Jozo Radoš: Bandić može voditi samo općinu

 Na nedavnim izborima za Europski parlament niste uspjeli proći na zajedničkoj listi SDP-a, HNS-a i HSU-a. Kako, kao dosadašnji parlamentarni promatrač, ocjenjujete taj neuspjeh?

             Očekivao sam prolaz, iako je postojala bojazan da se u slučaju malog izlaska birača to neće dogoditi. Presudila je izuzetno niska izlaznost, svega 20 posto biračkog tijela, i potpuno krive, nametnute teme, koje s Europskom unijom nemaju nikakve veze. Zaključak je da bi bilo logično da oni koji su dosad bili promatrači, koji su predani ideji Europe i koji će iz nje osigurati dobrobit svim građanima Hrvatske, budu izabrani za zastupnike. Problem je nastao i u razumijevanju poteškoća i složenosti EU-a i zato nije bilo logično očekivati da u situaciji vrlo kratkih rokova i lokalnih izbora, koji su ušli u fokus naših interesa i rasprava, bude prostora za razumijevanje potencijalnih kandidata i njihovih kvaliteta. Unatoč malom odazivu, očito je da su birači desnice bili privrženiji svojim strankama. Najgore je homogeniziranje desnoga, najtvrđega biračkog tijela HDZ-a na nekim temama koje su potpuno krive u kontekstu kampanje za EU parlament

 Diskvalifikacija HDZ-ove liste
 Aludirate da su birači imali razumijevanja za neke izjave Ruže Tomašić, koja je postala apsolutna pobjednica euroizbora s liste HDZ-a?

Riječ je o diskvalifikaciji HDZ-a i njegove liste, jer glasove dobiva i na preferencijalnom glasovanju pobjeđuje osoba koja je euroskeptična, i to na temama koje su problematične i u hrvatskoj i europskoj politici. To je problem i nas samih, jer nam je takva osoba uzela mandat. Nije nelegitimno da netko tko je protiv EU-a bude izabran, ali smatram da će ona ondje jedino pričati protiv Unije te da neće ni pokušati vidjeti što može učiniti za interese građana Hrvatske. Predstavnici desnice u Europskom parlamentu uglavnom ismijavaju i problematiziraju već samo postojanje EU-a i tamošnji odnos prema svojim nacionalnim državama. Teško je očekivati da će Ruža Tomašić drugačije nastupati.

 Kako komentirate ostale izabrane koji će zastupati Hrvatsku u Europskom parlamentu?

 Među njima ima apsolutno kompetentnih, s iskustvom i znanjem, neki od njih su i promatrači, pa imaju i to dragocjeno iskustvo. Neki zastupnici su nepoznati, no imaju kvalifikacije da budu dobri eurozastupnici, a dio ih nema nikakvu šansu da dobro radi svoj posao. O imenima neću govoriti. Za razliku od domaćeg terena, u Europskom parlamentu ne možete biti popularni jer ste u raspravi imali tri štosa, tri ksenofobne izjave ili tri dosjetke. Ondje možete biti učinkoviti samo ako ste se u stanju orijentirati u prostoru svoje političke skupine i tražiti savezništva, uključujući pripadnike opozicije na nacionalnoj razini. Hrvatska je u toj instituciji dobra vijest zato što je ipak, uza sve naše probleme, solidno i korektno odradila predpristupni postupak.

 HNS izlazi iz krize 

 HNS je stranka koju je u posljednje vrijeme potreslo niz afera: od stranačkih kadroviranja do navodnih fiktivnih zapošljavanja članova u Plinakrou. Je li na pomolu teža stranačka kriza?

Nije posebnost HNS-a ono što je opća percepcija Vlade, a tiče se i ostalih koalicijskih partnera. Nažalost, neki u javnosti HNS pokušavaju prikazati kao klijentelističku stranku, a po pitanju tzv. stranačkoga kadroviranja u našem političkom životu ima puno licemjerja. Zapostavlja se ključno pitanje, a to je da se osigura kvaliteta vodećih ljudi na važnim mjestima, kao i kontrola njihovog poslovanja. Ne mislim da HNS koristi poziciju vlasti da bi promovirao ljude iz svoje stranke, ali se našao u fokusu javnosti više nego što zaslužuje. Ne bih rekao da je HNS u krizi, nego da je na putu izlaska iz krize.

 Kako komentirate sukob SDP-a i HNS-a oko izgledne smjene predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića (HNS), za kojeg premijer Zoran Milanović navodno već ima zamjenu?

Sukobi koji se danas vide u medijima na neki se način vode iz nejasnih izvora. Smatram da nema govora o sukobu SDP-a i HNS-a u pogledu realizacije zajedničkih glavnih ciljeva i programa. Nemam punu informaciju o Koračevićevoj smjeni, ali mogu reći da su svi svjesni koje su njihove nadležnosti i kako funkcionira koalicija. Što se javnih poduzeća tiče, konkretno HEP-a, to je nadležnost HNS-a i tako treba ostati, jer smo se dogovorili o visokoj autonomiji odlučivanja u pojedinim resorima. Kriteriji poslovanja svih javnih poduzeća trebali bi biti kontrola i uspješnost poslovanja, što se u posljednjih 20 godina nije prečesto događalo. Jasna raspodjela nadležnosti i jasni kriteriji za kontrolu poslovanja glavni su zadaci kojima se moraju baviti koalicijski partneri.

 Za lokalne izbore u Zagrebu koalicija SDP-HNS-HSU podržava Rajka Ostojića: ima li šanse da on bude gradonačelnik?

Zagreb je zgodan primjer za razumijevanje koalicijskih odnosa: ovdje smo u koaliciji za Gradsku skupštinu, gradonačelnika i njegove zamjenike, ali nismo u 14 od 17 vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, jer se nismo uspjeli dogovoriti. To nije dobro rješenje. HNS nije pristajao na ono što mu je nudio SDP ako je smatrao da to nije u skladu sa stranačkom snagom, jer u koaliciji morate nastojati sačuvati svoju posebnost i prepoznatljivost. Što se Ostojića tiče, nadam se da će pobijediti, jer je način na koji Milan Bandić vodi grad posljednjih dvanaest godina apsolutno nedostatan. Njegov je stil vladanja primjeren nekoj općini od 3.000 stanovnika, a ne gradu od 800.000. Ne možete voditi grad tako da pokušavate začepiti neku gradsku rupu i time se dičiti. Bandićev populistički stil vladanja je takav da uopće ne vodi brigu o ustrojavanju institucija i gradskih upravnih tijela, nego ih još destruira svakodnevnim naređivanjem mobitelom iz automobila.