Rabljena sedmica

 Boston

Čini se da su američka policija, FBI i CIA blizu odgonetavanju motiva koji je braću Tamerlana i Džohara Carnajeva, porijeklom Čečene, vodio kad su na Bostonskom maratonu aktivirali dvije improvizirane eksplozivne naprave koje su ubile troje a ranile oko 180 ljudi. Prema neimenovanim izvorima, teško ranjeni Džohar Cernajev u pisanom je iskazu naveo da je napad osmislio njegov brat Tamerlan koji je smrtno stradao u policijskoj akciji, da nisu imali nikakvih kontakata s islamskim terorističkim krugovima u inozemstvu, te da su upute za sastavljanje bombe pronašli na internetu. Bili su zadojeni idejom džihada do koje su došli samostalno, bez dosluha s onim krugovima u svijetu kojima je vođenje islamskog svetog rata profesionalni poziv. Kako bilo, protiv preživjelog brata podignuta je optužnica koja, među ostalim, uključuje i upotrebu oružja za masovno uništenje, a s obzirom da je optužba povjerena nemilosrdnoj tužiteljici Carmen Ortiz, Džohar Carnajev mogao bi biti suočen s prijetnjom smrtne kazne.

 Radman 

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je pismo prosvjeda protiv načina na koji je glavni ravnatelj Hrvatske radio-televizije Goran Radman imenovao čelne programske kadrove, a posebno su se pozabavili slučajem Željka Rogošića, novog glavnog urednika HTV-a 1, i Radmanova kuma. “Čak i ne bi bilo toliko sporno imenovati vlastitog kuma na tako važnu uredničku funkciju kad bi izabranik bio vitez bez mane pa imao zaista neprijeporne i profesionalno-uredničke i etičke kvalitete, te kad bi imao puno veću potporu kolega novinara od one koju stvarno ima. HND žali što je sadašnji Zakon o HRT-u možda i najlošiji u posljednjih dvadesetak godina, jer daje svu moć na HRT-u u ruke jednog jedinog čovjeka, njegovog glavnog ravnatelja. Kao što možemo vidjeti, višemjesečna praksa nije negirala apsolutističke odredbe tog zakona”, kaže se u HND-ovu saopćenju. Glavni ravnatelj HRT-a dosad se nije oglasio.

 Mamić

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza obustavio je disciplinski postupak protiv Dinamova gazde Zdravka Mamića koji je nedavno šovinistički nasrnuo na ministra obrazovanja Željka Jovanovića. Davor Šuker, predsjednik HNS-a, odlučio je zaštititi od progona najmoćnijeg čovjeka domaćeg nogometa, e da se valjda taj moćnik ponovno ne bi pozabavio kadrovskom strukturom Nogometnog saveza, a Šukeru su od obraza vazda bili preči pozicija i novac koji pozicija donosi. “Pogledao sam puno predstava i mogu reći da je ova, u režiji HNS-a, uvjerljivo najgora. Nadam se da će se Hrvatski olimpijski odbor, koji će uskoro provesti istovjetni postupak, pokazati puno odgovornijim”, izjavio je Jovanović. Osim HOO-a, Mamićevim govorom mržnje bavi se i Državno odvjetništvo koje dotičnog kabadahiju sumnjiči na etnički motivirano poticanje na mržnju i nasilje, ali Nogometni savez svijet je za sebe, svijet iz kojeg su dekretom istjerani poštenje, pristojnost i zakoni ove zemlje.

 Legalizacija

Reagirajući na brojna pitanja građana, vlasnika obnovljenih građevina i upravnih odjela koji provode postupak legalizacije, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo je odluku da se objekti podignuti u okviru projekta obnove, nezavisno o stupnju oštećenja i načinu na koji su nadležna ministarstva učestvovala u njihovoj obnovi, smatraju zakonito izgrađenima, pa se na njih ne primjenjuje obaveza postupka legalizacije. Status postojećih, odnosno zakonito izgrađenih zgrada imaju i one koje je Hrvatska kupila u svrhu stambenog zbrinjavanja. Odlukom ministarstva uvažen je dio zahtjeva zastupnika SDSS-a koji su tražili da se pojednostavi postupak legaliziranja objekata sagrađenih u programu obnove i stambenog zbrinjavanja. Razlog je bio dugotrajan i skup postupak za koji se moralo izdvojiti najmanje hiljadu eura, ali i problemi s projektnom dokumentacijom koja je u velikom broju slučajeva izgubljena ili nestala. Ipak, ostaje pitanje korisnika stambenog zbrinjavanja putem dodjele građevinskog materijala kojih nema u objašnjenju ministarstva, a takvih je značajan broj, ističu u SDSS-u i smatraju da bi i oni trebali biti obuhvaćeni oslobađanjem od postupka legalizacije.

N. J.

 Mediji

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Odbor za medije Hrvatskog sabora održali su u srijedu tematsku sjednicu pod nazivom “Sloboda govora i nacionalna ravnopravnost u medijima”, s naglaskom na Hrvatsku radioteleviziju. Sjednicu je inicirao SDSS, a potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je da prijava HTV-ova novinara Hrvoja Zovka protiv njegova kolege Dražena Miočića, a zbog Miočićeva šovinističkog redakcijskog ispada, nije bila jedini povod raspravi u spomenutim parlamentarnim odborima, nego da u domaćim medijima, naročito na HRT-u, postoji dugogodišnji trend promoviranja govora mržnje i nacionalne netolerancije. Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman rekao je da mu nije drago što su incidenti na Prisavlju povod za saborske rasprave, no da se u pet mjeseci, koliko je on na čelu HRT-a, ništa bitno nije moglo promijeniti. Priznao je da stanje na HRT-u nije najbolje, a uzroci su, po njemu, dugotrajni i duboki, još iz devedesetih godina. Radman nije otkrio koliko će mu decenija trebati da s javne radiotelevizije iskorijeni govor mržnje i strastvenu desničarsku opredijeljenost velikog broja tamošnjih tzv. novinara.

D. G.