Balkan prolaz

 Boškoski

Ljube Boškoski, bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije, presudom Vrhovnog suda te zemlje osuđen je na pet godina zatvora zbog nezakonitog financiranja izborne kampanje. Ova odluka je potvrda presude Apelacijskog suda, koji je prethodno prvostupanjsku kaznu smanjio sa sedam na pet godina. Bivši prvi čovjek makedonske policije na izrečenu presudu više se ne može žaliti i njegova kazna je pravosnažna. Budući da je on već više od dvije godine u zatvoru u Idrizovu, presuda znači da će iza rešetaka provesti još tri. Podsjetimo, Boškoski je bio optužen za nezakonito financiranje izborne kampanje u 2011. godini, a bio je uhićen dan nakon završetka izbora. Iz kabineta predsjednika države Đorđa Ivanova saopćeno je da ne postoji način da Boškoski bude pomilovan, jer predsjednik više nema prava da pomiluje osuđenike po vlastitoj inicijativi, tako da – u teoriji – Boškoski mora podnijeti službeni zahtjev preko suda i pokušati smanjiti kaznu u redovnoj zakonskoj proceduri. U međuvremenu, bivši ministar unutrašnjih poslova optužen je u još jednom slučaju, koji je trenutno u toku, i to za likvidaciju Marjana Tuševskog 2001. godine. U spomenutom procesu glavni optuženici su trojica državljana Srbije – Predrag Čubrilo, Milan Ilić i Milorad Kovačević – koji su u bijegu.

 Pritezanje

Pritezanje remena u Sloveniji se nastavlja. Mediji u toj zemlji prenose kako će se bruto plaće zaposlenih u javnom sektoru od 1. srpnja smanjiti selektivno, od “0,5 do 4,86 posto, ovisno o visini plaće, odnosno od platnog razreda”. Tako predviđa dogovor o mjerama štednje za ovu i iduću godinu, koji su u utorak parafirali sindikati javnog sektora i Gregor Virant, ministar unutarnjih poslova i javne uprave. Do ovog kompromisnog rješenja došlo se nakon skoro dva mjeseca pregovora, a predviđa se da će se na ovaj način doći do uštede od 109 milijuna eura, umjesto prvobitno planiranog smanjenja mase za plaće javnog sektora od 158 milijuna. Dogovor bi trebao biti potpisan i stupiti na snagu nakon što ga potvrde Vlada i sindikati izjašnjavanjem članstva. Sporazum neće potpisati predstavnici liječničkog sindikata, sindikata profesionalnih vatrogasaca i policijskog sindikata. Kako dogovor predviđa progresivno smanjivanje plaća prema platnim razredima, tako će ovi potonji u najnižem platnom razredu mjesečno dobivati 5,5 eura manje u bruto iznosu, liječnici-specijalisti skoro 90 eura manje, dok bi se bruto plaća za najviša dužnosnička mjesta, kao što su mjesto predsjednika Vlade i države, smanjila za više od 250 eura.

 Uredbovanje

Vlasti Republike Srpske nastavljaju vršiti nasilje nad državom Bosnom i Hercegovinom. Nakon višemjesečnih prijetnji, u tom je entitetu počelo provođenje Uredbe vlade RS-a, donesene 10. svibnja, o utvrđivanju registracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja građana. Kako je potvrdio entitetski MUP, do sada je zaprimljeno preko tisuću zahtjeva, iako se smatra da je taj broj mnogo veći, pošto je “velik broj zahtjeva ostao u matičnim uredima”. Uredbu Vlade RS-a sprovodi entitetsko ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Agencijom za identifikaciona dokumenta i razmjenu informacija, koja je pak od državnog Ministarstva civilnih poslova dobila zeleno svjetlo za primjenu ove uredbe. Svi organi umiješani u ovu operaciju odgovaraju samo jednom čovjeku – predsjedniku Republike Srpske i SNSD-a Miloradu Dodiku. Nakon aktiviranja ove antiustavne uredbe, po kojoj će entitet preuzeti državnu nadležnost, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, također član Dodikovog SNSD-a, izjavio je kako je RS postigao “načelni sporazum sa institucijama BiH”, tj. sa svojim stranačkim kolegama. “Vidjet ćemo da li će se to primjenjivati na terenu ili će se stanje zakomplicirati i zavisiti od Vijeća ministara i Ministarstva civilnih poslova”, objasnio je Radojičić šta se dogodilo. Ili, riječima premijerke RS-a Željke Cvijanović (također članice SNSD-a), entitetska vlada je donijela uredbu o dodjeljivanju jedinstvenog matičnog broja jer je “predugo čekala da to pitanje bude riješeno na razini BiH”. Naravno, “rješavanje tog pitanja na razini BiH” u državnom parlamentu blokira – pogađate – upravo SNSD, uz asistenciju SDS-a.

 Rudari

Nakon 17 dana, okončana je drama kroz koju su prolazili rudari nikšićkog Rudnika boksita. Naime, komorati su u jami, pet kilometara ispod zemlje, u svojevoljnom zatočeništvu proveli duže od dvije sedmice, zbog čega je nekoliko njih na kraju hospitalizirano, dok je većina dobila upalu pluća. Odlučili su prekinuti štrajk na temelju najavljenog sporazuma sa vlasnikom Rudnika boksita, Centralno-europskom aluminijskom kompanijom (CEAC), koji se obvezao rudarima isplatiti rujansku i dio listopadske zarade. Novac je, kako piše podgorička štampa, osigurala crnogorska vlada pozajmicom od 320.000 eura, kako bi do 15. lipnja otpočela proizvodnja i već ugovorena isporuka boksita. Ukoliko rudari dopuste da krene otprema rude, stvorili bi se uvjeti za početak realiziranja ranije potpisanog ugovora o isporuci od 230.000 tona boksitne rude mađarskoj kompaniji Vagon invest, vrijednog oko 5,5 milijuna eura. Sporazumom je precizirano da ubuduće zarade budu redovno isplaćivane, pokrenuta proizvodnja, kao i da svi dobiveni avansi za isporučenu rudu budu korišteni isključivo za isplatu zarada. Mediji još napominju kako su radnici kao dobar pomak ranije ocijenili namjeru mađarske tvrtke da će uplatiti znatan dio avansa ukoliko bi počela isporuka rude. Rudari su na početku štrajka tražili isplatu rujanske plaće i po 250 eura od listopadske, uz jamstvo za ugovor s partnerom iz Mađarske, da bi potom tražili isplatu svih sedam zaostalih plaća i hitno pokretanje proizvodnje, javlja FENA, te podsjeća da je u Rudniku boksita Nikšić uposleno 314 radnika. Oni su prestali sa radom, odlukom CEAC-a, u studenome 2011.