Kult ličnosti

Ivica Boban

Kazališna redateljica, autorica je predstave “Sutra (ni)je novi dan” nastaloj u produkciji Teatra Exit iz Zagreba, koja je na 11. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska liska 2013. osvojila čak šest nagrada. Komad u kojem igraju Mirela Videk, Iskra Jirsak i Zoran Pribičević osvojio je nagradu za najbolju predstavu prema ocjeni stručnog žirija i prema glasovima publike, nagradu za najbolju glumicu i najboljeg glumca, nagradu za glumačku bravuru i glumicu takmičarske večeri. Na festivalu u Mostaru sudjelovala su i kazališta iz Tuzle, Mostara, Sarajeva, Skoplja, Beograda i Podgorice.

Sonja Manojlović

Ova izuzetna pjesnikinja dobila je Kristalno pero na petom Međunarodnom festivalu slavenske poezije u Tveru u Rusiji. Prvu nagradu Sonja Manojlović osvojila je “za izvrsnost u pjesničkom stvaralaštvu”. Uz nju, koja ove godine prima i Nagradu grada Zagreba za zbirku “A sa šest labradora na more putovat ću”, na festivalu u Rusiji sudjelovali su i Sinan Gudžević, Drago Glamuzina i Ervin Jahić. U dvorani slavenskih velikana u Tveru otkriven je i portret Tina Ujevića, na ruski je prevedeno dvadesetak njegovih pjesama, dok su u časopisu “Mladost” objavljene pjesme dvanaest pjesnikinja i pjesnika iz Hrvatske.

Mladen Miljanović

Vizualni umjetnik iz Banja Luke, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na 55. Venecijanskom bijenalu izložbom pod nazivom “Vrt uživanja”, koju je talijanski magazin “Panorama” uvrstio među deset izložbi koje svakako treba vidjeti. “Ova sjajna vijest najsnažnija je potvrda da je projekt s kojim Mladen Miljanović učestvuje na najznačajnijoj svjetskoj izložbi izuzetno autorsko ostvarenje koje ne ostavlja ravnodušnim najstrožu stručnu javnost”, saopćeno je iz banjalučkog Muzeja suvremene umjetnosti. Prema mišljenju “Panorame”, uz Miljanovićev “Vrt uživanja” u grupi deset najboljih u Veneciji svakako treba posjetiti i paviljone Norveške, Belgije i Njemačke.

Daniel Pennac

Francuski književnik, autor je scenarija za hvaljeni i nagrađivani animirani film “Ernest i Celestina” kojim je otvoren ovogodišnji Svjetski festival animiranog filma Animafest, koji se održava u Zagrebu i Rijeci. “Ove godine u natjecateljskom programu prijavljeno je 65 filmova, a među njima smo izabrali najbolje predstavnike te širok spektar autorskog pristupa i tema. Tražili smo intrigantne i zanimljive filmove koji će nas učiniti pametnijim i boljim ljudima. Više od 90 posto programa čine filmovi crtani rukom, s puno ljubavi, a tematski su se iskristalizirale dvije grupe: filmovi bazirani na stripovima i slikovnicama te dokumentarni filmovi”, izjavio je umjetnički direktor festivala Daniel Šuljić.

Dubravka Vrgoč

Ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih dobila je ovogodišnju Nagradu grada Zagreba za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu. Ovo vrijedno priznanje pripalo joj je, kako piše u obrazloženju nagrade, za “iznimnu međunarodnu prezentaciju hrvatskog kazališta i gostovanja u uglednim svjetskim teatrima i na festivalima u Berlinu, Parizu i New Yorku, za uključenje Zagrebačkog kazališta mladih u kulturne projekte Evropske unije, za intenzivnu i uspješnu suradnju s mladim dramskim autorima te za deset izvrsnih premijernih izvedbi unatoč općoj krizi”. Čestitamo!

Chinua Achebe

Nigerijski književnik, posthumno bi mogao biti jedan od pet kandidata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, ako je vjerovati objavi na Twitteru Švedske akademije, koja odlučuje o dobitniku Nobelove nagrade. Spekulira se da bi ove godine laureat mogao biti iz Afrike, pa se u tom kontekstu spominje i ugledni Ayi Kwei Armah. Ostala imena o kojima se govori uključuju američkog velikana Philipa Rotha, koji je nedavno objavio da prestaje pisati, i njegovog kolegu Dona DeLilla. Mnogi pak smatraju da će ove godine Nobela za književnost dobiti japanski pisac Haruki Murakami.

Raffaello 

Talijanski slikar i arhitekt umro je od pretjerivanja u seksu, tvrdi britanski tjednik “Guardian”, koji je nedavno napravio istraživanje o seksualnim sklonostima umjetnika u doba renesanse. Tako su o Tizianu njegovi prijatelji pisali da se “iscrpljuje jer slika žene u različitim pozama, a zatim s njima vodi ljubav”, dok je Michelangelo javno priznao da je homoseksualac, što je predstavljalo iznimnu hrabrost u doba kad su ljude spaljivali zbog sodomije. Za Caravaggia se govorilo da je nestašan po mnogim pitanjima, a Botticellija je firentinska policija optuživala za seksualne prijestupe, ali nije osuđivan. Giorgione je bio pobornik umjetničke i seksualne revolucije, dok je Leonardo da Vinci optužen da spava s mladim muškarcima, no optužnica nikada nije podignuta, vjerojatno zato što su njegovi partneri bili iz moćnih obitelji.