Slijedi utakmica za Vukovar

Ovogodišnji izbori pokazali su da je SDSS i dalje uvjerljivo najjača srpska stranka, pogotovo u izvršnim funkcijama načelnika općina, zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika općina u sredinama u kojima za to postoje zakonski uslovi – pet posto učešća u stanovništvu u županijama i 15 posto u gradovima i općinama.

U mnogim gradovima i općinama smanjen je broj vijećnika, a zbog usklađivanja popisa birača po Zakonu o prebivalištu, izbrisan je velik broj lica koja ne stanuju na prijavljenim adresama. Zbog toga je učešće srpskih birača u ukupnom broju birača smanjeno sa 6,3 na 5,7 posto.

– Zadovoljni smo rezultatima izbora jer smo do sada osigurali sedam dožupana, pobjede kandidata za načelnike u deset opština, gdje imamo i većinu u većima, kao i osam zamenika načelnika u opštinama gde nemamo većinu. Za sada smo osigurali oko sto većnika, što je manje nego na prošlim izborima, iako tom broju treba pridodati i neke većničke mandate u koalicijama, kaže predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, dodavši da očekuje dobre rezultate i u općinama u kojima se 2. juna ide u drugi krug.

Razlog manjem broju vijećnika Stanimirović vidi u zakonskim propisima koji su smanjili broj vijećnika u velikom broju gradova i opština, dijelu birača koji naginje SDP-u ili HNS-u, pa čak i HDZ-u u nekim sredinama, ali i zbog učešća malih srpskih stranaka koje su odnosile glasove. Zbog toga je SDSS gubio mandate, ali ih male stranke nisu osvajale, pa su otišli HDZ-u i SDP-u.

– U Vukovaru smo zbog glasova koji su otišli drugim srpskim strankama izgubili jedan mandat, a takva je situacija i u drugim krajevima, rekao je Stanimirović. Kao velik problem ističe odsustvo vijećnika u županijskim skupštinama.

Na ovim izborima gro izvršne vlasti birat će se u drugom krugu, pa tako i u Vukovaru gdje su u “plej ofu” aktualni gradonačelnik SDP Željko Sabo i Ivan Penava (HDZ). U bitci za svaki glas bit će važni i glasovi Srba kojih u tom gradu ima skoro 35 posto.

– Srbi u Vukovaru podržat će kandidata SDP-a, kaže Vojislav Stanimirović. Iako za sada ništa nije zvanično dogovoreno, ne možemo podržati kandidata HDZ koji je svoju strategiju zasnivao na borbi protiv ćirilice i srpske zajednice, kaže Stanimirović. Da će Srbi glasati za kandidata SDP-a u Vukovaru smatra i politički analitičar Davor Gjenero.

– Zapravo, jedino su tamo Srbi dovoljno brojni da utiču na izborni rezultat u drugom krugu, a samo su tamo imali svog kandidata za gradonačelnika u prvom krugu, rekao je Gjenero i zaključio da će srpski glasovi, kao i u prošlom krugu, biti odlučujući.

U sjenci očekivanja tko će voditi grad, pokušava se riješiti problem Gradskog vijeća. Na izborima je koalicija na čelu s HDZ-om osvojila 42,04 posto glasova i 11 mandata, koalicija na čelu s SDP-om 32,02 posto i osam mandata, a SDSS 10,94 posto i dva mandata.

Kako je Srbima zakonom garantirana trećina mandata, od 21 vijećnika treba ih biti sedmoro srpske nacionalnosti. Na listi SDP-a i SDSS-a su po dvojica, a kako smatraju u SDP-u, svaka od tri grupacije dodala bi još po jednog. Zo znači da bi HDZ imao 12, SDP devet, a SDSS-a tri mandata, što je prilično izgledna pat pozicija.

– Imamo sedam zamjenika župana, a većnike samo u tri županijske skupštine. Dakle, u četiri županijske skupštine nije dobro, zaključuje komentar izbora Vojislav Stanimirović.

Na ovim izborima bilo je i koaliranja s drugim srpskim strankama ili s SDP-om i HNS-om, a negdje, kao u Obrovcu i Udbini, Srbi su podržali kandidate HDZ-a, čemu su se neki mediji čudili.

– Većina Srba u Obrovcu zadovoljna je suradnjom s HDZ-om, pogotovo što tamo nije bilo međunacionalnih incidenata, kaže predsjednik SDSS-a Zadarske županije Goran Đekić, ističući da “treba podržati sve koalicije u kojima se ljudi slažu i prijateljuju, pa i ovu u Obrovcu gdje je prisutna ravnopravnost i poštena obnova života”.

Slično razmišlja i Ilija Obradović, šef SDSS-a u Ličko senjskoj županiji koji je postao novi načelnik općine Donji Lapac, pobijedivši protukandidata iz SDP-a .

– Međunacionalni odnosi u Udbini su dobri i otvorene su mogućnosti za suradnju,  kaže Obradović. Njegovu priču podržava i Stanimirović.

–  Procena je nekih sredina da je dosadašnja saradnja s HDZ-om, nezavisno o vrhu stranke bila izuzetno dobra. Lokalni ogranci su se odlučili za tu opciju, zadovoljni dosadašnjom saradnjom, bez obzira kako se vrh HDZ-a ponaša prema našoj zajednici, rekao je Stanimirović.

 

 

 

OKVIR N: SDSS-u sedam, DPS-u jedan dožupan

OKVIR TEKST:

Od deset mjesta zamjenika župana, SDSS ih ima sedam. U Vukovarsko-sremskoj županiji  izabran je Đorđe Ćurčić, u Osječko-baranjskoj Jovan Jelić, u Sisačko-moslavačkoj Boro Rkman, u Ličko-senjskoj Nikola Lalić, u Šibensko-kninskoj Mirko Rašković, u Virovitičko-podravskoj Igor Pavković, a u Karlovačkoj županiji Siniša Ljubojević.

Zamjenik požeško-slavonskog župana je Miroslav Grozdanić iz Demokratske partije Srba, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Saša Lukić koji je, kao i Petar Mamula u Primorsko-goranskoj županiji, bio kandidat koalicije predvođene SDP-om.

SDSS ima sedam zamjenika gradonačelnika: u Vukovaru, Kninu, Obrovcu, Skradinu, Ogulinu, Hrvatskoj Kostajnici i Glini. Nakon ponovljenih izbora na jednom biračkom mjestu u Vrbovskom, SDSS će dobiti dogradonačelnika. SDSS ima i osam zamjenika načelnika općine: u Dardi, Viljevu, Udbini, Sunji, Hrvatskoj Dubici, Plaškom, Plitvičkim Jezerima i Lovincu.

U prvom krugu SDSS je dobio načelnička mjesta u općinama Borovo, Markušica,  Negoslavci, Erdut,  Šodolovci, Vrhovine,  Donji Lapac,  Kistanje, Biskupija i Ervenik, a u drugom krugu očekuju pobjede u Gvozdu, Dvoru, Trpinji, Krnjaku, Gračacu i Jagodnjaku.

Iako je prema podacima iz SDSS-a, prisutan generalni trend smanjivanja broja vijećnika, pa SDSS ima vijećnike u Vukovarskoj, Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji, postoje sredine gdje je broj vijećnika SDSS-a zadržan ili čak i povećan, kao na primjer u Dvoru, Biskupiji, Kistanjama, Erveniku, Gračacu i Šodolovcima.