Kult ličnosti

 Luca Donnini

Talijanski fotograf izlaže u Uličnoj galeriji u Beogradu. Ulična galerija formirana je na inicijativu udruženja Mikro Art i predstavlja jedinstven projekt iskorištavanja ruiniranog javnog prostora kako bi se u njemu odvijala umjetnička produkcija. Donnini je prije tri godine, u sklopu projekta “Corpustrip”, postavio izložbu u napuštenom pasažu pored Doma sindikata, koja je naišla na nerazumijevanje prolaznika, pa je samo nekoliko sati kasnije iscijepana i uništena. Projekt “Corpustrip”, koncentriran na nagost tijela, “fasciklu prostora i vremena, gdje mnoštvo postaje napetost i tišina, viče milion priča”, a bio je postavljen i u Rimu, Madridu, Parizu, Berlinu, Stockholmu, Beču, Ljubljani i Istanbulu.

 Branimir Džoni Štulić 

Legenda jugoslavenske rok muzike i vođa kultne grupe Azra, koji više od dvije i pol decenije živi u Nizozemskoj, nedavno je proslavio 60. rođendan. Tom prilikom Štulić je izjavio: “Nitko me nikada nije zvao Branimir. Svi su me zvali Džoni. Iako je Branimir netko tko brani mir i to je lijepo ime, ipak ga nisam ja birao. Žena, kada je ljuta na mene, zove me glupi jarcu.” O mogućnosti povratničkog koncerta kaže: “Ne namjeravam više praviti koncerte. Za takav koncert potrebno je biti sto posto u tome, što ja više nisam.” A u vezi svog identiteta dodaje: “Kada su me pitali da se opredijelim, rekao sam da sam Jugoslaven, zbog čega su me svi bijelo gledali. Rekao sam to želeći nekim ljudima staviti do znanja: Nemam ništa sa vama. I danas je tako.”

 Đerđ Serbohorvat

Pisac iz Vojvodine, gost je književnog festivala “Na pola puta” koji se ove godine po osmi put održava u Užicu. Festival, koji je domaćin piscima, prevodiocima i novinarima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Slovenije, ugostit će Davida Albaharija, Voju Šindolića, Rumenu Bužarovsku, Emira Imamovića, Bekima Sejranovića, Boru Kontića, Predraga Lucića, Nenada Veličkovića i druge. Đerđ Serbohorvat svoje je predavanje nazvao “Antiratna književnost”, Emir Imamović govorit će o književnosti u novinarstvu, David Albahari o kratkoj priči, Predrag Lucić o poeziji i vjeronauku, a Nenad Veličković na temu “Voćka posle kiše – može li se na Facebook postaviti lirska slika”.

 Varja Đukić 

Crnogorska kazališna glumica, osnivačica je poznate knjižare “Karver” u Podgorici, koja je ovih dana proslavila osam godina rada. Varja Đukić tim je povodom najavila i festival kratke priče “Odakle zovem” koji se svake godine održava u “Karveru” te natječaj “Vranac” za najbolju kratku priču. “Karver je danas vjerojatno jedina knjižara koja ima knjige autora iz čitave regije”, rekla je Varja Đukić i dodala kako “svaka država regije u promociji svojih autora i izdavača mora ući u zonu suradnje na najvišem političkom nivou”. Među gostima ovogodišnjeg festivala “Odakle zovem” najavljeni su, među ostalima, pisac Mirko Kovač, turski filmski redatelj Semih Kaplanoglu, vojvođanski pisac Oto Tolnai i Arsen Dedić.

 Mauricio Ferlin 

Dizajner i muzičar, bivši član grupe The Chweger iz Pule, autor je izuzetno hvaljene slikovnice za djecu “Ako nije onda je”, koja je nedavno predstavljena javnosti. Za nju su najzaslužniji petogodišnjak Pio i trogodišnjak Joakim (nadimak mu je Pepe), točnije njihov svijet slika i fantazija koje je tata Mauricio pretvorio u slikovnicu. “Ono što volim u dječjem svijetu, a što smo mi odrasli putem pogubili, lakoća je i brzina prelaska iz realnog u nadrealno”, kaže Mauricio. Za izuzetan vizualni izgled slikovnice zaslužni su Danijel Žeželj kao ilustrator i Stanislav Habjan koji je slikovnicu oblikovao.

 Murat Ertel 

Vođa je muzičke grupe Baba Zula iz Istanbula koja je sudjelovala na Todo Mundo World Festivalu u Beogradu. Grupa njeguje spoj turske tradicionalne muzike i one elektronske, a o muzici benda Ertel kaže: “Oslanjamo se na sve što nas inspirira: tradiciju, psihodelični folk-rok iz 1960-ih, Boba Marleyja, Muhameda Alija, Boba Dylana. Dolazimo iz Istanbula, grada multikulturalnosti i totalnog kaosa. Ljudi plešu uz našu muziku bez problema, a mi možemo osjetiti neku kulturu i bez da razumijemo lokalni jezik. Baba Zula koncerti su svojevrsni ritualni performansi i svaki je doživljaj za sebe.”

 Adam Johnson

Američki pisac, dobitnik je ovogodišnje Pulitzerove nagrade za najbolji roman, “The Orphan Master’s Son”, koji “vodi čitatelje na avanturističko putovanje u dubinu totalitarne Sjeverne Koreje, ali i u najintimnija mjesta ljudskog srca”, kako piše u službenom obrazloženju. Najbolja drama je “Disgraced” američkog pisca pakistanskog porijekla Ayada Akhtara, koja opisuje slom jednog advokata na Manhattanu, a u kategoriji povijesti Pulitzera je dobio profesor sa Cornella Fredrik Logevall za svoju 800-straničnu studiju o francuskoj okupaciji Indokine. Nagrađena je i serija fotografija iz sirijskog građanskog rata: slike fotografa Rodriga Abda, Manua Braba i drugih pokazuju svu tugu ovog strašnog sukoba.