Kult ličnosti

Abdellatif Kechiche

Filmski redatelj, autor je filma “Adelin život: plava je najtoplija boja” nagrađenog Zlatnom palmom na 66. festivalu u Cannesu. Međunarodni žiri kojim je predsjedao Steven Spielberg dodijelio je glavnu festivalsku nagradu ovoj trosatnoj melodrami koja prati početak i krah jedne lezbijske ljubavne veze. Veliku nagradu žirija – po važnosti drugu festivalsku nagradu – dobili su američki autori Joel i Ethan Coen za komediju “Inside Llewyn Davis” koja se bavi njujorškom folk scenom ranih 1960-ih. Posebno priznanje žirija dobio je Japanac Hirokazu Koreeda za film “Kakav otac, takav sin”, a nagradu za najbolju režiju Meksikanac Amat Escalante za film “Heli”.

Mirna Žagar

Umjetnička je ravnateljica Tjedna suvremenog plesa, međunarodnog festivalu u Hrvatskoj s najduljom tradicijom i jednog od najvećih u regiji na temu suvremenog plesa. Ovogodišnji festival, koji upravo traje, ponovno predstavlja široku paletu radova domaćih izvođača, a od stranaca pregršt mladih nada, kao i one koji su svoj rad i ime odavno pozicionirali u suvremenom plesu. Tako su u Zagreb došli renomirani umjetnici Emio Greco i Josef Nadj, Thierry Smits i Paulo Ribeiro, zatim izraelska skupina Fresco… Od naših autora i grupa na festivalu nastupaju Maša Kolar, Zagrebački plesni ansambl, Iztok Kovač, Matjaž Farič, Matija Ferlin, BADco., Marjana Krajač i drugi.

Rachel Trezise

Jedna od najfascinatnijih i najoriginalnijih mladih britanskih spisateljica bila je gošća Festivala evropske kratke priče, koji je održan u zagrebačkoj Booksi. Zemlja-gost festivala bio je Wales, a manifestacija je započela razgovorom na temu “Između dvije lijepe vatre” o odnosu kratke priče i romana, u kojem su sudjelovali Owen Martell, Josip Novakovich i Keith Ridgway, uz moderatorski dvojac Mimu Simić i Romana Simića Bodrožića. Na festivalu je radionicu održala Karrie Fransman, autorica stripova i strip-reportaža, svoje kratke priče predstavio je Adam Marek, a pojavio se i popularni bugarski pisac Alek Popov s novom knjigom “Mitologija tranzicije”, koju je predstavio Vladimir Arsenić.

Daša Drndić

Autorica je romana “Trieste” koji je dobio nagradu čitatelja magazina “Independent” kao najbolji strani roman, objavljeno je uoči dodjele ove nagrade u Londonu. Nagrada se dodjeljuje za iznimno štivo po mišljenju čitatelja koje je skupio engleski PEN, čitateljska agencija i Britanski centar za prevođenje literature. Brojni čitatelji u svojim su reakcijama izjavili da ne čitaju često prijevode stranih knjiga i da im je roman Daše Drndić “otvorio čitav novi svijet”. U konkurenciji za nagradu bili su i naslovi “Bundu” afričkog književnika Chrisa Barnarda, “The Detour” Nizozemca Gerbranda Bakkera, “Dublineska” Enriquea Vila-Matasa, “The Fall of the Stone City” albanskog književnika Ismaila Kadarea i drugi.

Mirko Ilić

Svjetski poznat grafički dizajner, ilustrator i predavač održao je predavanje u sklopu Festivala tolerancije, na sedmom Festivalu židovskog filma Zagreb, o temi grafičkih prikaza simbola mržnje. Tim povodom Ilić je izjavi “Pitam vas kako vaše društvo reagira na neonacističku propagandu, koliko imate televizijskih emisija koje bi ukazivale na problem sveprisutnih simbola mržnje, a koliko imate emisija o ženama sa silikonima i muškarcima koji su u nekim emisijama poput Big Brothera? Ne živim ovdje, nisam ni vlast ni religija ni roditelj, sami morate naći način kako to riješiti.”

Marko Pogačar

Ovogodišnji je dobitnik književne nagrade “Edo Budiša” koja se dodjeljuje autorima do 35 godina starosti, za knjigu “Bog neće pomoći” u izdanju zagrebačkog Algoritma. Njegova prva zbirka kratkih priča donosi jedanaest priča neobične atmosfere i originalnih likova – riječ je o rubnim tipovima, napregnute i opsesivne psihe pred pucanjem ili pobornicima začudnih i bizarnih ideja. O nagradi, koju je prošle godine utemeljila Istarska županija, odlučila je komisija u sastavu: Vanesa Begić, Neven Ušumović, Boris Koroman i Ivan Sršen.

Josip Lešić

Bosanskohercegovačka kulturna javnost obilježava 20 godina od smrti Josipa Lešića, poznatog kazališnog i filmskog redatelja i kulturnog djelatnika. Lešić je također bio univerzitetski profesor, književni i kazališni teoretičar i kritičar. Bio je urednik brojnih knjiga, nadareni pripovjedač i romansijer, ugledni suradnik mnogih časopisa i novina. Bio je umjetnički direktor Bosna filma, jedan od osnivača Akademije scenskih umjetnosti i Festivala malih i eksperimentalnih scena (MESS) u Sarajevu. Kako kaže njegova supruga Ravijojla Jovančić Lešić, najviše od svega on je bio “čovjek kome je bio mrzak svaki nacionalizam i fanatizam i koji je pripadao zemlji u kojoj je živio…”