kao i u predstavi Boba Wilsona “Život i smrt Marine Abramović”. “Ovakvo pjevanje volim zvati težnjom ka savršenoj harmoniji. U centru sveg tog zvučnog beskraja stoji pjevana riječ, sama pjesma i ono što u svijesti naroda zauvijek odjekuje i pamti se u vječnosti”, kaže Svetlana Spajić.

Terry Jones

Član Monty Pythona, grupe slavnih britanskih komičara, režirat će film “Absolutely Anything” u kojem će se montipajtonovci ponovno okupiti. Članovi “Letećeg cirkusa Monty Pythona” davat će glasove grupi vanzemaljaca koji su jednom stanovniku Zemlje povjerili moć da “čini što god želi” kako bi vidjeli kakve će sve neprilike izazvati i što će se sve dogoditi. “Ovo nije klasičan montipajtonovski film, ali posjeduje identičan senzibilitet”, kaže Jones koji je autor i njihovih ranijih filmova, “Monty Python i Sveti gral”, “Brianov život” i “Smisao života Monty Pythona”. Preostala petorica posljednji se put zajedno pojavila 1998. godine na Festivalu komedije u Aspenu, kada su sa sobom ponijeli urnu u kojoj se navodno nalazio pepeo Grahama Chapmana, preminulog člana grupe.