Kult ličnosti

Olja Runjić

Novinarka i scenaristica iz Zagreba nedavno je objavila svoj prvi roman pod naslovom “Auf Wiedersehen, Mustafa”. Kroz lik mlade žene čiji se život spletom okolnosti u potpunosti mijenja, Olja Runjić dotiče se niza tema, poput nerazumijevanja, straha i (ne)osjetljivosti za patnju drugog, nemogućnosti da se razgovora o onom bitnom i bolnom te prilike za ljubav i povezanost u sve otuđenijem svijetu. Radnja romana zbiva se u Sarajevu i Zagrebu, o čemu autorica kaže: “Junakinja romana Sarajevo promatra kroz prizmu svoje tjeskobe i bilo je apsurdno opisivati ga kroz optimističnu sliku punu razbibrige i lakoće življenja. Ali ni Zagreb u mojoj knjizi nije svjetlije mjesto za život.”

Henry Moore

Crnogorska likovna publika imat će priliku prvi put vidjeti radove jednog od najznačajnijih kipara XX. stoljeća. Izložba grafika i skulptura ovog autora, u organizaciji Britanskog savjeta u Crnoj Gori i Narodnog muzeja Crne Gore, bit će otvorena 17. lipnja u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. “Cilj ove izložbe je da se predstavi manje poznat, ali jednako briljantan rad Henryja Moorea na polju grafike. Pored monumentalnih skulptura po kojima je Moore uglavnom poznat, umjetnikov opus obuhvaća i preko šest hiljada grafika koje se danas nalaze u Perry Greenu, Mooreovom nekadašnjem studiju”,  objasnila je povjesničarka umjetnosti Nataša Nikčević.

Kokan Mladenović

Kazališni redatelj, koji je nedavno pod pritiskom napustio mjesto direktora Ateljea 212 i koji je sa svojom predstavom “Zona Zamfirova” trijumfirao na ovogodišnjem Sterijinom pozorju u Novom Sadu, nakon dodjele nagrade je rekao: “Političku kvazielitu i velik broj umjetnika podjednako ne zanima kultura. I jedni i drugi štite nerealne privilegije, a premijere u kazalištima čekaju bolja vremena. Oni nisu svjesni da bez reforme ‘bolja vremena’ neće doći i da će se neka renomirana beogradska kazališta sljedeće godine ugasiti. Propustili smo priliku da svi zajedno u kazalištu izvedemo radikalne promjene u kojima ne bi bilo mjesta za ‘sigurne’ plaće glumaca koji odbijaju uloge u matičnoj kući.”

Dragan Nikolić 

Filmski i kazališni glumac, dobitnik je Zlatnog pečata, priznanja za doprinos filmskoj umjetnosti koje mu je 6. lipnja dodijelila Jugoslovenska kinoteka. Jugoslovenska kinoteka, jedna od najznačajnijih filmskih riznica u Evropi, taj datum obilježava kao svoj dan, u znak sjećanja na 6. lipanj 1896. kada je u kavani “Zlatni krst” u Beogradu održana prva filmska projekcija, dok je na isti datum 1949. godine službeno osnovana ova institucija. Dobitnici ovogodišnjih priznanja Kinoteke također su Predrag Ejdus, Vera Čukić, Miodrag Krivokapić, Rada Đuričin, Gordan Mihić i drugi.

Muharem Bazdulj 

Novinar, književnik i prevodilac, autor je knjige “I drugi su pjevali o ratu” koja je nedavno objavljena u sklopu poznate beogradske Biblioteke XX vek. Riječ je o studiji koja se bavi odjecima raspada Jugoslavije u engleskoj i američkoj književnosti. Knjiga tematizira načine na koji su ratovi što su pratili raspad Jugoslavije, s posebnim akcentom na rat u BiH i opsadu Sarajeva, prisutni u engleskoj i američkoj književnosti, točnije u poeziji, esejistici, pričama, romanima i dramama. Studija “I drugi su pjevali o ratu” nije prva Bazduljeva knjiga objavljena u Biblioteci XX vek – u njoj je 2009. izašla i zbirka njegovih kolumni nazvana “Filigranski pločnici”.

Nick Cave

Kultni australski muzičar nastupit će 14. srpnja s grupom The Bad Seeds na festivalu Exit u Novom Sadu, u sklopu turneje na kojoj će promovirati novi, hvaljeni album “Push The Sky Away”. “Caveov energično rokerski, a ipak visoko stilizirani nastup ne ostavlja ravnodušnim sve širi krug publike još od 1983. godine. Radi se o umjetničkoj magiji jedinstvene prirode, koja u sebi fuzionira teatralnost jednog Davida Bowieja, rokersku ekspresivnost Iggyja Popa i poeziju mračne strane života jednog Loua Reeda“, istaknuo je programski selektor Glavne bine Dragan Ambrozić. U sklopu evropske turneje Nick Cave i The Bad Seeds gostovat će 25. studenoga i u Ljubljani.

Sibylle Lewitscharoff

Književnica iz Stuttgarta autorica je romana “Consummatus” za koji joj je dodijeljena nagrada Georga Büchnera, najvažnija književna nagrada u Njemačkoj. Kroz sjećanja jednog gimnazijskog profesora, roman se bavi temom razgovora s mrtvima, odnosom između ovog i onog svijeta i pitanjem koliko mrtvi utječu na naš život. Književna kritičarka Ulrike Vedder hvali roman kao neobični spoj filozofije, religije i fantazije, ovu važnu temu naziva “suživotom s mrtvima”, a magični realizam autorice povezuje s Gabrielom Garciom Marquezom. Sibylle Lewitscharoff dodaje: “Više se osjećam povezana s Južnoamerikancima, onima koji ne prezaju od ubacivanja čudnovatog u književno