Balkan prolaz

 Keljmendi

Iako je već po drugi put strpan u dvodnevni pritvor, još uvijek je neizvjesno kada će – i hoće li uopće – Naser Keljmendi, “lice poznato organima gonjenja”, biti izručen Bosni i Hercegovini. Njega je, po crvenoj tjeralici Interpola najprije uhitila kosovska policija, nakon što je prije nekoliko mjeseci uspješno izmigoljio iz ruku bosanskohercegovačkog pravosuđa skrivajući se u rodnoj Peći na Kosovu, a potom je ponovo priveden na zahtjev EULEX-a. Za Naserom Keljmendijem, nekrunisanim kraljem trgovine drogom i “vođom jedne od najistaknutijih europskih kriminalnih grupa”, Sud BiH je raspisao tjeralicu, ali se njegovom izručenju instantno na put ispriječila činjenica da Bosna i Hercegovina nema diplomatske odnose sa Kosovom, budući da BiH ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. “U zvaničnoj depeši koju smo dobili stoji da je on državljanin Kosova i da prema njihovom ustavu i zakonu  nemaju pravo da ga izruče drugim zemljama. Mi ćemo nastojati da diplomatskim i drugim putevima zamolimo kosovske vlasti da naprave iznimku i da se Keljmendiju ipak sudi u Sarajevu i da bude isporučen BiH”, objasnio je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

 Keljmendi 2 

Fahrudin Radončić je, u vrijeme dok je Keljmendi važio tek za “kontroverznog biznismena”, a prije nego što je on sam uz pomoć političkih akrobacija lidera SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije postao partner u vlasti i ministar sigurnosti, također dovođen u vezu sa mnogospominjanim Keljmendijem, o čemu svjedoči dokumentacija objavljena još prije nekoliko godina o kupoprodajnim ugovorima između Keljmendija i Avaza, čiji je Radončić (bio) vlasnik. Iako Radončić negira da su Keljmendi i on prijatelji, oni su 2004. razmijenili vrijedne nekretnine u Sarajevu i Zenici, a razliku u cijeni od oko 100.000 eura Keljmendi je uplatio na račun Avaza, da bi kasnije i jedan od njegovih džipova “Grand Cherokee” završio u vlasništvu Radončićeve kompanije, napominje sarajevski tjednik “Slobodna Bosna”. Keljmendija bosanskohercegovačko pravosuđe sumnjiči za niz teških kaznenih djela, među kojima su bombaški napadi, podmetanje požara, trgovina drogom…, pa sve do sumnje da je učestvovao u ubojstvu još jednog istaknutog pregaoca bh. kriminalne scene, Ramiza Delalića Ćele.

 AAK

Na tajnom glasovanju na 6. izbornoj skupštini Alijanse za budućnost Kosova (AAK) ponovno je za predsjednika te stranke izabran Ramuš Haradinaj, kao jedini kandidat. Od 404 delegata, 403 su glasala za Haradinaja, dok je jedan listić bio nevažeći, prenose prištinski mediji. Nakon skoro unisonog glasovanja, stranka je izdala saopćenje u kojem je navela kako će novoizabrano rukovodstvo “surađivati sa svima, kako bi ostvarilo program i cilj Alijanse, dobru vladavinu i veće dostojanstvo zemlje i građana Kosova”. Sam Haradinaj je svoj reizbor nazvao “novim momentom” i “početkom” AAK-a. Podsjetimo, Alijansa za budućnost Kosova je opoziciona partija u kosovskoj skupštini. Haradinaj je krajem 2004. bio izabran za premijera Kosova, ali je nakon samo tri mjeseca podnio ostavku zbog optužnice za ratne zločine koju je protiv njega podigao Tribunal u Haagu. Sud ga je u dva navrata oslobodio optužbi, posljednji put u novembru 2012., na kraju djelimično ponovljenog suđenja.

 Medicus 2

Tužiteljstvo EULEX-a najavilo je da je započelo istragu protiv još osam lica osumnjičenih za trgovinu ljudskim organima, nanošenje teških tjelesnih povreda, zloupotrebu službenog položaja, ostvarivanja uticaja i prevara, saopćio je EULEX. Kako prenose srpski mediji, pozivajući se na pisanje prištinskog dnevnika “Bota sot”, jedan od glavnih osumnjičenika u slučaju trgovine organima u prištinskoj klinici Medicus je Šaip Muja, zastupnik Demokratske partije Kosova i bivši savjetnik za zdravstvo premijera Hašima Tačija. Izvjestilac Vijeća Evrope o trgovini ljudskim organima zarobljenih Srba na Kosovu i Metohiji Dick Marty opisao je Muju kao “glavnog koordinatora mreže logora u kojima su ljudi mučeni, ubijani, da bi im, na kraju, bili vađeni organi”. Američki magazin “New Yorker” objavio je da je Ljutfi Derviši, koji je tokom prvog procesa u slučaju Medicus osuđen na osam godina zatvora, od Muje zatražio dozvolu da otvori kliniku. Smatra se da je od marta do novembra 2008. u klinici Medicus u Prištini izvedeno više od 20 operacija. Lani u februaru Šaip Muja svjedočio je na suđenju Dervišiju i tvrdio da je klinika Medicus radila bez dozvole, te da ga je Derviši, na svadbi svog sina, upoznao sa turskim ljekarom Jusufom Somnezom. Podsjećamo, Osnovni sud u Prištini 29. aprila osudio je vlasnika klinike Medicus Ljutfija Dervišija na osam godina zatvora, a njegovog sina Abrana na sedam godina. Osuđeni su i Sokolj Hajdini (tri godine zatvora), te Suljejman Dulja i Isljam Bitići (po godina dana uvjetno).

 Štab

Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamer Zukorlić, javljaju agencije, saopćio je kako je formirao “Štab za odbranu Islamske zajednice” na čijem je čelu. Elem, Zukorlić je naveo kako će spomenuti Štab imati za cilj očuvanje ustavnog poretka Islamske zajednice u Srbiji i da će u “tom cilj preduzeti sve neophodne radnje i aktivnosti, zaštite organa i funkcionisanja ustanova, a u skladu sa Ustavom i interesima i Islamske zajednice”. Sedmeročlanim Štabom za odbranu Islamske zajednice rukovodiće potpredsjednik Mešihata i direktor Medrese Rešad ef. Plojović. Nakon katastrofalno neuspješne kandidature na predsjedničkim izborima u Srbiji, Zukorliću nije preostalo puno poteza kako bi održao makar privid svojeg utjecaja u Srbiji, u kojoj postoje dvije islamske zajednice – Islamska zajednica Srbije, pod vođstvom reisa Adema Zilkića i Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi Zukorlić. Zato se mobilizacija protiv “napada na njegovu Islamsku zajednicu” doista čini kao potez očajnika.