Kult ličnosti

 Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović

Četiri kustosice, okupljene u timu WHW – Što, kako i za koga, odabrane su da budu selektorice bijenala suvremene umjetnosti arapskih zemalja “Meeting Points” koji se u rujnu otvara u Kairu. Nakon bijenala u Istanbulu 2009. i hrvatskog paviljona na bijenalu u Veneciji pretprošle godine, kolektiv WHW tako potpisuje koncepciju još jedne velike umjetničke manifestacije. Ishodište projekta usmjereno je na transformaciju postojeće strukture festivala k multidisciplinarnom modelu koji istodobno propituje načine prezentacije umjetničke proizvodnje iz određene regije i njenu međunarodnu distribuciju, ističu kustosice, o kojima je krajem prošle godine i ugledni “New York Times” napisao reportažu, nazvavši ih najznačajnijim hrvatskim kustoskim kolektivom.

 Mira Furlan

Kazališna i filmska glumica, koja već 20 godina živi u Americi, autorica je dramskog komada “Dok nas smrt ne rastavi” koji će premijerno biti izveden krajem travnja u Beogradu. Predstava nastaje u Radionici integracije, režiju potpisuje Miki Manojlović koji i glumi, a uz njega nastupaju poznate glumice Anita Mančić i Jasna Đuričić. O radu na predstavi Miki Manojlović kaže: “To je sjajan komad sa četiri lica i nije za lake note i lake produkcije. Na poseban, umjetnički jak i uzbudljiv način, govori o ljubavi i nestajanju. Okupili smo jaku ekipu; sa ovakvom glumačkom podjelom, u ovom trenutku i činjenicom da je riječ o praizvedbi komade Mire Furlan, predstava će biti jedinstven kulturni događaj.”

 Oliver Stone 

Slavni američki filmski redatelj i trostruki oskarovac bit će gost šestog Subversive festivala, koji se u Zagrebu održava od 4. do 18. svibnja. Stone će na festivalu premijerno prikazati deset epizoda svog dokumentarnog serijala “Neispričana povijest Sjedinjenih Država”, a o političkom angažmanu govorit će na okruglom stolu s Tariqom Alijem, jednom od ključnih figura britanske ljevice. Tema ovogodišnjeg Subversiva je “Utopija demokracije”, koja će u diskusijama i putem prikazanih filmova biti problematizirana pitanjima kako izgraditi istinsku demokraciju, koje su granice aktivnog građanstva, je li demokracija nedostižna ili ostvariva utopija i je li ona ideal nužan za svaku emancipacijsku borbu.

 Petar Božović

Proslavljeni kazališni glumac održao je ovih dana donatorsku večer na velikoj sceni Ateljea 212 u Beogradu za pomoć i opstanak ovog kazališta. O lošem stanju u kulturi kaže: “Postoji više načina da se jedna zemlja uništi. Jedan od njih je uništenje kulture tog naroda. Žao mi je što kulturna beogradska javnost ne može da se skupi i da napravimo zajedničku akciju, zajednički protest. Ovim gestom želim da skrenem pažnju na problem, da probudim svijest kulturnih ljudi o tome gdje smo. I proizvođači ljutih papričica se okupe pa protestiraju zbog otkupnih cijena, a mi stojimo kao ovce i mislimo da će država sve da riješi za nas. Neće!”

 Đurđa Knežević 

Književnica i feministička aktivistica, autorica je romana “Sladoled od vanilije” koji je nedavno predstavljen u Zagrebu. Radi se o priči o tri žene i jednom muškarcu koje zatičemo jedne noći u jednom evropskom gradu u podzemnoj željeznici. Kritika hvali novi roman koji progovara o suvremenim dilemama, strahovima, sudbinama i neizvjesnostima užurbanog života. Četiri lika uhvaćena u trenutku predaha višeslojno su osvijetljena i karakterizirana, pa je “Sladoled od vanilije” iznimno napeta priča: najdramatičniji događaji zbivaju se u ljudskoj svijesti i podsvijesti, što je ponekad teško pokazati u romanesknoj formi, ali Đurđi Knežević to je očito uspjelo.

 Birgit Marusch

Voditeljica je Kulturnog centra Lužičkih Srba u mjestu Schleifeu u Lužici, pokrajini jugoistočno od Berlina, koji je organizirao bogat program tradicijskih običaja ove narodne zajednice za Uskrs. Katolički Lužički Srbi u Gornjoj Lužici na Uskrs organiziraju uskrsno jahanje. Protestanti radije pjevanjem (i bez konja) objavljuju dolazak Uskrsa. Postoji i običaj kotrljanja jaja niz kosinu, dok mnoge izložene pisanice nose ornament “vučjeg zuba”, koji služi tjeranju svakog zla. Vjeruju li mladi umjetnici u posebna svojstva svojih pisanica nije toliko važno, “najvažnije je da se svi dobro zabavljamo”, kako kaže Birgit Marusch.

 Depeche Mode 

Poznati bend koji čine Dave Gahan, Martin Gore i Andy Fletcher, a koji posljednjih 20 godina puni koncertne dvorane širom svijeta, 23. svibnja gostuje u Zagrebu. Kritika hvali njihov novi album “Delta Machine”, koji sugerira uspješan spoj elektronske i blues glazbe. Stil ovog benda izuzetno je profinjen i elegantan, ali topao i raskošan kada zatreba. Njihove pjesme su himnične i upečatljive, a neke, kao one s albuma “Violator” i “Songs of Faith and Devotion”, traju već duže od četvrt stoljeća. Vjerojatno najvažnija osobina benda, koja im je i priskrbila toliki broj poklonika, jest vještina kojom slušatelje uvlače u svoj svijet emocija, drame i muke, proizašle iz traženja smisla i ljubavi u svijetu besmisla i kaosa.