Kult ličnosti

Tina Brown

Boris Bakal

Vođa kazališne skupine Bacači sjenki iz Zagreba, voditelj je serije radionica pod nazivom “Porozna dramaturgija: zajedništvo i zajednica u strukturi kazališnog događaja” koje će se odvijati u više gradova Velike Britanije, Hrvatske i Belgije. U javnim debatama u posebnom su fokusu projekti i predstave Bacača sjenki koji na inovativan način dijalogiziraju sa zajednicama, kako posebnim skupinama građana tako i raznovrsnom kazališnom publikom u Hrvatskoj i Evropi. Projekt postavlja pitanje može li umjetničko djelo svojom “poroznom” konstrukcijom ostvariti demokratske ciljeve, na način da funkcionira poput katalizatora stvaranja ili otkrivanja aktivne kritične zajednice angažirane u kolektivnom dijalogu.

Irena Lagator Pejović

Vizualna umjetnica iz Podgorice predstavljat će Crnu Goru na 55. Bijenalu u Veneciji, što će se održati od 1. lipnja do 24. studenog. Projekt čine tri cjeline: “Izvan konačnosti”, “Misliti slikom” i “Ecce mundi”, koje će biti predstavljene u crnogorskom paviljonu Palazzo Malipiero u Veneciji. Tema ovogodišnje međunarodne izložbe je “Enciklopedijska palača”, inspirirana djelom umjetnika Marina Auritija, koji je 1955. godine osmislio taj imaginarni muzej, koji na jednom mjestu okuplja sva svjetska znanja i otkrića, od kotača do satelita. Ili, kako je rekao Massimiliano Gioni, umjetnički direktor Bijenala, “izložba će u eri interneta, globalnih mreža i virtualnih enciklopedija pozicionirati refleksije prema slikama i prikazima koje koristimo u strukturiranju znanja i oblikovanju našeg iskustva života i svijeta”.

Živko Grozdanić Gera

Autor je izložbe pod nazivom “U ime oca i sina i svetoga duha”, koja je trebala biti otvorena u petak, 1. ožujka u beogradskoj galeriji “O3one”, ali je otkazana bez obrazloženja. Neslužbeno se doznaje da je izložbu otkazao vlasnik galerije iz straha da bi “izloženi radovi mogli povrijediti vjerska osjećanja, Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i da bi mogli izazvati neželjene posljedice po sigurnost galerije”. Grozdanić je u izjavi medijima citirao teoretičara kulture Branislava Dimitrijevića: “Radi se o društvu u kome pravoslavno kršćanstvo sve više ima status državne religije, u kom se dovode u pitanje mnoga nasljeđa modernosti i sekularne emancipacije, u kome se o odnosu klera i raspirivanja nacionalne mržnje i ratova još uvijek ništa ne govori i u kome je crkva simptom pasivnosti, fatalizma i neodgovornosti koji su duboko zahvatili čitavu zajednicu…”

Janez Janša

Vjerojatno će biti isključen iz slovenskog PEN centra na osnovu inicijative koju je pokrenuo Sud časti PEN-a, a odluka će biti konačna ukoliko prođe Upravni odbor, prenosi ljubljanski “Dnevnik”. Sud časti PEN centra smatra da Janšu treba isključiti zbog javno izrečenih stavova koji nisu u skladu sa osnovnim načelima PEN-a te zbog brojnih, nikada demantiranih navoda da je trgovao oružjem u vrijeme dok je bio ministar obrane. Prema osnovnom dokumentu svjetske organizacije koja zastupa mirovne politike i zaštitu ljudskih prava, članovi PEN-a dužni su se na svim nivoima zalagati za slobodu mišljenja i govora, što Janša, prema mišljenju Suda časti, nije činio na primjeren način.

Srđan Duhović

Korčulanski pjesnik, autor je zbirke pjesama “Izgubljeni koraci” koja je nedavno predstavljena u Rijeci. Duhović, rečeno je na promociji, dijeli sudbinu otočnih pjesnika koji žive u svom izoliranom mikrokozmosu, bez mnogo prilike za širom prezentacijom. Za njegovu poeziju, iz koje struje tamni tonovi usuda, intimnih preispitivanja i izgubljenosti, karakteristični su istančani izričaj i škrti jezik. “Radi se o nesvakidašnjoj knjizi koja se može čitati na više razina, a autorov pristup je takav da se ova knjiga može promatrati i kao znanstveno i kao književno djelo”, rekao je jedan od promotora. Duhovićeve pjesme prevedene su na slovenski i makedonski jezik.

Ljubivoje Ršumović

Na pitanje kako ocjenjuje aktualnu političku situaciju u Srbiji, pjesnik odgovara: “Situacija je neizvjesna. Kao da smo svi zaboravili da su Srbi čerečili svoje kraljeve i bacali ih s balkona, da su pokušavali da ih udave u septičkim jamama i da su upucavali svoje predsjednike, sve pod parolom zar smo mi gori od Amera.” O stanju u suvremenoj poeziji kaže: “Caruje praznoslovlje. Nekada su penzioneri igrali domino i šah a domaćice su heklale, a sada svi pišu i hoće da budu članovi Udruženja književnika.”