Rabljena sedmica

Sirija

“New York Times” objavio je tekst u kojem se tvrdi da su sirijske opozicijske snage naoružane oružjem iz Republike Hrvatske. Također se tvrdi da je transfer hrvatskog oružja sirijskim gerilcima dogovoren ovoga ljeta prilikom posjete neimenovanog hrvatskog funkcionara Washingtonu. Hrvatska Vlada i Ministarstvo obrane oštro su demantirali da je Hrvatska prodavala oružje bilo kojoj od zaraćenih strana u Siriji, to jest demantirali su da je ova zemlja sudjelovala u kršenju međunarodnog embarga na prodaju naoružanja Siriji, ali ugledni američki dnevni list iznosi teoriju po kojoj je hrvatsko oružje kupila Saudijska Arabija ili Jordan, odani američki saveznici na Bliskom istoku, e da bi potom to oružje bilo proslijeđeno pobunjeničkim trupama u Siriji. Ministarstvo obrane, međutim, ne želi davati podatke o tome kome je sve Hrvatska prodavala naoružanje i vojnu opremu, jer su ti podaci uobičajeno zaštićeni tajnošću.

Da je Hrvatska ipak imala aktivniju ulogu u sirijskom ratu moglo bi se zaključiti iz onoga što je u studenom prošle godine u Zagrebu govorila tadašnja američka državna tajnica Hillary Clinton: ona je, naime, tada zahvalila hrvatskim vlastima na velikom doprinosu u rješavanju problema u Siriji i Iranu. Sad možda postaje jasnija pozadina te američke zahvalnosti.

Ćirilica

Premda se još uvijek ne zna kad će u Vukovaru biti postavljene javne ploče s ćiriličnim natpisima, samoproglašeni Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ne posustaje u nekažnjenom odašiljanju prijetnji, u najavama uklanjanja ploča i organiziranju prosvjeda protiv uvođenja ćirilice u službenu upotrebu. “Spriječit ćemo postavljanje natpisa na ćirilici aktivnim djelovanjem”, poručili su iz Stožera, ogorčeni što državna tijela ne pokazuju naročitu volju da izigravaju i zaobilaze zakone zbog dnevnopolitičkih potreba i domoljubnog primitivizma. “Ustavni zakon je na snazi i nije se mijenjao. Ploče će biti postavljene, i to po danu”, izjavio je ministar uprave Arsen Bauk.

Rukavi

Predsjednik Republike Ivo Josipović u utorak je izišao s novom-starom dijagnozom neveselog stanja u Hrvatskoj. Glasi ovako: “Dosta je kulture kukanja! Većina je spremna kukati, a ne zasukati rukave. Moramo vjerovati da možemo.” Sklonost neradu i kuknjavi, dakle, osnovni je uzrok sve dublje ovdašnje krize. Prije će, međutim, biti da je predsjednik Josipović svoj svakodnevni model funkcioniranja naprosto projicirao na široke narodne mase. Predsjednikove radne aktivnosti uglavnom se svode na spletkarenje i zakulisno osvajanje novih područja moći, te na fanatično vođenje računa o vlastitom rejtingu u istraživanjima javnog raspoloženja. Tome, naravno, valja dodati i neprestano kukanje da mu nepoznat netko sprema zavjeru u vidu ustavnih promjena koje bi rezultirale biranjem predsjednika Republike u parlamentu, a ne na neposrednim izborima, te ukazivanje na povijesnu nepravdu manifestiranu u manjku formalnih ovlasti kojima raspolaže. Valja dodati i savjetnički zdrug s Pantovčaka, koji se (ne) bavi otprilike istim stvarima kao i Josipović, i čije su pojedinačne plaće u rangu potpredsjednika Vlade. Što uopće (ne) rade svi ti ljudi, ako je općepoznato da njihov šef samo gleda kako će se što lakše domoći drugog mandata? Koja je njihova odgovornost? O čemu oni odlučuju za plaću potpredsjednika Vlade koji, ipak, mora nešto konkretno raditi i koji je svakodnevno izložen javnoj kritici? Ali ne, to predsjednika ne zanima. On je, i inače, poznat kao čovjek koji ne voli mesti ispred svoga praga, što ga ne ometa da pred tuđim vratima telali o pravednosti, poštenju i zasukivanju rukava.

Dijaspora

U okviru svoje trodnevne posjete Hrvatskoj, direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković srela se s predstavnicima Srba u Vukovaru i Zagrebu. “Srbija namerava da se više angažuje na unapređivanju položaja Srba u Hrvatskoj, jer bi to moglo doprineti i boljoj saradnji dve zemlje”, izjavila je nakon sastanka s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem. Predsjednik SNV-a ocijenio je kao ohrabrujuće što je Vlada Srbije odlučila da, poslije zastoja zbog promjene vlasti, obnovi aktivnosti u vezi praćenja položaja Srba u Hrvatskoj. “Drago nam je što je, poslije susreta premijera, pitanje Srba u Hrvatskoj prvo kojim predstavnici Vlade Srbije počinju dijalog i saradnju s našom Vladom. To smatramo najboljim jamstvom da će se ta saradnja kretati bez stavljanja stvari na stranu i da će pitanje Srba u Hrvatskoj biti povod za bolju i tješnju saradnju Zagreba i Beograda”, rekao je Pupovac.

Ističući da je cilj njene posjete Hrvatskoj da se informira o položaju i pravima Srba, Slavka Drašković je ocijenila da je ovo pravi moment za rješavanje njihovog položaja, jer se odnosi Srbije i Hrvatske postavljaju na viši i kvalitetniji nivo, pa ta pitanja dvije države mogu konstruktivno rješavati zajedno. “Srbiji je zamerano da ne brine o Srbima u Hrvatskoj, u regionu i rasejanju. Namera je da se intenzivnije bavimo tim pitanjem, a tokom posete postavila sam i pitanje kako Srbija može da pomogne Srbima u Hrvatskoj”, rekla je.

Pupovac i Slavka Drašković složili su se i oko obaveze države da shodno zakonu uvede ćirilicu u Vukovaru, napominjući da raspoloženje naroda ne smije biti zloupotrebljavano. Gošća se u Zagrebu sastala i s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Jovanom i čelnim ljudima srpskih organizacija te s predstavnicima hrvatske Vlade i nacionalnih manjina. (N. J.)