Kristina Ikić Baniček: Bude li potrebe, pozvat ću DORH

Na proteklim lokalnim izborima HDZ je jedan od najvećih poraza doživio u Sisku; s novom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček iz SDP-a razgovarali smo nakon što je pobijedila Dinka Pintarića, koji je na mjestu prvog čovjeka grada bio punih 13 godina.

Prva ste žena u povijesti na čelu Siska: što ćete prvo učiniti kad preuzmete vlast? SDP ima većinu u Gradskom vijeću, no mislite li surađivati i s oporbom? 

Prvi simboličan potez bit će vraćanje sata na glavni trg, Trg bana Jelačića, za koji, kad se pokvario, prošla vlast nije našla deset tisuća kuna za urarski popravak i održavanje. Riječ je o obnovi tradicije, Siščani godinama sastanke dogovaraju na Trgu kod sata! Vjerujem da ću dobru suradnju imati s laburistima i HSP-om, jer smo se složili da ideologije više nisu važne, da nezaposlenost jednako pogađa sve i da trebamo zajedno raditi u interesu građana. S obzirom na to da dosadašnji nositelji vlasti idu u političku mirovinu, što mi je vrlo drago, pitanje je tko će biti oporba. Pintarić zasigurno odlazi, to je nešto što svatko tko izgubi mora uraditi, a postoje najave da će se povući i Veljko Novak, dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća, te predsjednik sisačkog HDZ-a Željko Krapljan, inače direktor Gradske tržnice. A zašto svi oni odlaze? Možda im se više nema smisla baviti politikom bez dosadašnjih “izvora prihoda”, koji su im zacijelo olakšali odlazak u mirovinu.

Spas u EU-fondovima

Očekujete li da će biti prljavih igara HDZ-a, poput kupnje glasova i preuzimanja vlasti, kao onda kad je Davorko Vidović postao gradonačelnik? Hoće li se on ponovno aktivirati u Sisku?

Prljava se igra na takav način zakonski više ne može odigrati, pa je i kupnja vijećničkih mjesta manje atraktivna. Izabrali su me građani na neposrednim izborima i jedino me oni mogu smijeniti, na idućima ili referendumom. Kolega Vidović se ne vidi u sisačkoj političkoj priči jer je zadovoljan poslom u Hrvatskoj gospodarskoj komori, no rekao je da će uskočiti savjetom. Znači, najprije me čeka proračun, usaglašavanje prihodovne i rashodovne strane, te stavljanje u normalu trgovačkih društava i ustanova, da posluju ako već ne u plusu, onda barem na nuli.

Bit će potrebno puno truda da Sisku vratite nadu: gdje pronaći novac za to?

Siščani očekuju da gradska uprava bude učinkovita i otvorena za građane. Po dosadašnjim reakcijama, vidim koliko im znači što će grad voditi netko koga mogu susresti na ulici i postaviti mu pitanje; dosad se na razgovor s gradonačelnikom čekalo po godinu i pol. Očekujem do ću do rujna riješiti sva strukturna pitanja, sistematizaciju i ustroj firmi i gradske uprave, a onda krenuti dalje s čistom situacijom. Po preuzimanju vlasti, počet ću i s razgovorima s investitorima i pokretanjem projekata. Projekcija gradskog proračuna za 2013. bila je 200 milijuna kuna. Znam da novca nema, ali tek ću vidjeti u kakvom je stanju gradska blagajna u kojoj, koliko znam, ima samo za plaće zaposlenih. Spas, između ostaloga, planiram potražiti u EU-fondovima i kroz konkretnu suradnju s javnim poduzećima.

Kako planirate privući investitore u Južnu industrijsku zonu? Kakvo je stanje tvornica, poput nekadašnjih giganata Željezare i Rafinerije?

