Kult ličnosti

 Richard Dawkins

Znameniti teoretičar evolucije, provokativni pisac i društveni aktivist prvi je na listi vodećih intelektualaca današnjice, prema ocjeni britanskog magazina “Prospect”. Dowkins je poznat po kategoričnom stavu da svako slijepo vjerovanje može imati isključivo negativne posljedice: religija je uvijek služila kao izgovor kojim se mogu opravdati i najgnusniji zločini, a religijska je zatucanost kočila svaki progres i gušila slobode pojedinca. Uz Dawkinsa, na listi su i političar iz Afganistana Ašraf Gani (2), ekonomist Paul Krugman (5), filozof Slavoj Žižek (6), nobelovac Amartya Sen (7) i UN-ov ekspert za nuklearnu tehnologiju i istaknuti aktivist Arapskog proljeća u Egiptu Muhamed el Baradej (9).

 Josip Broz Tito 

U Titovom bunkeru kod Konjica svečano je otvoren drugi ciklus Bijenala suvremene umjetnosti “D-0 ARK Underground”. Ovaj iznimni događaj otvorili su Basak Senova i Branko Franceschi, selektori projekta, u ime partnerskih zemalja Republike Turske i Republike Hrvatske. Oni su odabrali radove 35 umjetnika iz 19 zemalja, pa uz radove iz prvog ciklusa, unutrašnjost bunkera krasi ukupno 70 umjetničkih djela. Titov bunker u Konjicu građen je od 1953. do 1979. godine, koštao je 4,6 milijardi dolara i u slučaju atomske katastrofe tu su se trebali skloniti predsjednik Jugoslavije i njegovih 350 najbližih suradnika. Ovaj impozantni prostor, masivne betonske konstrukcije, zauzima površinu od oko 6.500 četvornih metara na otprilike 300 metara ispod zemlje.

 Borivoj Dovniković Bordo

Karikaturist, animator, grafički dizajner i filmski redatelj, bio je ovih dana gost Međunarodnog festivala animiranog filma u Istanbulu, gdje je u Muzeju moderne umjetnosti održana projekcija njegovih filmova. Bordo je nakon povratka bio pun utisaka o modernoj Turskoj, naročito što se tiče svakodnevnog susreta s mnogim turskim riječima koje koristimo i u našem jeziku: jok, sokaği (sokak), sarma, şeker (šećer), biber, zeytin, güveç (đuveč), piliç (pečeno pile), pilavi, çorba, biber, köfte (ćufte), salata, çoban, çeşme (česma), voyvoda, merhaba, hamam, meze, kaşik (kašika), çay (čaj), kaymak, börek (burek), kahve (kava), patlican, tepsi (tepsija), saat (sat), gul (ruža)…

 Feđa Štukan

Sarajevski glumac skrenuo je pažnju javnosti nesvakidašnjom akcijom: s prijateljem Emirom Hodžićem spustio je 1. maja niz jednu zgradu u Sarajevu zastavu nekadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, iskoristivši Dan rada kao povod da podsjeti da je postojalo vrijeme kada su svi u Bosni i Hercegovini bili jednaki pod jednom zastavom. “U maloj državici na Balkanu danas se vijori više zastava nego ikad prije. Svaka zastava krvlju je natopljena, navodno, u ime onih pod njom. Ovim činom želimo podsjetiti građane i građanke da je postojalo vrijeme ravnopravnosti: kada je Suljo imao ista prava u Prijedoru, kao i Petar u Sarajevu, ili Ivan u Travniku”, istaknuli su Štukan i Hodžić.

 Mladen Kovačević

Filmski redatelj, snimio je dokumentarni film “Unplugged” koji je proglašen najboljim na Šestom festivalu dokumentarnog filma (BELDOCS) u Beogradu. Film govori o posljednjim sviračima na lišću, neobičnoj temi koja ga, prema riječima kritike, svrstava u egzistencijalističku alegoriju i “autentičan model suvremenog filmskog izraza”. Žiri je nagradio “Unplugged” zbog, kako su obrazložili, “ležernosti koja proizlazi iz odgovornosti, vizualnog bogatstva koje je posljedica svjesne odluke, talenta i umijeća da se nešto obično, skoro ništa, predstavi kao kompletan univerzum, zbog prepoznavanja i potvrđivanja da vještine običnih ljudi mogu da zadive i nadahnu na isti način kao i priče o antičkim junacima ili herojima našeg vremena”.

 Mirjana Karanović

Proslavljena glumica, redateljica je predstave “Psihoza u 4.48” prema komadu Sarah Kane koja će premijerno biti izvedena 10. svibnja na sceni Bitef teatra. Mirjana Karanović, koja predaje na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, istaknula je na konferenciji za novinare da je njena studentica Darija Rajšić, koja igra u ovom komadu, rekla da bi htjela diplomirati na tom tekstu. Ona joj je u početku savjetovala da to ne radi jer je tekst isuviše težak, ali je na kraju pristala da joj pomogne. Još je rekla da je odlučila da “treba da izguraju taj komad do kraja”, pa je dolazak na scenu Bitef teatra logičan završetak dugog rada, te dodala da ne zna da li će se “brutalnost i iskrenost komada” dopasti publici.

 Lana Bastašić

Mlada književnica iz Sarajeva autorica je komada “Bajka koju idiot priča” koji je pobijedio na natječaju za najbolju dramu u Bosni i Hercegovini. “Iako na mnogo mjesta u drami autorica jasno progovara o krucijalnim društvenim problemima naše sredine, vrlo spretno je izbjegla svaku jeftinu transparentnost ili površnu igru sa najprisutnijim društvenim traumama”, istaknuo je član žirija Muhamed Dželilović. Književnica je izjavila da nagrada govori da “ima kvalitetnih domaćih autora kojima treba adekvatna podrška”, te odlučila da dio nagrade pokloni kolegi Emiru Zametici kako bi podržala scensko postavljanje i njegovog teksta.