Prioritetna je zadaća dovesti još poslodavaca u Južnu industrijsku zonu, gdje ima praznih hala na 30 neiskorištenih hektara zemlje. Posebnu osobu u gradskoj upravi zadužit ću za potencijalne investitore, a izaći ću im u susret i kroz komunalne doprinose. Osigurat ću im svu komunalnu infrastrukturu, priključke i struju te, konačno, završiti cestu kroz industrijsku zonu. Na nama je da pokažemo zašto je Sisak grad u kojem mogu ostvariti profit. Prednost Siska je blizina Zagreba i njegova prometna povezanost, koja će biti sve bolja s obzirom na tekuće projekte. Vjerujem da je talijanska metalurška kompanija ABS kao vlasnik Željezare ozbiljan investitor, koji to pokazuje planom da uloži 30 milijuna eura i zaposli još 50 radnika. Već se godinama najavljuje gašenje Rafinerije, no to su priče političkih protivnika. Premijer Zoran Milanović jasno je poručio, tijekom posljednjeg posjeta Sisku, da MOL uzima za ozbiljno i da će ih svim mogućim mehanizmima natjerati da ispoštuju modernizaciju Rafinerije, na što su se obavezali.

Brzi vlak, nova luka, veleučilište…

Čime namjeravate Sisak učiniti konkurentijim na tržištu?

Modernizira se željeznica, pa bi se već iduće godine vlakom od Siska do Zagreba putovalo 35 minuta, što će zasigurno biti prednost. Tad ću napraviti iskorak prema zagrebačkim firmama i ponuditi im da, umjesto skupih najamnina u Zagrebu, unajme poslovne prostore ovdje, po znatno povoljnijim uvjetima. Autocesta Zagreb-Sisak u fazi je dovršenja dionice do Lekenika, bit će gotova u rujnu, a tada nam predstoji lobiranje da autocesta dođe do samog Siska. Izgradit ćemo novi most preko Odre, na ulazu u grad, i rekonstruirati cijelu Zagrebačku cestu koja vodi do njega. S ulaskom u EU plovni put morat ćemo održavati puno bolje nego dosad, što me raduje jer je i to prednost Siska. EU već plaća vrlo skupu dokumentaciju o izgradnji nove, moderne riječne luke velikoga kapaciteta, čime će Sisak opet postati jedno od glavnih plovnih čvorišta.

Iz godine u godinu Siščana je sve manje; planirate li neki edukativni projekt da mladi ljudi prestanu odlaziti iz grada?

Imamo ideju napraviti veleučilište u Sisku: za početak, Staru vojarnu u Lađarskoj ulici preurediti u kampus. Do prvih konkretnih programa, koji bi vodili do završne faze i dopusnice za rad, potrebno je godinu dana. Kad se ta ideja 2005. pojavila, problem nisu bili stručni kadrovi, program nastave i dopusnice Ministarstva, nego prostor. Zato će, onog trenutka kad završimo financijsku konstrukciju preuređenja stare zgrade u sveučilište, biti ispunjeni svi uvjeti da bi se prešlo na manje zahtjevniji, stručni dio. Kad pokrenemo veleučilište, vjerujem da će mladi Siščani ostajati u rodnom gradu.

Prošla je vlast Sisak dovela u svojevrsno dužničko ropstvo. Koliko će posla s time imati DORH?

DORH trenutačno istražuje “slučaj Hypograd” jer je bivša HDZ-ova vlast, da bi nastavila sumnjivu izgradnju sportske dvorane, namjeravala pod hipoteku staviti polovicu nekretnina u vlasništvu grada. Već su me kontaktirali iz Hypo banke i tražili sastanak, na kojem ću tražiti da ispoštuju ono što su preuzeli na sebe ugovorom – da naprave dvoranu i ponude nam je u zakup po ugovorenoj cijeni. Puno je još neraščišćenih stvari u poslovanju prošle vlasti, svako gradsko poduzeće je u gubitku. Kad vidim cijelu sliku, ako bude potrebe, pozvat ću DORH. Građani očekuju da cijelu sisačku priču izvedemo na čistac.